HIJS Beatbattle: winnaar Tjomba Beats

Artoem Peretiatko is 23 jaar oud, komt oorspronkelijk uit Wit-Rusland en is zo’n acht jaar bezig met het maken van beats. “Op mijn vijftiende begon ik met beatcreating, omdat veel mensen om me heen ook met hiphop bezig waren. Sommigen rapten, anderen maakten beats. Ik besloot me om me alleen te richten op beats. Waar de naam Tjomba vandaan komt? Dat is een nickname van vroeger. Doordat je in het Russisch niet Artoem hoort, maar Artjom, gingen vrienden me Tjomba noemen. Toen ik een artiestennaam moest bedenken was dat best moeilijk, totdat ik nadacht over hoe mensen me vroeger noemden. Ik heb er toen gewoon beats achter gezet omdat dat is waar ik me mee bezighoud. Mijn inspiratie haal ik uit dagelijkse gebeurtenissen. Voel ik me goed, komt er vaak een vrolijke beat uit, voel ik me wat minder, dan creëer ik een duistere beat. Toch streef ik altijd naar een energieke beat waarop de vibe goed voelt, of het nou een duistere of een vrolijke beat is.”

 

De beat beneath all this shit is gemaakt met de Akai MPD32 en M-audio oxygen 61. Gewoon met een muis. Toen ik begon aan deze beat zat ik niet zo lekker in m’n vel. Dat heeft invloed op wat je maakt. Het geluk stond niet echt aan mijn kant. Ik heb toen deze beat gemaakt om me af te reageren. Toen ik ermee bezig ging, wist ik niet precies wat eruit zou komen. Ik had een paar sounds die tof klonken en die wou ik samen gaan mixen tot een nummer. Zonder dat ik het doorhad, vielen de puzzelstukjes op hun plek en kwam ik uit op een duistere vibe met lekkere kick&snare plus hats. De percussions geven een extra kick en vibe die samensmelten met de drums. De sounds geven je een bepaalde stemming en zetten je aan tot het bedenken van teksten. In mijn gedachten zat er alles in wat een rapper reden geeft om erop te gaan spitten.
De belangrijkste reden waarom ik mee heb gedaan aan de HIJS Beatbattle was om te peilen hoe goed ik ben en wat een professional over mijn beat te zeggen heeft. Ik heb me best lang ingehouden met beatbattles omdat ik best wel terughoudend en onzeker was over wat ik maakte. Ik wilde eerst een goed niveau bereiken voordat ik de beats openbaar online zou gooien. Gelukkig heb ik me op het juiste moment aangemeld.”

 

 

Op de vraag of hij verrast was door de winst reageert hij enthousiast. “Natuurlijk! Ik bedoel, een beatbattle is niet iets dat je zomaar even wint. Er zijn veel beatmakers in Nederland, en het niveau ligt behoorlijk hoog. Ik vind ook dat je niet niet mag denken: ach, die win ik sowieso wel even. Het is natuurlijk tof om te winnen, maar vaak moet je eerst verliezen om vervolgens sterker te worden en te leren. Al had ik verloren, dan was ik nog trots geweest op mezelf omdat ik het dan in elk geval had geprobeerd. De winst laat zien dat die jaren oefening niet voor niks waren. Je moet ook begrijpen dat dit mijn eerste beatbattle is en om dan gelijk als nummer 1 aangewezen te worden, geeft je ook veel motivatie om alleen maar beter te willen worden en te groeien. Laat ik maar zeggen dat dit niet mijn laatste beatbattle zal zijn.”

 

De gear die ik het meest gebruik, is ook de gear waarmee ik de beat heb gemaakt. Verder heb ik een Zoom H1 mic voor het opnemen van samples, een AKG MK2 koptelefoon en een Spark Le drummachine. Mijn speakers zijn de M-audio AV40. De software die ik gebruik is Ableton in combinatie met Reason Rewired. En binnenkort ga ik een Korg Kaossilator Pro kopen.
Nu ben ik weer bezig met een nieuwe beat, work in progress dus. Als ie klaar is, deel ik ’m sowieso op Soundcloud, maar dat kan nog best een tijdje duren. Ik vind de drums namelijk wel tof, maar de sounds nog niet echt. Stay tuned.”

 

Het lijkt Tjomba Beats tof om beats maken als carrière te hebben, maar nu is het nog vooral een hobby. “Ik ga gewoon mijn best doen om beter te worden in beats maken en veel ervaring opdoen. Daar leer je het meest van. Binnen nu en een jaar zou ik wel graag op een underground hiphopfeest willen staan met een rapper die rapt op mijn beats, dat lijkt echt heel tof. Of gewoon een EP of iets dergelijks, met vijf nummers, met ook iemand die rapt op mijn beats.” 
Dat vinden wij een mooi streven en daar sluiten we het gesprek dan ook mee af.

 

De HIJS Beatbattle van maart (met jurylid DJ MP) loopt nog t/m 24 maart. Schrijf je in via deze link.

Geplaatst door bowie op 20 maart 2014