Voor producer City Lights was het vorige week dubbel feest: hij won de #HIJSBEATS2 workshop in Utrecht én hij bracht in samenwerking met Dicecream de EP Nooit Meer uit. Hoog tijd om even met hem te spreken dus.

Hijs beats 27 maart door Dit Is Gers-2535

City Lights is een producer/engineer die gevestigd is in Amersfoort. Een jongeman van 24 die al tien jaar muziek maakt en dat doet onder het bedrijf E-Ville Media. “Ik heb naast de EP met Dicecream ook muziek gemaakt voor onder meer RBDjan, Hef, Mr. Probz, Diggy Dex en Wudstik en in 2011 heb ik mijn eigen album Winter All Year uitgebracht”, vertelt Jaap Kattevilder, die achter het alias City Lights schuilgaat. “Momenteel ben ik bezig met het album Full Of Emptyness en een EP getiteld The Nightkid, twee totaal verschillende platen. De eerste is sferische lounge- en hiphopmuziek met een donkere toon van aard, terwijl de EP meer trap-based gaat zijn. En dan is er ook nog een remix-EP’tje onderweg met een paar tracks erop.”

Dat hij veelzijdig en productief is een understatement: “Ik vind mixage en engineering ook heel tof. Ik heb op 1 april de Nooit Meer EP met Dicecream gereleased en volgend jaar ligt er een nieuw Diggy Dex album in het verschiet waarvoor ik diverse producties heb geleverd. Daarnaast doe ik mee aan de voorronde van de BMU beatbattles en sta ik in oktober op Amsterdam Dance Event voor de landstitel beste producer.”

“Waarom ik heb meegedaan? Voor het leggen van nieuwe contacten en inspiratie opdoen om nieuwe muziek te maken.”

Het lijkt er dus op dat City Lights een project als #HIJSBEATS2 niet nodig heeft. “Ik besloot om mee te doen omdat ik weer de scene in wilde die ik enorm gemist heb. Ik heb de afgelopen tijd veel aan muziek gewerkt en had nu even tijd om te ‘spelen’. Heb me voor zowel #HIJSBEATS2 als Beat ‘M Up ingeschreven en allebei gewonnen. Ook het leggen van nieuwe contacten en inspiratie opdoen om nieuwe muziek te maken waren redenen voor mijn deelname.”

Wat vond hij van de beatworkshop in Utrecht? “De gedrevenheid van iedereen vond ik goed om te zien, dat gaf mij ook een extra zet om een harde track te maken. Ik heb voornamelijk gekeken naar workflow en hoe er bijvoorbeeld om wordt gegaan met plugin chains in verschillende software, om een zo dik mogelijke sound te krijgen. Mijn track won volgens de jury op basis van afwisseling en compositie. Ik houd ervan om alles te flippen, vooral binnen standaard genres. Dit was trap, maar met een veel donkerdere ondertoon en gefliptere sounds.”

Hijs beats 27 maart door Dit Is Gers-2595

Komende zomer produceert City Lights mee aan het #HIJSBEATS2 album. “Daar kijk ik enorm naar uit! Ik ben benieuwd waar ik dan zit qua sound, want die verandert soms per liedje. De kracht die daar uit voortkomt wil ik heel graag bundelen met de rappers en samen een ziekelijk hard product neerzetten! Ik ben benieuwd wat voor talent er rond zal lopen om mee samen te werken en misschien wel een langere samenwerking te vinden.”

De nieuwste producties van City Lights zijn te vinden op de Nooit Meer EP van Dicecream, check die op bijvoorbeeld Spotify, Deezer of iTunes.

Ook meedoen met #HIJSBEATS2? Schrijf je in voor de aankomende workshop op 30 april in Sint-Niklaas (BE) of doe online mee via deze link!

Meer Interviews