How About Some Hardcore: dit zijn jullie favoriete tracks van M.O.P.

We wilden wat liefde tonen voor het meest boosaardige rapduo ooit van Brownsville: Mash Out Posse. En dus vroegen we jullie via onze social media-accounts wat de hardste track ooit is van Billy Danze en Lil’ Fame. Die antwoorden leveren een afspeellijst op waarin zowel de godslastering, de ignorant bars, maar ook de humor en creativiteit van dit tagteam pur sang naar boven komen.

Met de dwingende aanwezigheid van Billy Danze op de microfoon en de grappige teksten van Fame is M.O.P. groot geworden. Samen hebben ze een vuige combinatie gecreëerd die agressief en rauw klinkt. Toch blijkt uit interviews al gauw dat de twee eeuwig onderschatte rappers uiterst nuchter zijn, en dat vriendschap boven alles staat. M.O.P. kwam op met Lil Fame’s verschijning op The Hill That’s Real, in een tijd waarin de grimmige NY-rapsound vormen aannam die vandaag nog steeds door velen worden aanbeden. Wu-Tang Clan’s Protect Ya Neck, Onyx had Throw Ya Gunz; hence M.O.P. dat terecht een vraag stelde. How about some hardcore?

Agressie en geweld kanaliseren naar andere delen dan daadwerkelijk vuisten door de muur en bakstenen door het raam? Zoek niet verder. De muziek van M.O.P., kort voor Mash Out Posse, leent zich dan ook perfect in de sportschool, een wandeling of een hoop-sessie. De pijn en kwelling die zowel Billy als Fame in hun tekst smijten is het perfecte voorbeeld van die negatieve emotie in iets positiefs. Ze hebben dan ook veel meegemaakt. Fame legt op de DVD ‘Straight From The Project’ uit 2002 uit hoe hij achtereenvolgens zijn vader, broer en moeder verloor. Dat doet hij terwijl hij het dichtgetimmerde huis bezoekt waar hij ooit opgroeide.

Strijdlust

“First Family! Warriors! Firing Squad!” Alle kreten die je kent van hun platen ademen strijdlust; voor zichzelf en voor elkaar. Ze benadrukken de broederschap, vastberadenheid en kracht. Met de termen en vooral de manier waarop Fame en Danze ze brachten, onderstreepten ze hoe graag ze het wilden maken. Die strijdlust thuis opwekken? Dat doe je met hun beste tunes, door jullie verkozen.

Uiteraard kwamen Ante Up, de remix ervan en Cold As Ice veelvuldig voorbij als antwoord op de vraag welke track de hardste is die de mannen ooit hebben gemaakt. Maar er kwamen ook genoeg verrassendere songs: $KEER & BOO$: Calm Down, Downtown Swinga en Brownsville zijn favorieten. Vind ze ook ijzersterk op Gang Starr – Who Got Gunz en op G-Unit – 300 shots. Maar sowieso echt een groep die over de jaren weinig tot geen skips heeft.” Waarvan akte.

Permanent nekletsel

Sowieso opende de post de dialoog over de status van M.O.P. Rotjoch noemde bijvoorbeeld Blood, Sweat & Tears en de Preemo remix van Handle Ur Bizness, waardoor er bij Mike Tibbert meteen herinneringen bovenkwamen: “Toen ik die Handle Ur Bizness voor het eerst hoorde – ik gok dat Kees de Koning hem in de radioshow draaide – heb ik permanent nekletsel opgelopen.”

Jaap van der Doelen deed ook een belangrijke duit in het zakje. “Ante Up zal veel genoemd worden en dat is natuurlijk volkomen terecht, maar ik wil bij deze ook nog wel effe een stem doen voor de U Don’t Know remix. Overduidelijk een mixtape-joint die simpelweg te hard was om niet officieel uit te brengen!”

Ook een track die regelmatig voorbijkwam: Here Today, Gone Tomorrow, dat werd uitgebracht op de mixtape M.O.P Presents The Marxmen – Marxmen Cinema. Verder kwamen ook collabo’s met Mr. Probz (!) en 50 Cent weer even top of mind bij sommigen. We onderstrepen dan ook de woorden van Jelger Schotten, die droog reageerde: “Haha iedereen heeft gelijk vandaag, verfrissend.”

Features, remixes, album-joints en mixtape-classics; het is allemaal te vinden in deze playlist. Enjoy. En vergeet niet: FIRST FAMILYYYYY!