Inf’s Favorite Cuts pt. 4

Het is weer tijd voor een verse Favorite Cuts. Geen 3 seconden breaks en moeilijke solo's, maar gewoon plaatjes die lekker in het gehoor liggen. Want in onze queeste naar de perfecte sample vergeten we weleens dat er ook muziek is om naar te luisteren. Of spreek ik nu alleen voor mijzelf? De tracks zijn te vinden op www.beatsbroke.com

01. Sid Ramin – Stiletto
Als titelsong van de Stiletto OST prijkt deze fijne, dansvloer vriendelijke bigband track. Doet soms een beetje denken aan de HawaiFFive-O themesong, maar dan véél dikker. Heb dit plaatje ooit, geseald, gevonden in een kringloopwinkel aan de rand van Arnhem. Wie doet deze plaat nu weg? En dan ook nog zonder ernaar geluisterd te hebben! Wellicht was de vorige eigenaar slechtziend, want bij het zien van de hoes had ie ’m zeker opengemaakt. Stoelen aan de kant en voetjes van de vloer op de muziek van Sid Ramin!

02. Ray Davies – Hadrians Wall
Deze track is te vinden op een tribute to Benny & the Duke lp. Klinkt als een plaat voor je oom die helemaal into ballroom jazz is. Fout! Mister Davies is zo gul geweest om een paar van zijn eigen tracks op dit album te zetten, waaronder deze. Krachtig bigband werk, zou zeker niet misstaan op een KPM 1000 serie lp. Alan Hawkshaw speelt overigens toetsen op deze plaat, die vrij makkelijk te scoren is voor een paar euro.

03. Michel Polnareff – Voyages
Welk instrument Polnareff zelf bespeelt op deze track is mij een raadsel. Hij staat namelijk op de cover met een akoestische gitaar en in de credits staat nog minder. Polnareff’s repetoire bestaat voornamelijk uit chansons die aardig zijn, maar geen enkele andere track uit zijn oeuvre kan tippen aan Voyages. Het is letterlijk een reis dwars door verschillende muziekstijlen heen en het nummer verandert constant! De imitatie van een vliegtuig door een synth onderstreept dit aan het einde nogmaals. Alles aan deze track is dik, maar het krijsende orgel, de tokkelende bassgitaar en de hysterische blazers zijn echt té ziek.

04. Lighthouse – Little kind words
Een zeldzaam plaatje van Lighthouse op het Vertigo label. De hoes ziet er super weird uit en de muziek van deze elf muzikanten schurkt tegen folk aan. Maar waar folk normaal synoniem is voor geitenwollensokken en akoestisch gejengel, om vooral links te laten liggen, komt Lighthouse met een verrassende sound. Toen ik deze lp thuis opzette en de intro hoorde van deze track, heb ik ’m vervolgens 3 keer van begin tot einde geluisterd. En nog steeds is er iets aan het nummer wat bijna iets magisch en sprookjesachtigs heeft. Het gebeurt niet vaak dat ik een nummer waar ik zo weg van ben sample, maar deze was gemaakt voor De Avonturen Van Kapabel en Inf.

05. Perry Rholan Sound – Mondschaukel
Soms kom je een plaat tegen waarvan je niet echt weet wat er opstaat. De hoes scandeert ‘Play Girls – Beaten zur Party’. En ja, dan kun je écht van alles op je trommelvliezen krijgen. Van een hoop duitse, dronken feestgangers die klappen en joelen gedurende de hele plaat tot fijne beatmuziek zonder zang. Gelukkig neigt deze lp meer naar de laatste omschrijving. Er staan een aantal lieden op de hoes die credits krijgen voor de tracks, maar volgens mij is Perry Rholan hoofdverantwoordelijk. Mondschaukel smaakt een beetje naar een OST of library cut, maar dan net even anders.

06. Little Willie John – You Hurt Me
Little Willie John is een held. Een held met een stem waar het drama vanaf druipt. Jammer genoeg overleed de held, wiens levensmoto ‘all out’ gaan was, veel te jong, aan een longontsteking in 1967 in Washington State Prison. Het schijnt dat James Brown ooit gezegd heeft dat er maar een zanger beter is dan de Godfather of Soul. En dat was Little Willie John. Deze man is ook verantwoordelijk voor de eerste versie van Fever, die daarna gecovered is door menig artiest. De track You Hurt Me is een een klaagzang over een verloren liefde. Simpelweg kippenvel tot op het uiterste puntje van je kleine teen.

07. Unknown – Hully Gully
Afkomstig van een ietwat cheesy Griekse plaat. Maar de onbekende Griekse philicordianist, Grieks zat helaas niet in mijn talenpakket, maakt een heleboel goed met de track Hully Gully. Kan er niet precies mijn vinger opleggen waarom deze track lekker is. Maar hij is het wel!

08. Trevor Duncan – Psick Waltz
Een puik stukje spy-jazz werk uit de kast van library label Boosey & Hawkes. De Psick Waltz maakt deel uit van een drieluik die valt onder de Psycho Suite. Alleen die namen al zijn spannender dan menig misdaadprogramma op de buis tegenwoordig. De ietwat vreemde verspringing bij 0.23 seconden is geen kras op de plaat. Ik heb twee exemplaren, en op beide lp’s zit hetzelfde huppeltje. Dus of het ging tijdens de opnamen mis, of er is iets met de mastertape gebeurd…of het was de bedoeling van Trevor Duncan. Wie zal het zeggen? Wat ik wel kan zeggen is dat er ook goede library lp’s voor weinig geld te scoren zijn. Deze koste slechts 5 euro, op de platenbeurs in Utrecht.

09. Erik van der Wurff – Heimwee Naar De Herfst
Was een paar jaar geleden een cadeautje van Sense. Dus dank voor deze broeder! Erik van der Wurff speelde toetsen in de Kontra Band van Herman van Veen en bracht zelf ook een aantal lp’s uit op het Harlekijn label. Waaronder Heimwee naar Herfst. De titeltrack van deze lp lijkt gemaakt te zijn voor een soundtrack. Ronkende fender, ijlende kopersectie en een woodblock onder iedere tweede snare. Mooi spul zeggen we dan!

10. Elkie Brooks – Love Potion #9
Niet echt een artiest om halsreikend naar uit te kijken in de platenbak. Maar deze versie van Love Potion #9 mag er wezen. Loom als wadlopen in een pierenbadje gevuld met stroop. Perfect voor de zondagochtend als de zaterdagavondkater je veroordeelt tot een onvoorwaardelijke straf, horizontaal op de bank. Misschien dat madame ook een ‘potion’ voor die vieze kegel van je heeft.

Downloaden van Inf’s Favorite Cuts pt. 4

Geplaatst door bowie op 25 mei 2008