Hip Hop Kemp 2011: Dag 3 met oa Redman & Method Man

Tekst: Paaater | Pics: Mista Sweet


Guilty Simpson

Sean Price, Guilty Simpson en Black Milk stonden op eerdere edities al als solo-artiest op het podium en mogen nu als Random Axe hun rauwe boombap raps het festivalterrein over slingeren. Solo tracks van de heren zijn goed verstaanbaar, maar helaas klinken de beats niet allemaal optimaal. Hierdoor zorgt een banger als Boom Bye Yeah niet voor het gewenste effect. Tracks van het Random Axe album, o.a. Random Call, Chewbacca, The Hex en Monster Babies, klinken daarentegen wel goed. Black Milk fungeert met name als DJ, terwijl zijn compagnons netjes tracks blazen. Sean P en Guilty moeten het niet van hun wat ingetogen podiumpresentatie en publieksinteractie hebben, maar zetten met hun achteloze rapstijl wel een solide show neer die best langer had mogen duren.

Sean Price

Op naar de bboy stage. Het CapOne podium staat vandaag in het teken van finales. Volop battles, volop niet-bboy dansers, volop oninteressant. Lichtpuntje is de 3 vs 3 finale. Polski Flavor neemt het hierin op tegen de op uitnodiging gekomen Zulu Kingz. 3 dagen festival vergt echter veel energie en sprake van vuur op de dansvloer is er niet echt. Uiteindelijk gaan de Zulu Kingz er terecht met de titel vandoor. De manier waarop bboying op het festival neergezet wordt, slaat echter al jaren nergens op. De bboy stage is altijd weggestopt in een hoek van het terrein, (nieuwe) dansstijlen zoals street dance, house dance en lockin krijgen steeds meer de overhand en de enkele uitgenodigde bboys hebben zo goed als geen competitie. Bboying op Kemp: doe het goed of doe het niet.


Robin van de Top9 crew uit St. Petersburg (Rusland)

Terug naar de main stage. Bij Heavy Metal Kingz Vinnie Paz en Ill Bill gaan de jaartjes inmiddels al wat tellen. De frontmannen van respectievelijk Jedi Mind Tricks en Non Phixion overtuigen live lang niet altijd, terwijl uit hun indrukwekkende en omvangrijke discografie een prima show gemaakt kan worden. Helaas staan de twee er (wederom) als zoutzakken bij en hebben ze de grootst mogelijke moeite om hun eigen lyrics te spitten.


Ill Bill

De show komt verder nooit op gang omdat van alle tracks maar een verse gedaan wordt. Aan toffe tracks ligt het niet, want er komen er genoeg voorbij: o.a. Heavenly Divine, End Of Days, C.I.A. is Trying to Kill Me, My Uncle en The Anatomy Of A School Shooting. Wanneer je echter een ellenlange intro van Black Helicopters in je show verwerkt en vervolgens hooguit een minuut de daadwerkelijke track speelt, heb je het als artiest niet echt begrepen.

Vinnie Paz

Het absolute hoogtepunt van dag 3 is Method Man & Redman. De twee zetten een anderhalf tot twee uur durende show neer die nog wel anderhalf uur door had mogen gaan. Starsky & Hutch rocken nog altijd met enorm veel enthousiasme oud en nieuw materiaal en alleen al het kijken naar de veteranen on stage is genieten.


Redman

Wanneer het geluid plotseling uitvalt, gaan Red en Mef als noodoplossing een spontane onderlinge stage-dive competitie aan om het publiek te vermaken. Vanaf het u-vormige podium springen ze vanuit alle mogelijke hoeken het publiek in. Vervolgens moet ook het decor op het podium eraan geloven. De grote piepschuim letters die samen Mef & Red vormen, worden door het duo met alle plezier de crowd ingegooid.

Wanneer het geluid het weer doet, is de stemming nog beter waardoor de 10e editie van Hip Hop Kemp niet beter afgesloten had kunnen worden. Method Man & Redman zijn op dit moment simpelweg de beste hiphop live act ter wereld.

Method Man

De hardcore festivalgangers die nog een afterparty willen rocken, zijn vervolgens te vinden in, jawel, de Axe tent. De HIJS crew is inmiddels onderdeel van het interieur en Arsonists-members Swel Boogie en met name D-Stroy mengen zich net als de voorgaande dagen ook in het feestgedruis. De flexxe security kijkt alles rustig aan ondanks dat het af en toe straight up maddness is. De Tsjechische DJ Gomes heeft van elke hiphop track een knallende drum ’n bass remix in huis en ondanks dat de bar al lang geen bier meer schenkt stuiteren we nog rustig even door. Wanneer om 7 uur ook de Axe tent sluit, is Hip Hop Kemp toch echt afgelopen. We missen het nu al…

Uit onze event reports zou je misschien kunnen opmaken dat de shows vaak tegenvallen. Wanneer je Kemp echter bezoekt, besef je dat optredens maar een klein onderdeel van het festival zijn. De sfeer, de locatie (het oude militaire vliegveld van Hradec), het gemengde publiek uit tal van Europese landen, de soepele regelgeving, de prijzen, het vrijwel altijd goede weer en de afterparties maken Hip Hop Kemp tot dé spot voor iedere hiphopliefhebber.

Geplaatst door bowie op 21 augustus 2011