Jay Eff Kay – America: Suicide Notes Vol. 1

Het conceptalbum waarmee Jay Eff Kay debuteert, America: Suicide Notes Vol. 1, is opgedeeld in drie hoofdstukken met veelzeggende titels: ‘Superego’, ‘Ego’ en ‘Id’. Aan de hand van veertien afzonderlijke tracks legt deze white boy uit New York City zijn politieke gedachtegoed op samenhangende wijze aan de luisteraar voor. Hoewel zijn cynisme daarbij af en toe nogal schrijnende vormen aanneemt, dient de MC zijn opvattingen gelukkig met een flinke korrel zout op.

Vooral muzikaal maakt Jay Eff Kay opmerkelijke keuzes. Het gros van de producties schept namelijk een welhaast kinderlijke sfeer. Er zijn twee manieren waarop een dergelijke werkwijze kan uitpakken: ofwel zetten zulke luchtige beats het venijn in de lyrics kracht bij, ofwel beroven ze de teksten van hun scherpte. Helaas voor Jay Eff Kay valt het kwartje hoofdzakelijk de verkeerde kant op. Enkele uitzonderingen daargelaten – met name The Gift & The Curse en de ongelooflijke banger Den Of Rats –, klinken de fletse beats echt te blij om zonder ergernis te beluisteren.

Tekstueel zit het album daarentegen uitstekend in elkaar. De maatschappijkritische boodschap is van begin tot eind onmiskenbaar, en letterlijk ieder woord is raak. Ook blijkt Jay Eff Kay talent te hebben voor pakkende, humoristische refreins. Daarnaast is hij gezegend met een herkenbare stem, waarmee hij zijn enigszins middelmatige flow tot een heel redelijk niveau weet op te krikken.

Mochten de tekstanalytische heads erin slagen zich niet teveel aan de vrolijke instrumentals te storen, dan is het rijke America: Suicide Notes Vol. 1 een bijzonder geschikt conceptalbum. Luisteraars die echter zitten te wachten op een rauwe plaat vol grimey straathiphop, zijn bij de eigenzinnige Jay Eff Kay pertinent aan het verkeerde adres.

Tracklist:
Chapter I: Superego
01. Prologos / Apocalipsis
02. Welcome To America
03. Want Sex & Violence? (Suburbia’s it)
04. Paranoid 2007
05. Den Of Rats
Chapter II: Ego
06. The Gift & The Curse
07. I’m All Over It
08. Lawyer’s Libretto
09. Fuck The World
Chapter III: Id
10. Skankapotamus
11. Sniff Row
12. Day In The Life (A)
13. Say It To My Face
14. Day In The Life (B)

Meer info

Geplaatst door bowie op 22 september 2008