HIJS Beatbattle: jurylid Henning

Henning noemt zichzelf een producer/artiest . Opvallend zijn zijn funky producties die richting de G-Funk leunen. Zo is hij inmiddels opgemerkt door o.a Sticks en Dâm-Funk (Stones Throw), die eind vorig jaar nog een album met Snoop Dogg uitbracht. Maar tegenwoordig is hij meer dan alleen een producer. Hij draait steeds vaker op feesten en ook ondersteunde hij Freez tijdens zijn liveshow. Kiezen tussen dj’en en produceren doet hij dan ook niet: “Het is niet of/of, maar dj én producer voor mij. De laatste tijd draai ik vooral sets met andermans tracks en af en toe wat eigen materiaal er tussendoor. Uiteindelijk is het idee om ook livetracks te gaan spelen zoals de boys van Seven League Beats dat nu ook doen. Dj- en livesets dus.”

 

Vorig jaar bracht Evil Genius Soundsystem nog Volume 2 uit, waarvoor alle producers (Henning, Jeejaa, City Lights en Jaystar) van het collectief drie beats leverden. Een derde in de reeks staat voorlopig nog niet op de agenda. “Iedereen is momenteel bezig met andere dingen. Zowel soloprojecten als samenwerkingen met andere artiesten. Jaystar bracht laatst nog zijn Chopstick Mayhem EP uit op Beatport en Soundcloud.”

 

Henning zelf is ook bezig met een samenwerkingsproject, namelijk een plaat met Sticks. “Nadat we de track Jemoeniemoelukdoenomnex hadden opgenomen, besloten we om de plaat zo te noemen. Jemoeniemoelukdoenomnex of Niemoelukdoen wordt een album dat bedoeld is voor de zomer en zet over het algemeen een relaxte en niet al te duistere sfeer neer. Inhoudelijk gaat het allerlei kanten op. De status van die plaat? We zijn aan het afronden. Er komen nog wat mensen langs voor featurings en daarna zal de boel worden afgemixt.” De twee heren geven exclusieve voorproefjes via een onlangs geopend Instagram-account.

 

En een Henning soloplaat, kunnen we die ooit verwachten? “Het plan is er al een tijd, ja. Ik ben laatst begonnen met songs maken voor mijn officiële debuut-EP, die uitgebracht gaat worden bij het modernfunk-label Omega Supreme Records.”
De producer uit Arnhem is dus heel gevarieerd bezig; de ene keer draait hij op een feestje, dan voor Freez, dan weer een release met Evil Genius, een solo-EP en verschillende remixes in de maak, en een album met Sticks dat bijna af is. Hoe belangrijk is het volgens hem om diversiteit te hebben in de dingen die hij doet? “Het is soms lastig om je op één ding te kunnen focussen voor een bepaalde tijd. Daarom vind ik het handig om meerdere projecten tegelijkertijd te hebben lopen, om zo te kunnen switchen wanneer je vast komt te zitten. Ik ben wel schematischer gaan werken omdat het anders niet meer te doen is.”

 

Hoe kijkt Henning aan tegen het fenomeen beatbattles? “Ik heb zelf wel eens aan een beatbattle meegedaan. Dat mensen daar helemaal los op kunnen gaan snap ik wel, maar zelf heb ik er niet zoveel mee. Die ene keer dat ik mee heb gedaan, heb ik trouwens wel gewonnen.”
Als jurylid van de HIJS Beatbattle zal hij op gaan letten of de beat hem meteen pakt. “Bij beatbattles gaat het om de eerste indruk. Zorg ervoor dat je beat compact is, maar alles bevat om de battle te winnen. Normaal werk je met een structuur voor een track van drie à vier minuten, maar dat is nu niet van belang. En vooral: kom niet met Westcoast-dingen als je dat normaal ook niet doet. Wees jezelf, kom met je eigen sound. Ik wil die passie terug kunnen horen in de productie.”

 

Ben jij een beatmaker? Wil jij dat Henning je beat checkt én ook nog een kans maken op een tof prijzenpakket en komende zomer een studio bezoeken met alle andere winnaars om daar aan een speciale HIJS release te werken? Schrijf je in voor de HIJS Beatbattle. Alle info lees je via deze link.

Geplaatst door bowie op 25 april 2014