Hiphop In Je Smoel 13 jaar: HIJS gear in vogelvlucht

 

Na in 2000 een jaar online te zijn geweest, leek het mij wel dope om een shirt te hebben van mijn eigen website. Rond die periode ontmoette ik graffitischrijver Soar uit Leeuwarden en hij was zo enthousiast dat hij aanbood om naast het ontwerpen van een nieuwe website ook een shirt te ontwerpen. Uiteindelijk waren er twee ontwerpen en die heb ik laten drukken bij een zeefdrukkerij waar ik goede verhalen over had gehoord. Ik had nooit eerder iets laten bedrukken dus ik had totaal geen idee waar ik op moest letten bij het aanleveren en dat bleek ook wel toen ik het eindresultaat zag. De opdruk was veel te klein en was hierdoor ook nauwelijks leesbaar haha, desondanks werden de shirts door de eerste HIJSers met veel trots gedragen.


Foto door: Auke VanderHoek

In 2002 begonnen we met organiseren van onze eerste feestjes, het leek ons een goed moment om tijdens de eerste editie een shirt uit te brengen. Sores had voor een compleet nieuwe website gezorgd inclusief nieuw logo dat in stickervorm in heel Nederland zijn sporen naliet. Mensen waren zo enthousiast over het logo dat er werd besloten om het 1 op 1 te gebruiken voor het t-shirt. Niet moeilijk doen, een zwart shirt en het logo erop en klaar. De shirts liepen goed en het kwam dan ook geregeld voor dat als je ergens in het land naar een hiphopparty ging, je een paar HIJS shirts kon spotten tussen het publiek.


Foto door: Auke VanderHoek

Voor het vijfjarig bestaan was er naast een uitgebreide hiphopparty in LVC (Leiden) ook een speciaal shirt gemaakt. Het shirt (in de kleuren groen en grijs) was het beste te omschrijven als een vernieuwde versie van het ‘stickershirt’ met de toevoeging van een vijfjarig icoontje inclusief de tactvolle kreet Mawfuckaz!


Foto door: Auke VanderHoek

Het succes van de shirts was bij Freshcotton ook niet onopgemerkt gebleven. Zij hadden interesse in een collabo dus zo ontstond het volgende shirt (in de kleuren zwart en wit).


Foto door: Auke VanderHoek

Onze bezoekers werden een beetje t-shirt moe dus ontstond er het idee om een trui te fabriceren. De trui had een gruwelijke Hiphop In Je Smoel tag (ontwerp door Sores en Oostblok Joe) en de HIJS shuriken was te zien op de capuchon. Er waren contacten met een Nederlandse drukkerij die gestart waren in Azië en zij konden hoogwaardige kwaliteits hoodies laten maken tegen een betaalbare prijs. Voor de order definitief werd geplaatst, ontvingen we een sample en er was geen woord gelogen over de kwaliteit. Het werd nog even spannend toen de truien werden vastgehouden bij de douane op Schiphol, maar dat bleek gelukkig slechts tijdelijk. De truien vonden bij binnenkomst gretig aftrek en zijn vele jaren later na talloze wasbeurten nog steeds van goede kwaliteit.


Foto door: Auke VanderHoek

Na een interview met de Belgische ontwerpers en drukkers EquelEyez volgden er twee nieuwe ontwerpen. Het eerste ontwerp kwam wederom voort uit een sticker en het tweede ontwerp was afkomstig van ontwerper Tofmof die een letterlijke interpretatie maakte van onze naam.


Foto door: Auke VanderHoek

Duvel vormde met zijn Puur Kultuur release een inspiratiebron van het Puur shirt dat in 2008 verscheen. Wij hadden op dat moment een radioprogramma op Kink FM en gebruikten de term Puur als een keurmerk voor dope hiphop. De term stak veel mensen aan waardoor we besloten om er een shirt van te maken. Met het EK voetbal voor de deur werd de kleur oranje.


Foto door: Auke VanderHoek

De kast puilde uit van de t-shirts en we hadden wel weer zin in iets compleet nieuws. Er werd gekozen voor joggingbroeken en polo’s, maar eerlijk is eerlijk, dit was niet echt een doorslaand succes.

Met het tienjarig bestaan moest de traditie van shirts natuurlijk worden voortgezet. Het Smoelwerkshirt werd niet uitgebracht voor de verkoop maar puur voor de promotie van het festival. De 500 shirts werden aan iedereen die interesse had uitgedeeld en waren in het verdere festivalseizoen overal volop in beeld.


Ontwerp door Het Echte Werk

Op de kop af bestaan we vandaag 13 jaar en dat willen we graag vieren met, hoe kan het ook anders, een nieuw shirt. Aanstaande zondag is het shirt te koop voor 15,- tijdens BoomDox of bestel een exemplaar per e-mail voor 20,- (inclusief verzending)

Geplaatst door bowie op 19 september 2012