Jawat! – Ut Zwarte Aap

Jawat houd niet van moeilijk doen. Op Koppensnellers maakte de jongen al duidelijk dat hij weinig tot geen boodschap had aan rappers die lagen te knoeien met moeilijke woorden en ingewikkelde rijmconstructies. De verwachting was dus ook dat Ut Zwarte Aap, Jawat’s debuutalbum, voornamelijk zou bestaan uit energieke knallers met schreeuwerige teksten die inhoudelijk niet veel te melden zouden hebben. Na het album al een tijdje beluisterd te hebben kan ik niets anders zeggen dan dat het tegendeel waar is.

Dat de producties strak waren had ik eigenlijk niet anders verwacht met mannen als Delic, Kubus en Duvel achter de tafels. En ook Dion, die van vroeger uit al veel met Jawat samenwerkte hoeft niet onder te doen voor de gevestigde namen. Sterker nog, het hoogtepunt van de plaat is een productie van Dion, het nummer Zo Alleen is een nummer dat je bij de keel grijpt en het zal denk ik weinig mensen onbewogen laten. Dit komt ook omdat Jawat op deze track, en ook op meerdere punten op het album, zich van een kant laat horen die we nog niet eerder van deze jonge Zwollenaar te horen kregen. Regelmatig komen er introspectieve tracks langs die niet alleen over liefde of verdriet gaan maar bijvoorbeeld ook over zijn schizofrenie. En alles wordt in de stijl verteld die bij Jawat past: recht voor zijn raap en zonder al teveel tierlantijnen er omheen.

Het pakt niet altijd even mooi uit, er zijn een paar nummers waar de beats wat minder zijn en dan is Jawat soms niet capabel om de aandacht erbij te houden. Paraat bijvoorbeeld heeft te weinig energie en de beat is een beetje eentonig. En Die Apen Weer met DuvelDuvel is wel aardig, maar Jawat wordt op dit nummer overklast door Duvel. Zijn stem en woordgebruik komen dan net iets tekort. Zeker aangezien hij zijn inhoudelijk sterkere teksten ook bewaart voor de betere beats op het album. Dit zorgt voor een vrij groot verschil tussen de sterke en zwakke nummers. Gelukkig zijn de sterke nummers in een grote meerderheid. Tracks als Plakka, Batterij, Zwarte Koffie, Tisnietwatjeziet en het eerder genoemde Zo Alleen zijn nummers die dit album zonder moeite boven de middelmatigheid uittillen.

Dit alles maakt Ut Zwarte Aap precies het album dat je hoopt dat iemand als Jawat je voorschotelt. Een strak geproduceerde plaat met meer diepgang dan waar je in eerste instantie op rekent. Een paar misstappen hier en daar zijn er wel te bespeuren, maar over het algemeen is dit kwalitatief weer een zeer degelijke plaat van Zwolse bodem.

Tracklist:
01. Intro
02. Dusdat
03. Tisnietwatjeziet met Duvel
04. Zwarte Koffie met Opgezwolle
05. Vondeling
06. Moeilijk
07. Batterij met Stick
08. Nou en
09. Xtase
10. Illusie
11. Duidelijk
12. Zo Alleen
13. Die Apen Weer met Duvel
14. Plakka
15. De Waarheid met Stick
16. Paraat
17. Muziek

Geplaatst door bowie op 28 september 2005