Hoe is ut? met Kaascouse

In de rubriek Hoe is ut? neemt HIJS een kijkje bij rappers waarvan al een tijdlang niets meer is vernomen. Zijn ze nog actief binnen de scene of hebben ze een sabbatical for life ingelast? In deze aflevering komt Kaascouse aan het woord. Hoe verging het hem na het winnen van The Next MC in 2013?

KaascouseopBMDXcypher2014door

Na het winnen van de prijs ging Kaascouse een samenwerking aan met Rotjoch en zijn label Mucho Dinero. “Het was de bedoeling dat we de studio ingingen. We zouden grote stappen gaan maken en er werd een aantal dingen beloofd, zoals een boekingscontract”, aldus Kaascouse.

Mooie plannen lagen in het verschiet, maar niet veel later besloot Rotjoch te stoppen met zijn label. “Hij had er geen zin meer in. Daar gingen die mooie plannen. Uiteindelijk ben ik voor Mucho Dinero maar een paar keer in de studio geweest. Ik wil de winst van The Next MC niet tekort doen, maar ik had de pech dat ik op een verkeerd tijdstip in het label van Rotjoch rolde. Ik neem Rotjoch niets kwalijk, we zijn nog steeds cool. Ik kan hem bellen en dan denkt ie graag met me mee. Het hele gebeuren is natuurlijk jammer voor mij. Je rekent op dingen, je verwacht een boot waarmee je naar de overkant kan gaan. Die boot ging niet. Dat was lastig, want ik wilde gaan domineren. Dat die boot niet ging, betekent niet dat ik de overkant niet haal. Ik heb wel wat vertraging opgelopen, maar ik ben enorm gemotiveerd om te laten zien wat ik kan. De muziek komt eraan, het heeft alleen iets langer geduurd.”

“In die tijd hebben we nog wel de videoclip van Je Favoriete Nietsnut uitgebracht, dat was via 101Barz. Daarna is het even stil geweest. Eigenlijk wil je natuurlijk niet in een rubriek als deze komen. Helaas is het wel gebeurd. Het is ook wel mooi dat ik uit kan leggen waarom het zo lang geduurd heeft voordat er muziek kwam. Het is lastig om zonder een geoliede machine achter je echt te kunnen knallen. Weet je, het rapgebeuren is een dure hobby, zeker als je er alleen voor staat. Het kost tijd, geld, bloed, zweet en tranen. Het wegvallen van Mucho Dinero heeft me ertoe gezet om dingen uit te zoeken. Rechtsvormen en dat soort zaken. Anders laat je dat misschien lekker door anderen regelen, maar ik ben nu in staat om het zelf te doen.

Het nummer Zo Hayyy gaat helemaal over wiet. Voor de clip heb ik sponsors gezocht en daarbij kwam ik uit bij een jong Rotterdams bedrijf en Cannabis Energy Drink. Zij hebben het voor mij mogelijk gemaakt om de video op professioneel niveau te maken. Het is mooi om te zien dat het harde werken resultaat oplevert.”

kaascouseopbmdxcypher2

Naast Zo Hayyy bracht Kaascouse in oktober de single Owja uit. Hiervoor werkte hij samen met de Belgische producer Zelfkweek. “Dat was even een tussendoortje om wat van me te laten horen. Zelfkweek stuurde me een mailtje nadat hij me zag bij The Next MC. Ik was positief verrast en we hebben een aantal tracks gemaakt. Misschien komt er nog eens wat van uit, ik heb nog wel meer op de plank liggen. Een paar opvallende featurings met namen die je misschien niet zou verwachten.

Zo Hayyy is voor mij een startschot voor veel meer muziek. Heel brutaal: ik wil die Tupac modus aanzetten. Zoveel mogelijk opnemen en maken. De machine gaat weer lopen. Het harde werken zal zijn vruchten afwerpen. Dat zie je al met die clip. De voorbereidingen om te gaan knallen zijn getroffen, nu wil ik zoveel mogelijk gas geven. Met mijn volgende EP, mixtape of album wil ik iets moois neerzetten. In de weg daarnaar toe wil ik mijn fans meenemen, zodat ze mijn groei kunnen volgen.”

Geplaatst door bowie op 24 december 2014