Kabel: ‘Meer MC’s met ballen nodig’

“Mijn broer Ros en ik sliepen toen we klein waren op dezelfde kamer. Hij luisterde toen altijd naar hiphop en doordat ik bij hem op de kamer sliep, kwam ik daarmee in aanraking. Hiphop is vanaf toen altijd bij me gebleven, maar ik deed er toentertijd nog niks mee. Rosco deed dat wel al vanaf zijn 13e.”

Tegenwoordig maakt Roscovitsch al weer heel wat jaren deel uit van Zo Moeilijk, vooral bekend van de platen Nijmeegse Modo en Nieuwe Moves. Door zijn grote broer te zien optreden, begon het muziek maken ook bij Kabel te kriebelen. “Ik was aanwezig bij de shows en miste er geen een. Toen ik wat later door een drum & bass-dj uitgenodigd werd om wat beats te komen checken, liet hij me een beat horen die me direct aansprak. Die beat was gewoon echt mijn ding en zo’n beat had ik ook bij nog geen andere MC gehoord. Ros zei gelijk: ‘Als jij hem niet pakt, gebruik ik ’m.’ Maar ik vond die beat zelf zo dope dat ik ’m uiteindelijk gebruikte voor mijn eerste track Ze Willen Rasta. Vanaf toen begon het te rollen.”

Hiphop in een nieuw jasje
“De EP I Love Kabel is een pure kennismaking met mij, Kabel. Ik stel me er gewoon letterlijk op voor.” I Love Kabel, met producties van Cirino Brown, Krimi, Jonna en Nikes, kwam in mei van dit jaar uit en bestaat uit tracks die de rapper al een tijdje had liggen en naar buiten wilde brengen. Zijn verschillende muzikale invloeden zijn terug te horen in de tracks en onderscheiden volgens hem zijn stijl van die van anderen. “Met I Love Kabel wil ik anders komen dan anderen en dat is voor mijn gevoel ook wel gelukt. Ik doe geen mensen na, hoef niemand na te praten en heb niet dezelfde onderwerpen gekozen als waar iedereen over rapt: straat, swag en drugs verkopen. Rappers in Nederland zijn heel snel geneigd om te grijpen naar iets waarvan ze bij anderen zien dat het succes oplevert. Ze gaan dat dan nadoen en dat wil ik met mijn muziek absoluut niet. Dat is ook de reden waarom ik bijvoorbeeld voor beats heb gekozen zoals die van Ze Willen Rasta. Daar is gewoon een hardcore sample voor gebruikt. Of Faya Mang, een dancehalltrack. Nu hoor ik het iets meer, maar toen ik de track schreef, rapten er in Nederland niet veel op dancehallbeats. Een ander voorbeeld is de track In De Keuken, gemaakt met mijn broer. Dat is gewoon jungle en die stijl was vroeger, toen ik een jaar of 14 was, helemaal in. Mijn ouders zijn Surinamers en luisterden vroeger altijd naar reggae en soul enzo. Mijn muzikale invloeden zijn daar ook daar mede van afgeleid en dus breed. Dat alles vormt nu mijn stijl. Of ik dan nog kan zeggen dat ik hiphopmuziek maak? Ja, hiphop is de basis, maar door het te mixen met andere stijlen steek ik het in een nieuw jasje.”

Broer en beste vriend
Broer Rosco is voor Kabel een belangrijk persoon waar hij naar opkijkt en die hij ziet als inspiratiebron. “Het heeft niet alleen met muziek te maken. Behalve dat het mijn broer is, is hij ook mijn beste vriend. Overal waar hij is, ben ik ook en andersom. Als hij vandaag niet moest werken, was hij gewoon bij dit interview erbij komen zitten. We zijn gewoon onafscheidelijk. We schelen zes jaar, maar hij heeft me veel dingen van het leven geleerd. Zowel op het gebied van muziek en het advies geven daarbij als daarbuiten. Rosco heeft in mijn carrière tot nu toe ook zeker wel een groot aandeel gehad. Als hij niet zou rappen, was het bij mij misschien niet opgekomen om zelf te gaan rappen. Hij is de aanleiding.”

MC’s met ballen
Kabels ideeën over de ontwikkeling van de Nederlandse hiphopscene zijn gemengd. Zelf hoopt hij daar een positieve invloed op te hebben door vooral zichzelf te blijven. “Bepaalde artiesten komen echt hard en dragen op een positieve manier bij aan de ontwikkeling van de scene. Zoals Leeroy van Zwart Licht dat met zijn nieuwe album doet bijvoorbeeld. Maar dan heb je ook een andere kant, die voor mijn gevoel geen oprechte muziek maakt. Ze doen het dan meer om elkaar en die Amerikaanse artiesten die met een bepaalde stijl succes hebben na te doen. Dat vind ik gewoon niet origineel. Wat ik hoop is dat meer MC’s ballen gaan krijgen. Ze moeten gewoon gaan doen wat ze echt willen doen. Ik doe dat ook. Mijn stijl is lomp, onverschillig, origineel en eigenaardig maar wel op een flexe manier. Ik vind het gewoon tof om muziek te maken en kijk wel wat ik ermee kan bereiken. Verder dan dat hoef ik dan ook niet te komen.”

Verdere ambities van de rapper liggen niet alleen bij het maken van muziek. Hij hoopt uiteindelijk ook een HBO-diploma in pedagogiek te behalen. Met muziek hoopt hij ooit voor uitverkochte zalen te staan en dan niet als voorprogramma. “Daar moet ik eerst hard voor werken, het gebeurt niet zomaar. Ik moet mezelf eerst bewijzen, dus voor een uitverkochte zaal is het nu nog te vroeg. Het zou mooi zijn als ik dit doel uiteindelijk kan bereiken.”

Geplaatst door bowie op 24 augustus 2012