Ice-T luidt nieuw hiphopjaar knallend in

Ice-T, de man, de legende. Terwijl de schoonmaakwagentjes van je plaatselijke gemeente de rotjes, vuurpijltjes en andere vuurwerkoverblijfselen met volle overgave wegvegen van je straat, is een van de originators van de gangster rap overgevlogen naar dit kikkerlandje om 2009 als een knallend hiphopjaar in te luiden.

Voordat de hoofdact deze avond het podium zal betreden is het eerst de beurt aan een tweetal acts die te boek staan als het voorprogramma van de avond. Allereerst is het de beurt aan Last Crewsaders. Of laatkomen hiphop’s eigen is valt misschien enigszins te betwijfelen, maar feit is dat nog lang niet alle bezoekers hun weg hebben gevonden naar de 013. Mede daarom stijgt de paparazzi populatie bijna uit boven de bezoekersbevolking die de zaal op dat moment rijk is. De heren van de Crewsaders formatie doen aanzienlijk hun best om de stemming erin te krijgen, maar mede door de afstemming van het geluid klinkt het hier en daar eerder krakerig dan kraakhelder. Al met al weten de mannen wel raad met het grootse podium en dat is zeker een positief punt.

Dan is daar de eenmansformatie genaamd Deams. Eén ding is duidelijk: hiphoppend Nederland is zeer benieuwd naar wat deze veteraan te bieden heeft. Het grote podium van de Dommelsch Zaal lijkt Deams niet te kunnen kleineren en met een hoog opgeheven hoofd betreedt de rapper de planken. Bijgestaan door een heuse audiovisuele aankondiging van niemand minder dan De La Soul kan de start al niet meer fout. Wanneer de tijd is aangekomen voor Deams om zijn kunnen te delen met publiek komt de duvel uit het doosje. Met een spitsige en vooral duidelijke manier van rappen imponeert hij op zeker de inmiddels goed gevulde zaal, daar waar de show toch nooit echt erg energiek is. Deams voelt zich op zijn gemak, heeft geen backup nodig, heeft krachtige featurings van o.a. heavyweights als Big Daddy Kane, Jeru The Damaja en hoofdact Ice-T én weet met zijn krachtige aanwezigheid de massa goed te stemmen. Minpunt is de té lange scratch intermezzo door DJ Chainsaw.

Pauze wordt ingelast en de DJ draait nog een aantal platen om de spanningsboog wat rek te geven. Dan is daar Evil E, niet te verwarren met Evil Dee, die zijn turntables rustig aansluit en even rustig aankondigt klaar voor de start te zijn. Gehuld in een all blue pak inclusief pikzwarte zonnebril komt Ice-T aanwandelen en zo te zien heeft hij er zin in, gelukkig. Dat de Iceberg al aardig op leeftijd aan het raken is en misschien al wat lijdt aan haaruitval verbloemt hij door zijn nieuwe coupe om te dopen tot de “Obama coupe”. “You like that? I can give a fuck less, I like it”, de toon is gezet. Dat interactie met het publiek een groot onderdeel van zijn show is wordt al snel duidelijk, want ook de vooraanstaande dames moeten eraan geloven. Terwijl hij een vrouwelijke fan aanspreekt glijdt de microfoon langzaam naar onderen waarna de DJ vrolijk scratcht “Did you ever suck this?”. Geweldig entertainment van de goedgestemde man die blijkbaar ook nog eens in bezit is van een goede dosis humor.

Heel even worden wat gegeven feiten aangehaald. Onder andere de woordenwisseling met Soulja Boy en ook zijn acteercarrière komen aan bod, waarbij hij naar eigen zeggen voor laatsgenoemde een Oscar verdient, omdat uitgerekend hij de rol van een politieman op zich heeft genomen. Negatief doch ook weer positief punt is dat de back up MC’s van de man nou niet bepaald de beste keuzes gebleken zijn. Het enige wat dit duo doet is meebouncen op de platen en ze kijken elkaar zo nu en dan wat verward aan, alsof ze niet precies weten wat ze daar op het podium doen. Daarentegen hebben beide figuren een soort aandoenlijkheid die het eerder grappig en komisch maakt dan dat het tragedisch overkomt op de crowd. Plus is het een feit dat veteraan Ice-T zich makkelijk redt in zijn eentje.

De spotlights draaien de richting in van DJ Evil E, het is tijd om zijn turntablekunsten te aanschouwen. Na een aardig scratchwerk stoot hij zijn microfoon per ongeluk van de standaard af, wat zich even verder ontwikkelt in een grappig opstootje tussen MC en DJ. Ice-T zegt het zelf ook wel te kunnen en gaat achter de tafels staan, daar waar hij een verdwaasde Evil E zijn track Pimp Behind The Wheels laat doen.

Dan komt de hamvraag van vandaag: wie is de grootste Ice-T fan in de zaal? Twee fans genaamd Marco en Remco worden on stage gehaald en het schijnen bekenden te zijn onder het publiek, want zelfs Ice is onder de indruk van het luid onthaal dat de twee krijgen: hij zegt nog tegen Remco: “You are bigger then 50 Cent out here!” Mooi om te zien dat zij een paar nummers meerocken op de achtergrond en er tegelijkertijd de originele backups wellicht zelfs een beetje opleiden. Na ruim anderhalf uur is het bijna gedaan en zegt Iceberg te lui te zijn om off stage te gaan en te worden teruggeroepen voor een toegift. Na het steeds luider wordende geroep om meer terwijl hij er nog staat, knalt hij nog een aantal nummers uit zijn repetoire de zaal in. Wijffie “Coco” komt nog even zwaaien en Ice-T is weg. Hopelijk tot ziens, want de show stond als een huis!

Fixtures:
Hoogtepunt: De twee superfans on stage
Dieptepunt: Backup MC’s die de lyrics niet kennen
Bier: 2,- euro (1 munt)
WC: Gratis
Garderobe: 1,-
Merchandise: Ja
Fotograferen: Ja
Geluid: Goed
Bezoekers: 750 man
Showtime: 20.30
Curtains closed: 01.00
Damage: 25,-
Cijfer: 8.0

Geplaatst door bowie op 12 januari 2009