Hoe is ut? met Ciph Barker

In de rubriek Hoe is ut? neemt HIJS een kijkje bij rappers waarvan al een tijdlang niets meer is vernomen. Zijn ze nog actief binnen de scene of hebben ze een sabbatical for life ingelast? Dit keer praat mc en producer Ciph Barker ons bij over zijn nieuwe plannen.

CiphBarkerBeeld012015

Ciph Barker kende zijn hoogtijdagen bij SuperCharger Records. Een label dat is ontstaan rondom MOD, met wie Ciph als rapper samenwerkte en waar ook onder meer Mr. Probz als soloartiest aan was gekoppeld. Met harde, Engelstalige nummers en artiesten als Killah Priest en andere aan Wu-Tang gelieerde acts als Hell Razah trok Ciph door Europa. Maar na 2006 bracht Ciph weinig muziek uit. “SuperCharger had een plan voor ons klaar liggen en onze carrières al helemaal uitgedacht. We zaten dicht tegen de grote shit aan en verdienden een leuk zakcentje met het verkopen van beats, maar we hebben misschien net iets te groot gedacht voor het moment. Het vertraagde een beetje. Iedereen werd ouder en plannen veranderden.”

De Engelse voicemail van Ciph toont dat de mc/producer zich vooral op de Engelstalige markt heeft gericht, al staat het vizier van Ciph de laatste jaren op het produceren voor Nederlandse artiesten. Als hij terugbelt, vertelt hij dat hij naar Redman en Method Man in Den Haag was, samen met zijn oude kameraad Beat Butcha, de man door wie hij is begonnen met in het Nederlands rappen. “Ik zie Butcha zo’n twee keer per jaar, niet zo vaak als het hoort eigenlijk”, vertelt Ciph. “Hij komt uit Engeland, maar hij verstaat de taal wel en vond dat ik in het Nederlands anders klink dan anderen.”

Dat er weinig Nederlandstalige muziek van Ciph uit is gekomen, verklaart hij als volgt: “Het maken van de muziek is eigenlijk leuker dan het uitbrengen. Daarbij willen we het nog steeds groot aanpakken. De video’s moeten bijvoorbeeld wel bij het nummer passen. Zonder video gooi je je muziek bijna weg tegenwoordig. Je werkt er te lang aan om mensen er maar drie of vier dagen naar te laten luisteren. Je gaat ook niet voor een muur staan rappen. Met een goede video kun je de sfeer beter overbrengen en de luisteraars meer prikkels geven, maar om die video’s te maken heb je geld nodig. En ja, dat is wel eens een probleem.”
Een tijdje heeft Ciph kunnen leven van de muziek, maar sinds kort heeft hij voor het eerst sinds tien jaar een parttime baan bij een slijter. “Ik houd wel van een drankje, dus dat kwam goed uit, haha. Nee zonder dollen, het is de ideale combinatie. Het neemt de druk weg om geforceerd geld te verdienen met muziek. Daardoor hoef je geen beat te verkopen aan iemand, als je het eigenlijk niet wilt.”

“We hebben Killah Priest naar Terschelling gehaald.”

Ciph is nog steeds erg ambitieus, maar het uitbrengen van muziek is dus wel eens een probleem. “We blijven toch muzikanten. Het denkniveau is altijd hoog als we met een stel creatieve gasten zitten, maar er is weinig business. We just like to make music.”
De plannen om die muziek uit te brengen, beginnen wel steeds meer vorm te krijgen. In het eerste kwartaal van 2015 zal Planet of the Gods uitkomen, een plaat die Ciph met het SuperCharger productieteam Godz Wrath (MOD, The Black Marvel en Jordan River Banks, red.) voor Killah Priest produceerde. “We hebben hem naar Terschelling gehaald, waar we gebruik konden maken van een studio. Dat is beter dan met elkaar werken over lange afstand. De studioruimte is ideaal, eigenlijk een soort vakantiehuisje met een studio. Je kan er 24/7 dingen opnemen.”

Naast Planet of the Gods heeft Ciph nog meer muziek liggen, maar een echte planning om het uit te brengen heeft hij nog niet. Wel wil hij snel wat van zijn Nederlandse nummers naar buiten brengen. “Dat heb ik lang niet gedaan, het is bijna een cult dingetje geworden. Onze soort beats en teksten vallen niet bij iedereen in de smaak. We hebben het onszelf ook wel te moeilijk gemaakt door enorm perfectionistisch te zijn. Bij sommige nummers heb ik het idee dat je bijna zelf muzikant moet zijn om het te waarderen, je moet echt zo’n beetje bij onze crew horen, een soort van ‘denken in een bepaalde hoek’ of zo. Daardoor waren we niet altijd even toegankelijk.”
De nummers die Ciph maakt, hoeven van hem ook niet per se goedkeuring van het grote publiek te krijgen. “Als ik van (die) drie (bepaalde) mensen een knik krijg dat het goed is, dan vind ik het goed. Ik hoef de massa niet te bereiken. Ik heb genoeg materiaal voor drie EP’s. Alleen elke week is het een andere plaat die ik als eerste wil brengen. Maar er is geen haast. We hoeven niets te bewijzen en we houden met niemand rekening. Dat hebben we nooit gedaan.”
Verder heeft Ciph nog een plaat genaamd Levertraan met MP (ROTTZ) en een soloplaat met Beat Butcha van een paar jaar geleden op de plank liggen. “Die eerste hopen we in 2015 te droppen. Wat we met die plaat van Butcha gaan doen, weet ik nog niet. Maar omdat ie wat ouder is, doe ik dat het liefst een beetje snel. Nu richten we ons eerst op een Europese tour rondom Planet of the Gods.”

CiphBarkerBeeld022015

“Ik ben begonnen als producer omdat ik niet de beats hoorde die ik wilde horen. Die ben ik toen zelf gaan samplen. Nu hoor ik die beats meer bij anderen, wat mij de ruimte geeft om weer een andere kant op te gaan. Niet per se beats met 16 bars, maar een beetje experimenteren met live-instrumenten. Jankende orgels, gore drums. Je moet me niet met een piano of gitaar op een podium zetten, maar sluit me op en ik maak er wel wat moois mee. We zijn er hard mee aan het werk, maar het is werk in progress. De vocals moeten er sowieso nog bij, maar het vinden van de juiste mensen, zangers et cetera is nog wel even een uitdaging. Het is enorm uiteenlopend; van reggae tot gospel, 70’s soul, Pink Floyd-achtig, dat soort invloeden.”

Onlangs zette Ciph het creatief platform Malkovich op. Als je op de hoogte wilt blijven van mensen uit zijn creatieve cirkel, is dat de ideale plek.

Geplaatst door bowie op 8 januari 2015