Josylvio viert ‘Gimma’: “Dit is een bekroning van al het harde werken.”

Waar zijn we nu weer beland? Voor de eerste keer zetten we op donderdagavond 3 oktober 2019 een stap binnen bij Mayer Manor, een redelijk chique etablissement in hartje Amsterdam, nabij De Dam. De private mansion is is gesitueerd in een herenhuis, een locatie waar normaal geen spelletjes lijken worden gespeeld. Vanavond is het echter het huis van Josylvio, waar hij aan een selecte groep vrienden, collega’s en pers zijn nieuwe album Gimma presenteert.

De 27-jarige rapper klom afgelopen jaren razendsnel naar boven en wist ook nog eens aan de top te blijven. Knap, zeker voor iemand die helemaal geen ambities had als rapper. Pas toen hij onverwachts doorbrak met het FTP-anthem Le7nesh, zag hij in wat een eventuele langdurige rapcarrière voor hem kon betekenen. “Ik heb een korte lont, dus ik kan opeens flippen. Dat is die ma3seb”, vertelde hij ons toen. Van die heethoofdige jongen lijkt tweeënhalf jaar later weinig meer over.

Want als Josylvio, nadat de eerste gasten al door de bartender zijn voorzien van een drankje, het pand binnenkomt, schudt hij iedereen vriendelijk de hand. Vaak gaat dat gepaard met een persoonlijk woordje van dank voor het komen. De grijns is niet van zijn gezicht af te krijgen. Over een paar uur komt zijn album Gimma uit en de laatste single ervan, Vroeger, gaat lekker op de streamingdiensten. Het is qua klank een soort opvolger van Hey Meisje, een van de tracks die hem vorig jaar bombardeerden tot ‘meest gestreamde artiest van Nederland’, maar is qua topic zelfs een tegenpool van dat nummer te noemen. Waar hij in Hey Meisje een dame bezingt met lovende woorden, is de nieuwe -ook door Esko geproduceerde- track gericht aan een dame die hem niet meer wil kennen. Zet er een accordeon-riedel bij en een bachata-achtige ritmesectie en het lijkt een onvermijdelijke radioknaller.

Mayer Manor is geheel in de stijl van Gimma -het artwork van alle singles is gebaseerd op speelkaarten- omgetoverd tot pop up-casino. In de achterkamer kunnen gasten Black Jack spelen, hun geluk beproeven aan de roulettetafel of trekken aan de armen van een aantal fruitautomaten. Geld verliezen? Nee, alles is gratis! De fiches zijn -net als de drankjes- op Josylvio. Als je ze anderhalf keer weet te verdubbelen krijg je zelfs een hoodie met het logo van zijn label Hella Cash Gang of een Gimma-shirt. In de voorkamer maakt FunX live radio in hun opgezette studio. Er schuiven diverse prominente artiesten en influencers uit de game aan om een balletje te gooien in de kleinste roulettetafel ooit. Verliezen ze, dan moeten ze een shotje drinken. Geloof ons, we weten niet wát er in de cups zat, maar er zijn genoeg gekke bekken getrokken aan die tafel!

Iedereen is gekomen om Josylvio te supporten en een gezellige avond te hebben. De medewerkers van Top Notch gaan all in met een flinke stack bij de black jack-tafel, Hef bestelt een drankje bij de bar, Kevin chillt in het rookhok, Ashafar gooit een paar shout outs op camera, Sevn Alias feliciteert Josylvio met de release van de plaat en Willie Wartaal babbelt met iedereen. In de hoek van het pand is een trap naar beneden te vinden. Wie afdaalt komt in de kelder terecht, die er door de rode verlichting uitziet als een chique nachtclub. De DJ van Josylvio draait er een heerlijke clubset en later op de avond zijn er wat tunes van het nieuwe album te horen. Fernando Halman ontpopt zich als host en uit een woord van respect voor Josylvio. “We doen dit samen. Samen maken we hiphop groot. Rappers, producers, labels, radio. Iedereen die dacht dat hiphop ‘een fase’ was, wil nu iets met hiphop doen. Daar is Josylvio, samen met een hele fucking scene, verantwoordelijk voor! Make some noise!” Het applaus is meer dan terecht en de grijns op Josylvio’s gezicht wordt alleen maar groter.

Voor Gimma ging Josylvio onder meer naar Los Angeles, waar hij een paar tracks opnam, en naar New York, waar hij de video van Vroeger schoot. Hef was mee in de rol van grote broer, maar sprong uiteindelijk toch op een track. In de Woordenschat-podcast vertelt Josylvio: “Met hem maak ik altijd een gouden plaat voor mijn albums; Rotation, Double Up, Op Je Hoede. Hij en Adje zijn legends. Ze stonden meteen klaar in mijn Le7nesh-tijd, zo van ‘Als je een verse nodig hebt, zijn we daar!’. Hef is nu A&R bij Top Notch, hij ging gewoon mee als homie. Besef even dat hij gewoon wakker werd, begon te schrijven op die beat en deze verse meteen tape’te, nog in zijn joggingsbroek.” Het resultaat is Bankrekening, een money-anthem waarvan Josylvio’s deel is gefreestyled: “Ik ben op invest / hella haze (haze, haze) / kijk niet scheef wanneer ik inleg!” Het gimma-thema komt overal terug.

Bekende A-rappers als Frenna, Mula B en Kevin zijn ook te horen op de plaat, maar Josylvio is de absolute ster. Zijn veelzijdigheid is zijn grootste wapen. Spontane freestyle-sessies monden uit in fijne tunes en de productie is van een torenhoog niveau. Daarbij worden zowel de straat als de club op hun wenken bediend. Gangsterbars worden moeiteloos afgewisseld met radiovriendelijke refreinen en of hij nou uptempo afrobeats krijgt voorgeschoteld of een van Esko’s of Monsif’s trapparels; Josylvio klinkt altijd hongerig en on point. “Dit is alweer mijn vierde album in een korte tijd, en deze voelt extra speciaal. Deze plaat voelt als een bekroning van al het harde werk van de afgelopen tijd. De transformatie die ik heb doorgelopen -van rapper naar artiest/platenbaas- is te horen op dit album. Ik loop nu in deze scene rond met veel meer ervaring, maar ben hongeriger dan ooit.”

Hij heeft de liefde gevonden en wordt zelfs vader. “Ik krijg een zoontje”, vertelt hij trots terwijl hij zit naast Qucee, die al vader is. “Het wordt een balliemang of een kickbokser. We gaan het zien”, lacht hij. In ieder geval klinkt op de plaat het besef door dat hij nu zijn geld moet verdienen voor zijn ‘Lil Kleine’. Daarnaast heeft hij een lofzang voor zijn wederhelft in huis. “Ik heb vandaag geen show of meeting of studioplan / ik ben all about you!” roept hij verliefd uit. In hetzelfde couplet fantaseert hij ook nog eens over het met z’n tweeën kijken van een filmpje, gewoon thuis op de bank. Wie had dat gedacht over dat voor de money rennende heethoofd van twee jaar geleden?

Met een kleine party in de kelder van het pand komt een gezellige avond ten einde. Dit was geen alledaagse releaseparty, maar een viering van het succes van de Nederlandse hiphopscene met Josylvio als een van de vaandeldragers. Als er iemand is die weet hoe die gimma werkt, is hij het wel.

Beluister het nieuwe album hier:

Geplaatst door bowie op 4 oktober 2019