Hoe hiphop was Mysteryland 2015?

Voor wie denkt dat Mysteryland een festival is voor alleen house, trance, hardstyle en techno; you’re wrong! HIJS was er al eens te vinden in 2010, en dit jaar was ik er op de zaterdag bij. Voor hiphoppers was er genoeg te zien en te horen in de Haarlemmermeer. Een overzicht zie je hieronder.

Mysteryland2015header

12.32: Op de Q-Dance stage, die met zijn imposante uiterlijk (een gigantische agressieve aap) een van de grootste stages van het eveneens immense festivalterrein vormt, wordt een hardstyle remix van A$AP Rocky’s Wild For The Night gedraaid en die krijgt het publiek gewoon los. Jup, die tellen we mee!

14.30: De Jeugd Van Tegenwoordig viert dit jaar uitgebreid dat ze 10 jaar bestaan en Mysteryland wordt daarbij niet overgeslagen. Ze denken dat het publiek net wakker is, vinden dat ze nog wel een tandje harder kunnen en bevelen daarom nog een kwartje of een sleuteltje aan.

15.13: De Run DMC tribute die Oliver Heldens laat horen wordt maar lauwtjes ontvangen op de main stage. O ja, de grote hoeveelheid Run DMC shirts, zoals gedragen door de chicks, tellen niet mee vandaag. Wel nog effe gepaste props voor de guy in het Run E=MC2 shirt met die lollige Einstein erop. I see what you did there!

16.36: Een rondje over het terrein verder en inmiddels verhuisd naar het noordelijke deel van het terrein, waar naast de Q-Dance stage en de gigantische berg (waar bovenop FeestDJRuud zijn eigen area heeft) ook de Stardust staat. Daar wordt een kwartier aan bangers van o.a. Fetty Wap, mogelijk toekomstige president Kanye West, Drake en als hoogtepunt Simon Says van Pharoahe Monch op het publiek afgevuurd door Alamaison. Het gretige publiek in de overvolle toko en op het plein ervoor slikt het als zoete koek.

Mysteryland2015BartOudhuisFoto door Bart Oudhuis

17.58: Snelle Jelle haalt, nadat hij veel trap en hits van o.a. Adje en Hydroboyz heeft gedraaid, na zijn laatste plaat een vinylplaat tevoorschijn om die te laten signeren door de volgende dj. En hoe hiphop wil je ‘t hebben; da’s niemand minder dan Jazzy Jeff.

18.01: En als je denkt dat die enkel old school shit (inclusief Fresh Prince-theme) gaat draaien, zit je fout. Hij begint zijn set met Studio van ScHoolboy Q en BJ The Chicago Kid en daarna komen o.a. A$AP Rocky en French Montana nog langs. Jazzy Jeff blijft aardig bij de tijd, good to know.

20.00: De meest verrassende boeking van Mysteryland 2015? Sticks! En niet om een potje te rappen, maar om een dj-set weg te geven op de Lepeltje Lepeltje-stage, één van de kleinere stages van het festival. Van geweldige mixes is geen sprake, des te meer van een sublieme plaatkeuze. Voordat ’ie overschakelt naar Drake pokoes is het namelijk één grote West Coast class; Tupac, Nate Dogg, Snoop Dogg, Kendrick Lamar, ze komen allemaal voorbij en het kleine maar gezellige publiek vindt het geweldig, net als Sticks zelf, die veel joints mee staat te rappen op de gezellige en intieme party.

21.17: En net als je denkt dat het niet toffer kan: na de laatste wandeling bergop is het Tilburgse bass-collectief BANGANAGANGBANGERS te zien in de Crazy Town stage. MC Sidney kickt een van Extince’ verses van Viervoeters over een van de vele elektronische beats die de groep de zaal in blaast. Maar goed dat dit het laatste hiphopmoment is van Mysteryland, want meer hiphop dan dit wordt ’t niet!

Geplaatst door bowie op 31 augustus 2015