HIJS Festival Highlights: Hip Hop Kemp

Steeds meer Nederlanders weten hun weg te vinden naar Hip Hop Kemp, naast Splash! Festival en Openair Frauenfeld een van de grootste hiphopfestivals van Europa. Jaarlijks komen er tienduizenden mensen uit heel Europa naar het voormalig militaire vliegveld van Hradec Kralové (115 kilometer ten oosten van de Tsjechische hoofdstad Praag) om te genieten van beats, rhymes, graffiti en breakdance. Het vliegveld is omgetoverd tot festivalpark. Hip Hop Kemp is in vergelijking met andere grote Europese festivals erg goedkoop. Een entreeticket voor vier dagen kost in de voorverkoop slechts € 51,- en voor een biertje op het terrein betaal je nog geen euro. Daarnaast heeft het festival vaak een Nederlands tintje. Zo hebben onder meer Kraantje Pappie, Pete Philly & Perquisite, Dikke Vandalen, Dope D.O.D. en Joe Kickass al eens on stage gestaan op het festival. Naast het hoofdpodium is er nog een aantal hangars waar toffe pre- en afterparties plaatsvinden, die door de HIJS-redactie als legendarisch worden bestempeld. Zo zijn er hangars waar dubstep en grime gedraaid wordt, maar ook voor classic hiphoptracks kun je hangen op een van de afterparties. Er wordt elk jaar uitgebreid met randactiviteiten. Een skateramp, een pokertoernooi en vrouwen die worstelen in een bad vol chocolade; je ziet het allemaal op Hip Hop Kemp. Er is een festivalmarkt waar je vinyl, cd’s en kleding kunt kopen. In het verleden is er regelmatig een landingsbaan ingericht als kartbaan en werden BMX-demo’s afgewisseld met paintball-toernooien.

 

Acts die al eens op het podium hebben gestaan tijdens Hip Hop Kemp zijn onder andere: Method Man & Redman, Odd Future, R.A. The Rugged Man, Cunninlynguists, Dilated Peoples, M.O.P., Heltah Skeltah, Black Milk, Zion I, Atmosphere, Brother Ali, Non Phixion, Masta Ace en The Roots.

 

 

Christov, die het festival driemaal bezocht, beschrijft de sfeer op het Tsjechische festival als gemoedelijk. “Je raakt regelmatig met wildvreemden aan de praat, waar je dan vervolgens wat mee drinkt en een showtje kijkt. Op Splash! vond ik de sfeer wat afstandelijker, terwijl ik op Hip Hop Kemp altijd met mensen uit half Oost-Europa sta te ouwehoeren bij een van de bierstandjes. Ook kom je gewoon artiesten tegen in het publiek. Zo stond ik vorig jaar onverwachts ineens met Mr. Len over Company Flow te ouwehoeren rond een uur of twaalf ‘s nachts. Dat soort dingen maken Hip Hop Kemp voor mij zo leuk. De optredens zijn natuurlijk van belang, maar zelfs als er mindere namen geprogrammeerd staan, heb je gegarandeerd een geweldige tijd op het festivalterrein. De mensen die je tegenkomt komen overal vandaan. Behalve Tsjechen ook veel Polen, Slowaken, Duitsers, ik heb er een paar Noorse kennissen en afgelopen jaar ben ik zelfs een Canadees tegen het lijf gelopen. Iedereen komt gewoon om lekker te zuipen en er een mooi feestje van te maken. Ik heb er nooit vechtpartijen gezien en security heb ik nooit iemand van het terrein zien verwijderen, op mensen die zich in coma gezopen hadden na dan.”
Over de afterparties heeft Christov weinig te melden: “Gezien m’n forse alcoholconsumptie en mijn vrij strikte dag-nacht ritme heb ik zelden een hele afterparty doorgehaald. Het koelt altijd wel enorm hard af ’s nachts, dus het is verstandig om dan naar een hangar te gaan. Er is altijd wel een hangar te vinden waar de DJ het type hiphop draait dat ik tof vind, dus dat is goed geregeld. Maar ik heb regelmatig, terwijl mijn vrienden doorgingen, een taxi gepakt naar het pension waar we zaten. Het idee van een hiphopfestival spreekt me wel heel erg aan, alleen ga ik niet meer op de camping. Op Splash! stonden we wel op de camping, maar smerige toiletten, te weinig douches en Duitsers die tot ’s morgens vroeg doorgaan met Duitse gangsta-rap knallen, bevielen me erg slecht. Aangezien Hip Hop Kemp en Tsjechië überhaupt goedkoop zijn, was de keuze om in een pension te overnachten snel gemaakt. Na een dag festivallen is het even lekker kunnen ontbijten, slapen in een fatsoenlijk bed, douchen en uitgebreid naar het toilet kunnen gaan erg aangenaam.”
Dat het festival goedkoop is, ziet hij als een voordeel: "De prijzen zijn inderdaad erg aantrekkelijk voor me, aangezien ik in principe elke maand net wel of net niet rond kan komen. Ik ben een bourgondische Brabander dus echt op de centen kijken doe ik niet, voor iets tofs betaal ik in principe graag. Dat het goedkoop is, is mooi meegenomen, maar voor de sfeer en alles eromheen zou ik ook net zo goed het dubbele betalen.”

 

 

Op het terrein is van alles te doen. Van helikoptervluchten tot modderworstelen, zwemmen en meer van dat soort onzin, maar ik heb daar nooit aan meegedaan. Er staan altijd wel leuke cd- en platenwinkels met een standje op het terrein. Heb aardig wat cd’s die ik nog zocht en waar in Nederland wat moeilijker aan te komen is voor een relatief lage prijs kunnen kopen.”
Christov heeft genoeg anekdotes over zijn bezoeken aan Hip Hop Kemp te vertellen: “In 2007 was ik na een lange treinreis aangekomen te Hradec Kralové waar ik eigenlijk de slaap niet meer kon vatten door mijn enthousiasme voor het festival. Eenmaal aangekomen op het festivalterrein dus snel aan het bier en de combinatie veel lekker bier en ernstig slaaptekort, zorgde ervoor dat ik zo tegen de tijd dat de preparty begon ergens in een hoekje lag te slapen. Uiteindelijk werd ik om vijf uur ‘s ochtends door twee vrienden wakker gemaakt met de mededeling dat ik voor ons drieën een taxi moest regelen, want zij hebben een donkere huidskleur en ik zag er met m’n gemillimeterde kop als een Oostblokker uit. Volgens hun zou ik dus meer kans hebben om een taxi te regelen. Goed, ik dus doodmoe en dronken proberen een taxi te regelen, uiteindelijk geregeld en een van die twee vrienden gaf het adres door aan de chauffeur. Rijden wij daar om vijf uur ‘s ochtends van het festivalterrein naar het hotel in Hradec, beginnen die twee vrienden van me op de achterbank tweestemmig Prince’ The Most Beautiful Girl In The World te zingen met ook echt zo’n hoge Prince-stem. Ik heb zelden een taxichauffeur zo bang zien kijken hahaha. Toen we uiteindelijk bij het door ons doorgegeven adres aankwamen, bleek dit niet te zijn waar we moesten zijn, maar we moesten hoe dan ook toch echt die beste man z’n taxi uit. Gelukkig was ons pension niet ver van waar we afgezet waren, maar dat was wel een taxirit om nooit te vergeten.”
Ook op het festivalterrein maak je volgens Christov genoeg mee. “De eerste keer dat ik op Hip Hop Kemp kwam, heb ik een stel Noren leren kennen waarvan er een op hetzelfde Amerikaanse producersforum zat als ik destijds. We raakten al snel aan de praat met die gasten, avondje of wat met hun staan feesten en drinken, en wie ooit met Scandinaviërs heeft staan drinken, weet wat dat inhoudt. Dat was stevig doortanken. Het jaar erop is die kerel hier bij m’n spot in Nijmegen geweest tijdens de Vierdaagsefeesten en het jaar daarop ben ik bij hem en zijn vrienden in Stavanger langsgeweest. Toch grappig om te zien hoe Hip Hop Kemp mensen uit verschillende landen bij elkaar brengt.”

 

 

De tofste shows die hij op Hip Hop Kemp heeft gezien zijn die van Redman en de Doppelgangaz. Redman in 2007 vond ik heel erg dope, het was de eerste keer dat ik hem zag en Redman ging helemaal los ondanks dat hij niet als afsluiter geboekt was. Ik stond een behoorlijk eind van het podium af, maar heb de hele tijd mee staan schreeuwen en springen bij tracks als I’ll Bee Dat,Time 4 Sum Aktion en React. De show van de Doppelgangaz tijdens het reguliere festival vorig jaar was ook erg dope, wat mij betreft de tofste show van de laatste Hip Hop Kemp. Er is toen nog een clip geschoten waarin twee vrienden van me, waarvan eentje in Willem II-shirt, vrij prominent in beeld komen, wat wel leuk was. Na de show gingen ze ook gewoon leuk tussen het publiek staan en een praatje maken, geen kapsones, ik mag dat wel. Het dieptepunt is ongetwijfeld Danny Brown geweest, mijn god wat een ellende was dat. Een of andere geskinnyjeande vage nicht die z’n stembanden breekt over een soort dubieuze darkroom funk van een of andere crackhead die achter hem op een MPC staat te rammen. Het halve festivalterrein stroomde terecht binnen vijf minuten leeg. Een hoop vrienden van me vonden dat jaar Mos Def zijn show ook erg kut, maar in vergelijking met Danny Brown was dat een verademing en een cultureel hoogtepunt. Jezus wat was Danny Brown slecht.”

 

 

Hip Hop Kemp heeft volgens Christov bijna alleen maar goede punten: “Het is betaalbaar, er lopen veel leuke mensen rond, de sfeer is geweldig, er staan altijd wel wat leuke acts en je ontdekt er ook altijd wel wat acts waar je nog niks van kent. Het enige nadeel, en ook meteen echt een enorm nadeel voor mij, is het aantal verlichte mannentoiletten. Kijk, op zo’n festivalterrein is het voedsel over het algemeen niet geweldig en dat in combinatie met vele liters lekker Tsjechisch bier zorgt ervoor dat ik toch met enige regelmaat naar het toilet moet. Vrienden van me kunnen dat ophouden tot het pension maar dat lukt me niet. Afgelopen jaar was er maar één verlicht mannentoilet. De rest bestond uit half wegrottende Dixi’s zonder enige verlichting. Als je dan moet poepen is zo’n rij voor dat ene toilet logischerwijs erg lang. Dat toilet raakte nota bene ook nog eens een keer op de tweede of derde dag van het festival verstopt.”
In de drie keer dat hij geweest is, heeft hij niet echt verbeteringen geconstateerd. “Ook geen verslechteringen. Hip Hop Kemp is een wat zwerverig festival. Als je je daarop instelt, heb je gewoon een toptijd. Op het aantal toiletten na weet ik niet wat ze zouden moeten veranderen. Het is allemaal wat vaag geregeld, maar dat draagt juist bij aan de cultsfeer.”

 

 

Algemene info:

 

Naam: Hip Hop Kemp
Waar: Festivalpark, Hradec Kralové, Tsjechië
Data 2013: 22-23-24 augustus
Line-up 2013: (tot nu toe)
Kendrick Lamar + Apollo Brown & Odissee + El-P + Stalley + Organized Threat + Baauer + Shabazz Palaces + Shystie + EKTOR & DJ WICH + BISZ & B.O.K Liveband
Prijzen: € 51,- – € 60,- (hangt af van aanschafdatum)

 

Meer info: Website Hip Hop Kemp

 

Voor het HIJS Festivaloverzicht 2013 klik je hier.

Geplaatst door bowie op 3 mei 2013