Hip Hop Kemp – Dag 1

Het is rond etenstijd wanneer we het terrein oplopen. De lucht is na een fikse regenbui aan het begin van de middag blauw, de sfeer is goed en er staan toffe optredens op het programma. Dat de dürüm die we bestellen niet te kanen is, is slechts bijzaak.

We horen bij aankomst op het veld dat Joe Kickass, die morgen op dag 2 optreedt, al een gastverse doet bij O.S.T.R.. Een Poolse act die flink wat landgenoten aantrekt. Ditzelfde publiek is even snel weer weg wanneer Sage Francis het podium betreedt en het moet doen met beduidend minder toeschouwers. Desondanks zet de Indie rapper een degelijke show neer met Best of Times als mooie afsluiter.

Het programma loopt in een rap tempo door want Freeway & Jake One komen er direct achteraan. De rapper en producer brachten dit jaar samen The Stimulus Package uit en er worden ook redelijk wat tracks van het album gespeeld. Freeway bewijst dat je met een paar keer ‘Hoooo Hoooo’ best kan wegkomen wanneer je je tekst vergeet. De rapper zet met Jake One verder namelijk een prima optreden neer en maakt er echt een show van.

DJ Woody Madera is een aangename verrassing voordat Roots Manuva begint. De DJ uit de UK zet met ondersteuning van hilarische visuals een strakke turntablism show neer. Roots Manuva lijkt er wat minder zin in te hebben. De UK rapper is de afsluiter van dag 1, maar komt met een tamme show op de proppen. Het optreden wordt gered door Witness (1 Hope) en Chali 2na, die op dag 2 optreedt en nu alvast een paar tracks komt meedoen. Het charisma en het plezier dat van de ex-Jurassic 5 rapper afstraalt, staat in schril contrast met de wat passieve houding van Roots Manuva. Al met al voegde de live band weinig toe en zat er weinig energie in de show.

Wanneer het barpersoneel inmiddels net zo lam is als de mensen aan de andere kant van de balie, lopen we richting de hangars voor de afterparty. Opvallend is dat wederom dezelfde voorspelbare joints als gisteren uit de hangars knallen. Of zoals Mista Sweet mooi opmerkt: “Het lijkt wel alsof elke DJ dezelfde laptop met tracks gebruikt.” Gelukkig biedt de Axe tent wel genoeg variatie en is het niet enkel boombap/hiphop wat de klok slaat. Nummers als Seven Nation Army (The White Stripes), Voodoo People (Prodigy) en Tarantula (Pendulum) zetten de tent helemaal op z’n kop.

Beeld door Joel Frijhoff (www.joelfrijhoff.com)

Geplaatst door bowie op 20 augustus 2010