Jiggy Dje – Noahs Ark

“Ik ben niet terug van weggeweest, fuck een stilte voor de storm.”
Zelfverzekerd als altijd gooit Jiggy Dje zijn vlijmscherpe lines op de beat, zoals verwacht. Tel daar de dikke beat van Terilekst bij op en je hebt een bangende openingstrack. De openingstrack zal trouwens niet de enige banger zijn. Want wat te denken van “Blauw Bloed” (waarvan al een clip te zien is), “S.W.O.T.” en “Check 1-2”? Stuk voor stuk nummers waarbij het publiek “enigszins” uit zijn dak zal gaan. Bovendien zijn de teksten ook nog eens van hoog niveau, waardoor de balans tussen beat en tekst prima is. Niet alleen bij bangers zorgt Turrie ervoor dat je hoofd op- en neerwaartse bewegingen maakt. Ook de rustige beats liggen erg chill in het gehoor (“Positivisme”, “Michelle”, “De Eerste Dag”).

Maar Jiggy en Turrie kunnen niet alleen maar knallen. Jiggy heeft al eerder laten zien dat hij voor variatie kan zorgen in zijn tracks. In “’t Vertiefde van de liefde”, een al wat oudere track, demonstreerde hij dat al. Ook op dit album bewijst hij dat weer: “Ze zeggen: een dag niet gelachen, is een dag niet geleeft, dus trek ik elke dag niet lachen af van me leeftijd.” Dit citaat uit “Equinox” is niet de enige waar een dope draai aan is gegeven. Ook in “Positivisme” komt Jiggy met de nodige knowledge: “Er is niets dope aan gasten die dudes zomaar klappen, het is onmacht en angst, jaloezie is een zwakte.”

Uiteraard mogen de gebruikelijke brag & boast-nummers ook niet ontbreken op een album van Jiggy Dje, opscheppen is nu eenmaal zijn handelsmerk. Check bijvoorbeeld “Blauw Bloed”: “Ik verkoop je dat pak voor je broek als Ralph Lauren”, of “Check 1-2”: “Ik help rappers op de kast, en van het kastje naar de muur, je ziet de bui al hangen, maar waar is je paraplu?” Maar het schoolvoorbeeld van brag & boast geeft Jiggy uiteraard op “De Kleren Van De Keyser”. Een track die al een tijdje rondzwierf op internet samen met nog wat andere tracks. Het regent lines met leuke woordspelingen en disses: “Dus ik stel voor dat ik mezelf even voorstel, want stel je eens voor dat ik ooit geen reet meer voorstel”, en “Exclusief die female MC’s, ik zie daartoe geen reden, bovendien vind ik ze veel te lelijk om serieus te nemen.”

Ok, het klinkt nu allemaal wel heel dope/tof/perfect/etc, maar is dat niet een tikkeltje overdreven? Die vraag kan je beantwoorden met ‘ja’, want er zitten ook een aantal negatieve kanten aan dit album. Om te beginnen luister je de skits één keer en skip je ze daarna, dus die lijken een beetje overbodig te zijn. Verder zitten er ook wat mindere tracks op dit album. Nummers als “Ik Ben Alleen” en “Tot Morgen Vroeg” maken vrij weinig indruk.

Een leuke toevoeging op het album is de bijdrage van de altijd vrolijke SpaceKees. Je zal hem geregeld iets droogs tussendoor horen schreeuwen en tot slot spit hij ook nog een verse mee. Unorthadox mag ook nog een deel van S.W.O.T. opvullen en levert andermaal een verdienstelijke bijdrage. Het enige minpuntje van zijn deel is dat zijn stem een beetje zacht is afgemixt.

Maar goed, om een lang verhaal kort te maken: met “Noahs Ark” laat Jiggy Dje zien dat hij de verwachtingen grotendeels kan waarmaken. Alleen de die-hard fans zullen ietwat teleurgesteld zijn omdat ze té hoge verwachtingen hadden. Gedreven als altijd staat Vincent Patty tekstueel zijn mannetje. Zijn passie voor muziek steekt hij ook niet onder stoelen of banken: “Hiphop is niet m’n hobby snappie, het is m’n fokkin passie, al begeeft me strot het, ik geef niet op en stop er me hart in.” Daar valt alleen nog aan toe te voegen dat “Noahs Ark” drijft… ehhh, staat als een huis.

Tracklist:
01.De Laatste Dag
02. Noah’s Ark
03. Jiggy Dje
04. Positivisme
05. Blauw Bloed
06. Equinox (met Terilekst)
07. Bahasa
08. De Kleren Van De Keyser
09. Hijs De Zeilen
10. S.W.O.T. (met Unorthadox)
11. Ken Je Dat?
12. Tot Morgen Vroeg
13. Een Brokje En Een Slokje
14. Michelle
15. J-i-g-g-y Dje
16. Check 1-2
17. Ik Ben Alleen
18. De Eerste Dag

Meer info: http://www.jiggydje.nl

Geplaatst door bowie op 19 oktober 2006