HIJS Beatbattle: winnaar Mute Maximus

Ik ben gewoon begonnen. Ik opende Fruity (Fruity Loops, red.) en ben ermee gaan spelen. Dat is nog helemaal niet zo lang geleden, ik ben pas bezig sinds februari 2013”, vertelt de 22-jarige beatmaker. En hoewel hij pas net een jaar bezig is met beats maken, heeft hij zich toch al aangesloten bij The Beatmakers Union, een concept dat beatcreators/beatmakers bij elkaar brengt door middel van beatmakersessies.

Dat houdt in dat we op locatie een sample moeten gaan flippen binnen een uur of anderhalf uur. Dat is heel relaxed. Het is een vrij hechte groep met een positieve vibe.” Maar niet alleen on the spot maakt MUMA beats. “Ik heb liever dat ik thuis aan de slag kan met de tijd die ik daar beschikbaar voor heb.” Thuis werken bevalt hem dus het beste. De apparatuur waarmee MUMA werkt is een Roland SP-303 in combinatie met een SP-404. “En daarnaast heb ik nog een Microkorg staan die ik gebruik voor leads, baslijntjes et cetera.”

 

Hij produceert niet alleen maar instrumentale dingen. “Nee, er ligt ook een aantal beats klaar voor mc’s, maar ik houd er van om instrumentale beats te uploaden. Gewoon, om lekker te kunnen experimenteren.” Aan welke mc’s moeten we dan denken? “Momenteel ben ik bezig met beats voor Jondis uit de USA, Machado uit Spanje en SHOTINTHEZOO uit Rotterdam. Mijn stijl omschrijven? Ik denk dat het vooral smooth en lekker losjes is. Ik quantize niks en werk ook niet met een grit.”

 

Hiphop betekent veel voor de Haagse beatmaker. “Ik ben ermee opgegroeid. Het mooie van hiphop is dat het haar eigen cultuur heeft en genoeg toelaat om muzikaler te worden dan het al is.”
De HIJS Beatbattle verscheen eigenlijk gewoon op zijn netvlies. “Ik kijk regelmatig op HIJS en toen ik las over de HIJS Beatbattle dacht ik: wie niet waagt, wie niet wint. Ik was blij verrast en had de winst helemaal niet zien aankomen. Ook speciaal is het feit dat ik door Henning werd gekozen. Hij is één van mijn favorieten. Wie ik nog meer dope vind? Sowieso Moods, man. Hij is zo muzikaal. Dan heb je ook nog Giorgio Oehlers en niet te vergeten Delic. Dat zijn toch wel gasten waar ik tegenop kijk wat betreft producties.”

 

MUMA doet niet alleen mee met online beatbattles. Vorige week vrijdag, 9 mei, vond de Beat M Up beatbattle plaats en daar stond hij in de finale tegen eerdere HIJS Beatbattle winnaar Galax. Uiteindelijk werd MUMA tweede. Hij is stellig over wat hij hoopt te bereiken met zijn beats: “Ik wil altijd blijven leren. Van anderen en van mijn eigen ervaringen. Het mooiste zou toch wel zijn als ik er plezier in blijf houden. En misschien wel een eigen album op vinyl uitbrengen …”

 

MUMA mag komende zomer met alle andere winnaars de studio in om te werken aan #hijsbeats, een speciale release waarop divers Nederlands raptalent samenwerkt met winnaars van de HIJS Beatbattle. Daarover lees je binnenkort meer informatie op HIJS. Wil jij dat ook? Dan raden we je aan om mee te doen aan de allerlaatste HIJS Beatbattle (met Louis Bordeaux als jurylid). Klik hier voor alle info!

Geplaatst door bowie op 16 mei 2014