Kanye West naar Nederland: Wait ’til I Get My Money Right

Volgende week donderdag, 28 februari, staat Kanye West in de Heineken Music Hall te Amsterdam. Voor een kaartje betaal je als bezoeker € 77,-, daar bovenop nog eens tien procent aan servicekosten. Een kaartje voor Mr. West kost dus bijna € 85,-. Opmerkelijk, zo lijkt het, aangezien de entreeprijs van het Watch The Throne-concert (Kanye West èn Jay-Z), wat vorig jaar plaatsvond in Gelredome, € 52,- was. Wij spraken met twee personen die er als de kippen bijwaren om een kaartje te bemachtigen, en de boeker/promotor van het concert.

Max de Beijer (22) uit Tilburg heeft een vriend de kaartjes laten bestellen. Hij studeert Vrijetijdsmanagement aan de NHTV te Breda en had vanochtend een belangrijk college toen de tickets in de verkoop gingen. Via Facebook kwam hij erachter dat Kanye Nederland zou aandoen volgende week. “Ik heb hem nog nooit solo aan het werk gezien. Ik was vorig jaar wel aanwezig bij de Watch The Throne tour in zowel Antwerpen als Arnhem.” De verwachting van de Beijer is dat de aankomende show in de HMH snel uitverkocht is. “Ik heb vernomen dat het concert in Londen binnen vijf minuten uitverkocht was. Verder hoorde ik veel klasgenoten en vrienden er al snel over om een bezoek te brengen aan het concert in Amsterdam.” Wat vindt hij van de ticketprijs? “Absurd hoog, natuurlijk. Maar doordat het een concert is dat plaatsvindt in een kleine zaal, althans voor Kanye-begrippen, snap ik dat er meer geld gevraagd wordt voor een entreeticket. Wat mij betreft mag hij voor deze prijs Pusha T. en andere G.O.O.D. Music artiesten meenemen.” Heeft hij getwijfeld voor de aanschaf van een kaartje? “Eventjes”, zegt de Beijer. “Maar gelukkig kan ik het me veroorloven. En aangezien Kanye West bekendstaat om zijn geweldige shows is het voor mij geen probleem. Een avond genieten van muziek van hoogwaardige kwaliteit laat ik niet gauw schieten.”

Kanye West in Ahoy (2006) / beeld door: Guanita

Iemand die dat met hem eens is, is Tim Calis (23). Hij kocht eens een kaartje voor Paul McCartney in Keulen, voor de prijs van € 158,90. “Reken daar de brandstof en het hotel bij en je hebt een behoorlijk duur uitje.” Ook hij was er om 10:00 bij om een ticket voor het concert aan te schaffen. “Vorige weken werd al duidelijk dat Kanye in een paar steden in Europa op zou gaan treden. De avond voor de aankondiging van de show in Nederland sprak ik nog met een vriend over de mogelijkheid dat hij naar Amsterdam zou komen. Ik hoopte er wel op, maar had er niet op gerekend. Hij gaat omdat het kleine, het intieme hem aanspreekt. “Met 5500 man naar Kanye kijken, dat kan niet overal toch? Daarnaast zou het me niet verbazen als hij ineens een weergaloze show heeft. Dan zou ik thuis toch in de foetushouding gaan liggen huilen, als ik hoor dat ik dat moet missen.” Ook Calis is vorig jaar naar de Watch The Throne tour in Antwerpen geweest. “Ergens is het natuurlijk gek dat de prijs enorm stijgt en er één artiest wegvalt (Jay-Z, red.). Dat concert van Paul McCartney was super en het was een tof weekend. Maar dat bepaal je achteraf. Ik ga ook niet doen alsof dit concert deze prijs waard is, want dat weet ik natuurlijk nog niet. Je weet pas of een paar schoenen het geld waard was wanneer je er op hebt gelopen, toch?”

Kanye West & Jay-Z in Gelredome (2012) / beeld door: Michael Mersie

Wat is de aanleiding van de last-minute ingelaste show van Kanye West? Maarten van Vugt, werkzaam bij Greenhouse Talent (de boeker van de shows in Amsterdam en Brussel), geeft antwoord: “Het is een wereldster die in Londen een show zou komen geven, dat was binnen vijf minuten uitverkocht. Op basis daarvan is besloten om enkele zogenaamde key cities aan te doen.” Dat de show in de HMH nog niet uitverkocht is vindt hij niet gek. “De studiefinanciering en salarissen worden pas op hun vroegst morgen gestort. Mijn verwachting is dat het concert morgen dan ook uitverkoopt.” Kanye West stond voor het laatst solo in Nederland in Ahoy, tijdens de Glow In The Dark Tour in 2008. Een kaartje kostte toen rond de 40 euro. Hoe verklaart hij de prijsstijging? “De zaal is kleiner dan normaal bij shows van Kanye. Het is dus exclusiever en intiemer waardoor de ticketprijs stijgt. In Londen en Parijs zijn de kaarten ook duurder dan bij eerdere shows van hem.” Het lijkt dus puur een capaciteitskwestie te zijn. “Kanye West staat erom bekend om uit te pakken qua productie. Hij zal ongetwijfeld iets moois gaan neerzetten bij de aanstaande Europese shows. Dat kost geld. Als de zaal kleiner is, is een logisch gevolg dat de ticketprijs hierdoor omhoog gaat.”

 

Wil jij gratis naar het concert van Kanye West op 28 februari in de HMH? Doe dan mee met onze prijsvraag en maak kans op twee tickets!
 

Geplaatst door bowie op 21 februari 2013