Jooz nam ontslag en neemt tijd voor zijn passie: oprechte muziek maken

Aanvankelijk was kickboksen zijn passie, maar toen hij te kampen kreeg met een blessure besloot hij van zich af te schrijven. Tegenwoordig duikt Jooz (Jozua Pentury, 28) overal op; hij is resident mc bij de feesten van Vunzige Deuntjes, doet spoken word-voordrachten en is druk bezig met muziek. “Ik heb eindelijk een route voor mezelf uitgestippeld.”

Jooz werd geboren in Groningen en woont in Assen. Deze week bracht hij een zeer persoonlijke nieuwe track uit. 2020 gaat over zijn bewogen start van het jaar. Hij rapt erin dat hij lang vrijgezel was, maar begin dit jaar eindelijk zijn ‘tweelingziel’ gevonden had. Een metgezel, een soulmate. “Het voelde al snel als de liefde van mijn leven. Ons enige obstakel was dat ze voor een half jaar naar het buitenland moest. Ze beloofde me dat we er alles aan gingen doen om de relatie te laten werken.”

Het liep anders. Vanaf het moment dat ze op haar bestemming aankwam veranderde de communicatie. “Ze werd letterlijk en figuurlijk steeds afstandelijker. Mijn intuïtie zei me dat er iets niet klopte. Twee weken later kwam ik in de studio bij producer Yung Fryslân en moest ik mijn hart luchten op een soulful type beat. Deze track is daarvan het resultaat. Ik wil zo eerlijk mogelijk tegenover mezelf zijn en tegenover de wereld. Er is genoeg ellende, drama en fake shit out there. Ik wil m’n eigen lane creëeren en die moet vooral bestaan uit oprechtheid.” Dat doet hij met een video waarin hij een verlaten gevoel illustreert met een eenzame wandeling door een natuurgebied.

Drie dagen nadat hij de track opnam verbrak zijn metgezel de relatie via Whatsapp en sindsdien heeft Jooz haar niet meer gesproken. Gelukkig voor hem heeft hij genoeg ballen om in de lucht te houden. Via Whatsapp stuurt hij trots een foto van een whiteboard waarop hij al zijn tracks in verschillende projecten heeft geclusterd. “Een van de EP’s is al af, dat is een conscious EP met een old school-sound. Twee weken geleden heb ik daarvan Echt Is gereleased, waarvan ik de video zelf heb gemaakt. Je krijgt dus letterlijk een kijkje door mijn lens.”

De track 2020 die hij deze week met een mooie clip uitbracht is weer van een andere plaat. “Die maak ik geheel met Yung Fryslân maak, JOOZMAGHETWETEN pt. 2. Dat wordt een nieuwere sound, maar toch met soul- en jazzinvloeden. In het verleden hebben we ooit samen een singletje uitgebracht, maar daarna hebben we elkaar jaren niet gezien. We liepen elkaar weer toevallig tegen het lijf en planden een studiosessie in. Dat is nu een half jaar geleden. In die tijd hebben we zo’n dertig tracks gemaakt. Ik voel me lekker bij onze gezamenlijke work ethic. Zo’n klik is superbelangrijk.”

“Als festival season weer gaat draaien, gaan we ’t extra waarderen.”

“Vorig jaar heb ik ontslag genomen bij m’n baan. Ik wil de volledige focus houden op mijn muziek. Ik heb een producer die ook nog eens een hele goede engineer is en een vaste gitarist, met wie ik mijn spoken word-boekingen doe. Toen ik nog werkte, had ik nergens momenten van rust. Ik moest vaak tot vier of vijf uur ‘s nachts mc’en en daarna weer als ambulant hulpverlener aan de gang. Nu kan ik in alle rust werken aan mijn naamsbekendheid. Ik heb mijn eerste twee placements in de WAVY-afspeellijst op Spotify, daar ben ik al heel blij mee. Stap voor stap gaan we nu door. Kunst maken, mensen inspireren en optreden; dat is wat ik het liefst doe. Daar word ik gelukkig van. Nu kan ik gaan bouwen.”

Naast muzikant en hypeman is hij ook nog workshopdocent, maar op het podium krijgt hij de meeste energie. Honderd procent van zijn boekingen ligt momenteel stil door de uitbraak van het coronavirus. “Volgend jaar, als de evenementen weer zijn toegestaan, is het een extra blessing. Daar moeten we met z’n allen extra van gaan genieten.” Dit jaar kunnen we ‘t vergeten denkt Jooz. “Maar straks, als festival season weer volop draait, gaan we het extra waarderen.”

De creatieve duizendpoot heeft ook nog iets achter de hand voor wanneer dat seizoen aanbreekt: “Ja, er ligt ook een plaat klaar om te pompen tijdens live shows. Echte bangers, wat ik ‘brag ‘n Jooz’ noem. Ik heb ervaring als hypeman nu, daardoor ben ik anders naar muziek gaan luisteren. Als we uit deze quarantaine-tijd komen ligt er iets klaar voor de knaldrang die mensen dan hebben. Ik hoop dat er tegen die tijd meer naamsbekendheid is voor m’n live shows, want ik weet dat Lowlands en WOO HAH! slopen reëele doelen zijn. I’m ready!

Jooz is te vinden op Instagram en op zijn eigen website lees je over al zijn activiteiten.

Geplaatst door bowie op 11 april 2020