HIJS Beatbattle: jurylid DJ Mace

Foto door: Lennard Schoonheim

Voor de mensen die je niet kennen, kun je je even voorstellen?
“Rogier van Hout a.k.a. DJ Mace. Parttime nihilist, patriarch, volbloed Brabander, zzp-er, producer, dj (die een beetje kan scratchen), ex-lid van hiphopformatie GrandMasterMind, initiator van Fremdkunst, co-labelmanager van label Fremdtunes. En Paul C en Paul Feyerabend zijn helden.”

Wat zijn in vogelvlucht de wapenfeiten waar we Mace van kunnen kennen?
“Bovenal het artikel in het HIJS-boek. Verder: releases (van o.a. Coco Bryce, Moods, Optimus, Kelpe, Kid Sundance) die we met Fremdtunes uitbrachten, zijn voor mij eigenlijk allemaal wapenfeiten of in ieder geval hoogtepunten in m’n muzikale ‘carrière’. Verder: 12” van OptiMace, 12” van GrandMasterMind, 12” DigHeads met Skiggy Rapz voor 12-inches (BNN), mixtapes, Fremdkunst-albums, optredens met allerlei jazzmuzikanten, SEE-A-SOUND, Reprogram etc.”

Hoe kijk jij aan tegen het fenomeen Beatbattles?
“Ik vind beatbattles een toevoeging aan het muziek-klimaat. Het is een manier om beatcreating onder de aandacht te brengen. En het is een manier om beatmakers te pushen het beste uit zichzelf te halen. Anderzijds is muziek maken geen sport. En zoals vaak het geval is bij wedstrijden op het gebied van muziek, moet je appels met peren vergelijken, en dat is ingewikkeld. Hoewel ik vind dat de voorgaande juryleden het er goed vanaf brachten. Ik kijk zelf bij deze battle in ieder geval uit naar de tracks en hoop verrast te worden. Wat ik gehoord heb bij de eerste rondes was in ieder geval de moeite waard. Wie weet kom ik nog iets tegen dat interessant is voor Fremdtunes.”

Je hebt een eigen label, Fremdtunes. Waar liggen voor jou op dit moment de prioriteiten? Het label of zelf als artiest platen uitbrengen?
“Mijn prioriteit ligt op dit moment bij Fremdtunes, dus het uitbrengen van muziek (van anderen) en aanverwante activiteiten. Ik organiseer/onderneem graag, dus ben altijd op zoek naar nieuwe uitlaatkleppen voor muziek/kunst etc. Daarover binnenkort meer. En ondertussen maak ik nog steeds muziek. Minder dan in m’n puberteit (toen maakte ik gemiddeld drie beats per dag), maar ik heb ondertussen wel materiaal voor een nieuw album. Wat ik daarmee ga doen, weet ik niet.”

Waar ga jij op letten bij de inzendingen?
“Lol. Ik denk dat het best belangrijk is dat we beats maken, maar als het ontbreekt aan zelfrelativering haak ik af. Ik vind het tof om in muziek plezier terug te horen. Daarnaast hoop ik beats te horen van mensen die in staat zijn om hele songs te maken. Een song is voor mij een nummer dat van begin tot einde blijft boeien. Ik geloof dat Arts daar ook naar verwees in zijn keuze. Anderzijds, als iemand een goede spit-beat maakt, kan ik daar ook best gelukkig van worden. Een sterke loop is een sterke loop. En natuurlijk zijn er altijd een paar dingen die hoe dan ook een rol spelen in je oordeel: originaliteit, catchy-heid, mix, arrangement, afwisseling, sample combinaties, lef etc. Hoe het ook zij: bring it on!”

Wat zijn voor jou do’s en dont’s bij het maken van een beat?
“De eerste don’t die in me opkomt: laat je niet door anderen vertellen wat do’s en dont’s zijn. Luister niet naar politieagenten en moralisten met opgeheven vingertjes, en dus ook niet naar mij. Impeach The President samplen? Go ahead. Dilla evenaren? Ik wens je succes. Bas Bron na doen? Mag best. Een beat zonder drums? Ja, graag.
Zeker denk ik dat do’s en dont’s je kunnen helpen om creatief te zijn. Beperkingen of richtlijnen kunnen zorgen voor originele invalshoeken. Kijk maar naar Lars von Trier’s The Five Obstructions. Daarnaast denk ik dat als je een muzikale sensei hebt, er zeker do’s en dont’s zijn die je verder kunnen helpen in je ontwikkeling als muzikant. Je kunt jezelf dan gericht ontwikkelen. Maar er komt ook een moment dat je je kan afzetten tegen die sensei en je eigen plan kan trekken; je eigen context creëren en creatieve vrijheid vinden. Daar geloof ik wel in, dat laatste. Maar er is niet maar één weg die naar Rome leidt.”

Alles over DJ Mace en het label Fremdtunes? Check hier,

Meer info over de HIJS Beatbattle (inschrijvingen, vorige winnaars, prijzen etc.) is te vinden op deze pagina.

Geplaatst door bowie op 14 november 2013