HIJS Festival Highlights: Splash! Festival

 

Splash! Festival is een van de grootste Europese hiphop- en reggaefestivals en vindt elk jaar plaats in Ferropolis te Gräfenhainichen, Duitsland. Het festival is een aantal keer verhuisd. Tot 2006 vond het plaats in Chemnitz. Door een financiële crisis is het verhuisd naar Bitterfeld en later naar Gräfenhainichen. De eerste editie was een uit de hand gelopen blockparty waar 1300 mensen naartoe kwamen, nu komen er tienduizenden mensen uit heel Europa naar Splash! om de grootste artiesten te zien.
Tijdens de eerste edities van het festival waren er twee podia, een voor reggae en een voor hiphop. Later is het gegroeid naar een festival met zes podia en vier feesttenten. Sinds de verhuizing naar de huidige locatie Ferropolis is het weer iets kleiner geworden. De naam Splash! doet denken aan water, wat niet zo gek is aangezien het altijd in de buurt van een meer wordt gehouden.

 

Een greep uit de acts die in het verleden op de bühne hebben gestaan tijdens Splash!: Jay-Z, Papoose, Redman, IAM, Wu-Tang Clan, Missy Elliott, Hudson Mohawke, Nas & Damian Marley, Atmosphere, Lupe Fiasco, Public Enemy en Black Milk.

 

De locatie, Ferropolis, is erg belangrijk voor Splash! en op zich al een attractie. Ferropolis is namelijk een openluchtmuseum waar je gigantische baggermachines (tot wel 30 meter hoog) uit de twintigste eeuw kunt bekijken. Een wandeling over het festivalterrein is dus al leuk.
Het festival bestaat uit een breakdance-area, een festivalmarkt, een Aruba-beach stage aan het strand, de Vulcano Main Stage en de Grenada Floor, waar verschillende acts je ook ’s nachts vermaken. Dit jaar is er een pre-party op de donderdag voor de drie reguliere festivaldagen, waarbij Kendrick Lamar zal optreden.

 

 

Bobby LittleJohn, oprichter en eigenaar van E-Ville Media, is al twaalf jaar een trouwe bezoeker van Splash! “Omdat ik van muziek en van festivals houd. Mijn muzikale voorkeur is hiphop en ik heb ook een sterke voorliefde voor reggae. Doordat die twee genres goed vertegenwoordigd zijn op Splash!, ga ik ieder jaar weer terug. Ik leerde het festival kennen toen Vincent Reinders a.k.a. Venz a.k.a. Mr. 22Tracks a.k.a. HookmeopmetFreePants a.k.a. Jonge God begon met de (Splash) Cypher bus. De eerste jaren ben ik dan ook met die bus naar het festival geweest. Dat was altijd echt heel leuk, je leert nieuwe mensen kennen en je lacht met gasten waar je normaal gesproken niet snel mee naar een festival zou gaan. Ik heb via die bus mensen leren kennen waar ik nog steeds veel contact mee heb. Maar om eerlijk te zijn is met de auto chiller qua tijd. Je bent er sneller en het is goedkoper. Ik overnacht altijd op de camping, anders ben je een laffe hond. Op een festival hoor je te strijden. Een hotel pak je maar als je drie jaar met je vriendinnetje hebt.”
De sfeer is lekker vrij volgens Bobby. “Je kunt lekker viben hoe en waar je wilt en niemand valt je lastig. Doordat iedereen enthousiast is en lekker los gaat, heb ik vrij weinig ruzies of calamiteiten morgen ervaren. De keren dat er wel iets aan de hand was, waren het meestal mijn vrienden die teveel bier gedronken hadden. Gespleten bovenlippen, klimmen in stroompalen, klompenhanden oplopen en afgevoerd worden met de ambulance.”
Dat het festivalterrein voornamelijk uit beton bestaat, ziet hij als een voordeel. “Je loopt veel gedurende het weekend, dan is een goed terrein gunstig. Ik ervaar er geen problemen mee. Bij het hoofdpodium is het ook erg tof, daar heb je rondom het veld hoge traptreden waar je relaxed op kunt zitten als je moe bent. Ook het licht en geluid is in orde bij de grotere podia. Bij de kleine hangars is het soms wat slechter, maar vergeleken met Dour bijvoorbeeld, waar ik vorig jaar ben geweest, is het superkwaliteit.”
Volgens Bobby komt er naar Splash! een veelzijdig publiek. "Duitsers, hiphoppers, rastafari’s, domme gasten, weinig vrouwen, onzekere Duitsers en botte Nederlanders. De mensen doen er niet moeilijk en er is enthousiasme. Hier in Nederland staat vaak iedereen stil. Achteraf zeggen ze dan dat het tof was. Daar niet, iedereen gaat er helemaal uit zijn naad. De shows die mij nog echt bij staan zijn die van IAM, Jay-Z, Red & Meth en Zion-I. Stuk voor stuk botte optredens! Op voorhand kijk ik eigenlijk nooit naar de line-up, ik wil verrast worden wanneer ik daar ben. Mijn beste Splash!-ervaring was de eerste keer in Chemnitz: goed weer, mooie vrouwen en dikke muziek. Zelfs een wesp die mij in m’n oog stak kon mijn weekend niet verpesten, dan weet je dat het aan was. Dit jaar ga ik waarschijnlijk weer. Als er geen opdrachten binnenkomen voor dat weekend, ben ik er gewoon.”

 

Algemene info

 

Naam: Splash! Festival
Waar: Ferropolis, Gräfenhainichen, Duitsland
Data 2013: 12-13-14 juli, 2013 (Donderdag 11 juli: Pre-party met Kendrick Lamar + support)
Line-up 2013 (tot nu toe):
A Tribe Called Quest + Action Bronson + A$AP Rocky + Tyler, The Creator + Earl Sweatshirt + The Underachievers + Blumentopf + John Legend + Dope D.O.D. + Macklemore & Ryan Lewis + KRS-One + Iggy Azalea + Casper + Kendrick Lamar + The Gaslamp Killer + Dexter + Suff Daddy + Marteria + Evian Christ + Rockstah + Keno + Chefket + Die Orsons + Dendemann + 257ers + Chazuka + Damion Davis + Mach One + Megaloh + Ronny Trettmann + Flume + Sepalot + Sam + DCVDNS + Angel Haze
Prijzen: € 108.50 (regular) € 185.50 (VIP) 11e pre-party met Kendrick Lamar

 

Meer info: Website Splash!

 

Voor het HIJS Festivaloverzicht 2013 klik je hier.

Geplaatst door bowie op 19 april 2013