Kapabel & Inf – De Avonturen van Kapabel & Inf (EP)

Inf heeft in vergelijking met het PerCeptie project nog wat meer uitgepakt. Met duidelijk aanwezige blazers en overige lekkere instrumenten(samples) klinkt het geheel bombastisch en uitbundig. Elke track heeft een duidelijk ander geluid dan de rest. Het vliegende vloeitje wordt gedragen door een heerlijke, bijna betoverende fluitmelodie. Op wat vervelende klemtonen na gaat Kapabel op deze track prima mee in dit niveau door z’n skills als verhalenverteller te etaleren. Het hierop volgende De leugen regeert heeft door het aanwezige trompetje een meer jazzy geluid waar Kapabel een overtuigende politieke richting aan geeft. Al kan de luisteraar de wat abstracte tekst even gemakkelijk vertalen naar de eigen omgeving. Door het niet noemen van namen en vermijden van clichés is het nummer multi-interpretabel.

De bovenstaande cohesie tussen producties en raps is helaas niet op de hele EP aanwezig. De recht toe recht aan manier van rappen van Kapabel is niet slecht, maar de meeste beats van Inf vragen om een wat meer soulvolle flow. Hetgeen ook al opviel bij het eerder genoemde werk van PerCeptie. Spookhuis is een treffend voorbeeld van de niet matchende muziek en raps, waarop vooral het drammerige refrein minder overkomt. Zeker wanneer de MC zich wat feller presenteert (K.A.P.A.B.E.L. en Beter wel) worden zijn raps en iets geforceerd klinkende stem storender om naar te luisteren.

Dat is jammer, omdat Kapabel over het algemeen tekstueel weinig verkeerd doet. Het omzeilen van clichés zoals op De leugen regeert_, houdt hij eigenlijk de hele EP vol. Of het nu gaat over het zorgen voor rust in je hoofd (Neem de tijd_), prestatiedrang (Hielenlikkers) of z’n positie in de rapgame (Beter wel), het is allemaal goed verwoord. Het is spijtig dat deze prima tekstuele veelzijdigheid en de heerlijke productionele afwisseling op enkele nummers enigszins worden verstoord door een wat te statische manier van rappen. Desalniettemin zijn De Avonturen van Inf & Kapabel het luisteren wel degelijk waard.

Tracklist:
01. K.A.P.A.B.E.L.
02. Onder de waterspiegel
03. Het vliegende vloeitje
04. De leugen regeert
05. Hielenlikkers
06. Beter wel
07. Spookhuis
08. Neem de tijd
09. Tis OK

Meer info: Beats Broke

Geplaatst door bowie op 25 februari 2008