JAY Z ziet Abraham en zet zijn hele catalogus weer op Spotify

Al een aantal keer besloot JAY Z zijn muziek exclusief aan te bieden via Tidal, de streamingdienst waar hij eigenaar van is. Vandaag is het 4 december, zoals je wellicht wel weet zijn verjaardag. Hij besluit ‘m in stijl te vieren en zijn hele discografie weer op de andere streamingdiensten aan te bieden. Happy birthday, Hov!

De traktatie van Jigga komt op zijn vijftigste verjaardag. Al een aantal jaar waren er wel een aantal losse nummers te beluisteren via compilaties en soundtracks, naast een paar albums uit het beginstadium van zijn carrière én Collision Course, het album dat hij opnam met Linkin Park.

I’m not a business man, i’m a business, man. Het zijn woorden van een van de meest invloedrijke hiphopartiesten aller tijden. In 2015 werd hij mede-eigenaar van Tidal, een streamingdienst die de concurrentie aan wilde gaan met Spotify. Het bedrijf beloofde een superieure geluidskwaliteit en betere compensatie voor alle artiesten die hun muziek er zouden hosten. In hetzelfde jaar had Jigga kritiek op Google, Spotify en Apple, door te zeggen dat zij muzikanten niet betaalden wat ze zouden verdienden. Het werd gezien als dé reden dat hij in 2017 zijn muziek van Spotify, de populairste streamingdienst ter wereld, verwijderde. Bijkomend voordeel; voor het grootste deel van zijn muziek moesten mensen abbonneren op zijn eigen dienst. Ka-ching, zou je zeggen.

Het leidde tot frustratie bij zijn fans. Vele nieuwsberichten, columns en tweets werden er wereldwijd aan besteed. Het was ten slotte ook niet de eerste keer dat hij zijn muziek van Spotify af liet halen. Een jaar ervoor waren platen als The Blueprint en Reasonable Doubt ook al eens van die dienst afgehaald en puur als exclusive aangeboden bij Tidal. Ook in onze redactie klonken morrende geluiden. “Get the f*ck back on Spotify!”, schreef Vincent van der Does nog in begin 2018, op een even tierende als teleurstellende toon. In het begeleidende artikel zette hij nog een compilatie van nummers (voornamelijk samenwerkingen) die toen nog wél te vinden waren op Spotify.

Vannacht haalde hij zijn zoveelste power move uit. Zijn hele discografie is vanaf nu te beluisteren via Spotify. Van Reasonable Doubt tot 4:44 en ook Watch The Throne, zijn samenwerkingsalbum met Kanye West; het is beschikbaar. Welke deal ervoor gesloten is vooralsnog onduidelijk, maar dat Jigga én de fans hier blij mee zijn, is een feit. Is er een equivalent van bingewatchen om alle albums in één keer achter elkaar te beluisteren? We raden het je aan, want je weet maar nooit tot wanneer de platen te checken zijn.

Wat is jouw favoriet? Zoek ‘m hieronder op, druk op play en vier mee dat JAY Z Abraham ziet!

Geplaatst door bowie op 4 december 2019