HIJS Beatbattle: jurylid Y’skid

Als hem gevraagd wordt wie Y’skid nou eigenlijk is, stelt hij nuchter: “Y’skid (spreek uit als Wise Kid) is een DJ, beatmaker en producer uit Eindhoven die inmiddels ruim 15 jaar actief is binnen de Nederlandse hiphop.”
Wat ziet hij als zijn hoogtepunten in die carrière van 15 jaar? “Alles wat ik met Fresku heb kunnen doen (shows, het produceren van het album Maskerade, het remixen van Doe Maar etc.). Ik heb ook ooit een interview met J. Dilla mogen doen. En het winnen van de TKO Beatbattle in Nantes. Dat is het eerste wat me zo te binnen schiet. Maar er is zoveel meer.”

Y’skid is volgens hemzelf van een beatmaker langzaamaan veranderd in een producer. “Vroeger maakte ik vooral beats, tegenwoordig is het meer produceren wat ik doe. Rappen deed ik vroeger vooral om mijn beats aan te vullen. Nu heb ik veel betere rappers om me heen om dat te doen. Zij geven me ook de creatieve vrijheid.”

De laatste jaren is het niveau van de producties in Nederland ontzettend gestegen. Vroeger maakte ik nog onderscheid tussen Nederlandse en buitenlandse producers, zo van ‘best goed voor een Nederlander’, maar nu zijn er ineens een hele hoop producers en beatmakers die op wereldniveau mee kunnen komen. Dat is een dope ontwikkeling.”
Waar is Y’skid op dit moment zelf mee bezig? “De komende tijd blijf ik nog flink actief met Fresku, zowel op het podium als achter de schermen. Daarnaast ben ik met een hele hoop losse projecten bezig. Maar daar moet je niks van verwachten, want dan kan het ook nooit tegenvallen. Er komen losse tracks aan voor verschillende rappers, een eigen project dat meer beatgerelateerd is voor de clubs en een project voor Bboys. Dat is wat zeker het levenslicht gaat zien. Van de andere dingen waar ik mee bezig ben, weet ik dat nog niet. Het hangt er van af hoe dope het wordt. Ik houd ervan om vrij muziek te maken zonder concreet doel. Pas als iets vorm begint te krijgen, denk ik in projecten.”

 

Waar gaat Y’skid bij de inzendingen op letten? “Creativiteit, flavor, drums, opbouw, originaliteit en sound. Het is voor mij te makkelijk om 808’s te plakken onder een melodie. Ook al klinkt het misschien wel heel tof. Ik vind dat je in een beatbattle moet laten zien wat je allemaal kan. Wat echt níet kan? Signature sounds of stijlen van andere producers gebruiken.”

 

Meer info over de HIJS Beatbattle (instructies m.b.t. inschrijven etc.) is te lezen via deze link. Als je meedoet maak je kans op toffe prijzen: de maandwinnaars krijgen eigen item op HIJS, een prijzenpakket en je mag volgend jaar naar de Wisseloord Studio's om daar een speciale release op te nemen.

Geplaatst door bowie op 6 september 2013