Joey Bada$$ – Summer Knights

Een blik op de tracklist geeft een goede schets van wat we kunnen verwachten: met onder meer Statik Selektah, DJ Premier en MF Doom aan boord bewijst hij sympathie te hebben verworven bij de grootste producers. Bada$$ zelf wist naar eigen zeggen al geruime tijd dat muziek zijn leven was. Zo rapt hij in de heerlijke headbanger met de provocerende titel Death of YOLO:
In that split second my foot step been breaking, I thought to myself I always knew that I would make it, all it took was patience and now Im on the stations, luckily I made it right before my life was taken.
Verderop in de track reflecteert hij nog eens het succes dat hij had met 1999.

Dat Joey trots is op het feit dat hij een ‘nineties-baby’ is, zegt hij in Sweet Dreams letterlijk, doch het sijpelt door de hele plaat. De 90’s is waar hij van houdt en dat zullen we horen ook: zo is ’95 Til Infinity een regelrechte knipoog naar de klassieker van Souls of Mischief, waarin hij in het refrein laat weten zijn stijl niet aan te passen aan wat de menigte wil horen. In Hilary $wank samplet producer Lee Bannon Dwele’s Swank, terwijl wordt uitgelegd dat Joey’s crew het woord ‘swag’ niet meer gebruikt, maar dat ze tegenwoordig liever ‘swank’ zeggen. Sowieso houdt Bada$$ wel van woordspelingen: in My Youth legt hij uit dat hij niet zo houdt van drank, maar het houdt bij wiet, en dat op een gevatte manier: Drownin’ inside her, true eyes is to the higher / I don’t drink too much, I know the bud wiser en ziet hij de liefde tussen hem en zijn meisje als een menstruatiecyclus: een never ending cycle.

Gastbijdragen komen van onder meer zijn vrienden en Pro Era-members Nyck Caution (die een hele dikke afsluitende verse neerzet op 47 Goonz) en Kirk Knight, die op de door MF Doom geproduceerde laid back track Amethyst Rockstar verwijzingen naar stadsgenoten Nas, Jay-Z en Biggie verpakt in een toffe flow. Tevens levert hij een aantal beats op Summer Knights. Dat laatste doet ook Oddisee, hij levert de dromerige fundering voor de track Sorry Bonita, waarop de leden van Pro Era ingetogen hun bars spitten. Bonustrack en daarmee uitsmijter is Unorthodox, de door DJ Premier geproduceerde boombap-track waarvoor een tijdje terug al een video verscheen. Headnodden gegarandeerd.

Joey Bada$$ bewijst een aanwinst te zijn voor de hiphopscene en lost de hoge verwachtingen meer dan in. Op Summer Knights toont hij gegroeid te zijn zowel als artiest (flow-wise) als persoon (meer en volwassener inhoud dan voorheen). En hij vergeet zijn vrienden niet; de leden van Pro Era komen zowel individueel als in groepsverband (én zowel vocaal als productioneel) voorbij. De stijl van Pro Era is anno 2013 enigszins uniek te noemen, het is wat een tijdje gemist werd in hiphop; een heerlijke stoffige 90’s-sound waarover jonge, hongerige honden hun skills willen tentoonstellen. De leden van Pro Era (Joey voorop) weten wat ze moeten doen om succesvol te blijven en hebben lak aan wat anderen ervan vinden. Dit is precies wat hiphop nodig had.

Tracklist:

01. Alowha [prod. Kirk Knight]
02. Hillary Swank [prod. Lee Bannon]
03. My Yout (ft. Collie Buddz) [prod. Chuck Strangers]
04. Death of YOLO (ft. Smoke DZA) [prod. Bruce Leekix]
05. Right On Time [prod. Kirk Knight]
06. Sweet Dreams [prod. Navie D.]
07. 47 Goonz (ft. Dirty Sanchez and Nyck Caution) [prod. Lee Bannon]
08. Word Is Bond [prod. Statik Selektah]
09. Sit N’ Prey (ft. Dessy Hings and T Nah Apex) [prod. Navie D.]
10. Trap Door [prod. Alchemist]
11. Satellite (ft. Chuck Strangers and Kirk Knight and Dessy Hinds) [prod. Lee Bannon]
12. 95 Til Infinity [prod. Lee Bannon]
13. Amethyst Rockstar (ft. Kirk Knight) [prod. MF DOOM]
14. Reign [prod. Chuck Strangers]
15. Sorry Bonita (ft. Pro Era) [prod. Oddisee]
16. LongLiveSteelo [prod. Kirk Knight]
17. Unorthodox [Bonus] [prod. DJ Premier]

Geplaatst door bowie op 12 juli 2013