HIJS Beatbattle: winnaar Galax

De beat waarmee ik heb gewonnen, is gewoon op huis-, tuin- en keukenapparatuur gemaakt. Als ik er nu naar luister, zou ik toch de bass anders gedaan hebben. Die vind ik eigenlijk gewoon wack. Sowieso ben ik niet snel tevreden over mijn beats, er kan altijd wel wat beter.”
De toon is gezet. Wat weet Galax nog over hoe hij begon met beats maken?
“Ik had alleen een pc en slechte speakers, maar ik móest gewoon beats maken. Ik luister al naar muziek zo lang ik me kan herinneren en ik wilde altijd weten wie de track had geproduceerd. Vooral bij hiphoptracks.” 
Maar hiphop is niet het enige waar Galax naar luistert. “Ik luister veel naar Hindoestaanse klassieke muziek, oude rock, veel Afghaanse muziek ook. Dat zijn mijn roots. Maar Madlib en J Dilla hebben me wel geïnspireerd om te beginnen met produceren. De MPC3000 beattape van Dilla en de Beat Konducta serie van Madlib, ik denk echt dat dat educatiemateriaal is voor hiphopproducers. Ik heb daar een jaar naar geluisterd en daarna ben ik beats gaan maken. Ik hield de beats eerst voor mezelf, pas later ben ik het ook gaan uploaden op Soundcloud en tot mijn verbazing waren er mensen die het dik vonden. Dat motiveerde me ook om meer te gaan maken. Via internet heb ik toen veel mensen leren kennen en bij jamsessies met andere producers veel geleerd. Bijvoorbeeld hoe je je drums wat doper laat klinken. Je wisselt veel kennis uit op die manier.”

 

De soft- en hardware leerde hij kennen door gewoon aan de slag te gaan. “Veel tutorials kijken op internet. Ik gebruik op het moment alleen een midi keyboard. Ik heb wel altijd een MPC willen hebben, maar ik werk nu al zo lang met dezelfde software dat ik het als een obstakel zie om weer helemaal een MPC uit te gaan vogelen.” 
Het was zijn neef die met Fruity Loops aan kwam zetten. “Als het Reason was geweest toentertijd werkte ik nu met Reason, waarschijnlijk. Midi werkt ook goed samen met Fruity en het is goed betaalbaar.”
Toch heeft hij niet het gevoel dat zijn minimale setup hem beperkt. “Zeker niet. Ik kan hele grote namen noemen die met Fruity Loops werken. Neem bijvoorbeeld 9th Wonder, die in zijn begintijd vanuit zijn studentenkamer beats uitbracht. Live sets doe ik ook en die doe ik dan met Ableton Live, omdat Fruity qua setjes draaien wel heel beperkt is. Maar als producersoftware is het uitstekend. Ik denk sowieso dat een programma weinig zegt over de producer. “It’s not the machine, it’s the man behind it”, zei 9th Wonder ooit in een interview.”

 

Als er gevraagd wordt naar zijn top-3 Nederlandse producers twijfelt Galax niet. “In Nederland is dat er maar één. Delic. Hij is de gehele top-3. Waarom? Omdat hij geen beats maakt, maar muziek. Bijvoorbeeld aan het eind van de track Ritmen, die drum ’n bass outro. En hij deed een groot gedeelte van de mix en mastering ook zelf. Wereldwijd? Dan delen Madlib en Dilla toch wel de eerste plaats. Dilla vanwege de drums, altijd losjes en nice gecompressed en vanwege zijn manier van samplen. Dat laatste geldt ook voor Madlib. Pete Rock op nummer 2, vanwege de lekkere vibe in zijn beats en Flying Lotus op 3, omdat hij heel fris en vernieuwend komt.”

 

Buiten het online droppen van losse beats heeft hij nog niet veel gedaan. “Ik ben wel van plan om een beattape te releasen dit jaar en ik heb een paar keer meegedaan aan de Beat ’m Up beatbattles in Rotterdam. Ik maak nu al een aantal jaar beats en het is meer een gewoonte geworden. Wanneer ik een bepaalde tijd geen beats maak, voel ik me ook niet goed. Toch denk ik dat ik er nog lang niet ben. Qua productie en ook qua afmixen. Ik doe het allemaal op mijn gehoor.”

 

Echte doelen heeft Galax niet gesteld voor zichzelf. “Ik zal gewoon altijd beats blijven maken, denk ik. Het is meer een uitlaatklep en een hobby. Ik was eigenlijk ook wel verrast door de winst in de HIJS Beatbattle, want ik was vergeten dat ik een beat had ingestuurd. Maar toen ik ’m instuurde, was ik er wel van overtuigd dat ik een kans maakte, hoor!”

 

Net als Galax een eigen item op HIJS en andere toffe prijzen winnen? Doe mee met de HIJS Beatbattle van februari. Niemand minder dan Kubus zal deze maand de inzendingen beoordelen. Alle info lees je via deze link.

Geplaatst door bowie op 5 februari 2014