KC96 viert zilveren jubileum met hun grootste piece ooit

De crew KC96 begon toen een groep jongens en meiden uit verveling met elkaar op pad gingen om graffiti te spuiten. Zij maakten overal werken en zetten heel Spijkenisse op zijn kop. Een kwart eeuw verder is de crew weinig veranderd en dat is iets om te vieren! Daarom houden zij 30 oktober een graffiti-jamsessie op het Schuttersveld in Crooswijk.

Binnenkort vieren de mannen en vrouwen van KC96 hun 25-jarige bestaan en hun nog veel langere vriendschap door gezamenlijk hun grootste piece ooit te zetten. De crew maakt met HIJS een trip down memory lane. We blikken met vier van de crew-members terug op de oorsprong van de crew en hoe het is gelukt de bende intact te houden.

KC96 is, zoals de naam doet vermoeden, ontstaan in de zomer van 1996. Een groep tieners uit Spijkenisse besluit dan om dagelijks met elkaar te chillen en graffiti te spuiten. De groep begint onder de naam Korkie Crew, vanwege de shit die ze uithaalden. Ze geven toe een soort ´hangjongeren deluxe´ te zijn geweest met een voorliefde voor graff. Over het algemeen was het redelijk onschuldig en pure entertainment.

“Daar zijn overigens vast niet alle buurtbewoners het mee eens. We waren allemaal van jongs af aan al op straat. Allemaal waren we creatief, we verveelden ons snel en waren niet vies van een beetje spanning. We waren los van elkaar al bezig met graffiti, maar in ‘96 maakten we de crew officieel. Er waren standaard spots waar iedereen kwam en zonder af te spreken kwamen we gewoon elke dag opdagen. Gewoon spontaan.”

“Als je in een notendop moet vertellen wat Korkie Crew was en waarom we die naam hadden? We deden shit à la Jackass ver voor Jackass bestond, we bedachten random challenges. Wat iemand ook riep, dát gingen we doen. We hadden bijvoorbeeld iemand gevonden die tuinkabouters spaarde. Toen heeft één van ons één tuinkabouter gestolen en omgetoverd tot een soort Satan. Helemaal zwart gemaakt, cape, zwarte ogen en alles. Die ´s nachts teruggezet en alle andere tuinkabouters biddend naar die kabouter neergezet.”

De crew bestaat grotendeels uit skateboarders. Een geslaagde avond bestond voor hen uit lachen, ouwehoeren, zuipen en taggen. De crew was voornamelijk actief in Spijkenisse. Overal waar een piece kon staan, daar kwam een piece te staan. Ook op plekken waar het risico groot was om gepakt te worden. “Wij waren ook niet echt van het uitgaan. Wij gingen uit op straat namen drank mee, gingen hangen en graffiti spuiten. We gingen ook wel eens op tour, dan gingen we spuiten in andere steden. Maar de metrobaan van Spijkenisse naar Rotterdam was wel de hoofdlijn. Zelfs tijdens de spits in de metro. Taggen met stiften en dippers tussen de reizgers.”

De crew heeft na al die jaren dezelfde energie en het lijkt alsof die tieners weer tevoorschijn komen zodra ze samen zijn. De manier waarop ze over de good old days vertellen en elkaar enthousiast aanvullen geeft je het gevoel dat je de vriendschap van je leven hebt gemist. Je zou denken dat ze na 25 jaar wel op elkaar uitgekeken zijn, maar niets is minder waar. De reden dat ze elkaar nog steeds spreken en zien, zit hem niet alleen in het feit dat ze elkaar al lang kennen.

“De zomer van ´96 heeft voor ons allemaal zo´n invloed heeft gehad op hoe wij in het leven staan, dat het ons heeft gebonden op een bepaalde manier. Al je persoonlijke, unieke eigenschappen hebben je gebracht waar je nu bent, maar die overeenkomst heeft je ergens gebonden. Wij hebben gemerkt dat we in de basis allemaal hetzelfde zijn gebleven, die kwajongens zitten er nog steeds in. We houden contact via de groepsapp, daar delen we de grootste bullshit. Het kan zijn dat we het ene jaar minder contact hebben en dan weer wat meer. Het is als een soort golfbeweging ofzo.”

Het is lang geleden dat KC96 een piece als crew heeft gezet en het wordt een uitdaging voor ze. De mannen zijn geen 16 meer en weten dat het proces van zo’n grote piece zetten, niet meer zo makkelijk is als vroeger. De jamsessie wordt niet in Spijkenisse gehouden, daarvoor hebben ze waarschijnlijk aan te veel tuinen en kabouters gezeten om toestemming te krijgen.

Dat hun jubileum-piece in Crooswijk komt te staan, is minstens net zo geweldig. “Het belangrijkste is dat we samen doen wat we deden en daar nog net zo lekker op gaan. We weten dat het een grote job gaat zijn. Het is een grote muur, maar we hebben een leuk plan liggen. Kijk, wij weten ook dat ons lichaam de dag erna waarschijnlijk kapot is na een hele dag staan. Maar om na al die jaren weer samen een piece te maken is niet alleen tof, maar ook een blessing om mee te mogen maken.

Wees erbij: aanstaande zaterdag, 30 oktober, kun je KC96 aan het werk zien op het Schuttersveld in Crooswijk!

Geplaatst door bowie op 27 oktober 2021