Het VerZet: “Niemand kan zijn bek houden als ie een beat hoort.”

Gepland was het allemaal niet. “We waren op Koninginnedag aan het chillen en drinken toen Jere-Me langskwam. Wij kenden hem nog niet echt omdat hij pas een half jaar in Limburg woonde, maar hij had zijn camera bij zich en wij waren zoals altijd aan het spitten. We begonnen filmpjes te maken en toen we het terugkeken vonden we het wel tof. Op een gegeven moment zei ik voor de grap op Twitter: ‘Als ik 100 volgers heb, zet ik iets online.’ Ineens had ik dat aantal en heb ik met een makkelijke edit die eerste cypher online gegooid.”

Aan het woord is rapper dOOp, een van de jongere leden van Het VerZet. De crew is een bonte verzameling van verschillende leeftijden en stijlen. DJ Vieze Vingerz is de oudste van het stel, Mad verzorgt het leeuwendeel van de beats en Marvel, Ntan (tevens producer), dOOp, Astro, Blabbr en El-Matic doen het rapwerk. De twee laatstgenoemden in het Engels.

Twee dingen verbinden de zevenkoppige groep: hiphop en Limburg. Marvel: “We komen uit verschillende buurten verspreid over Parkstad (stadsregio in Limburg red.) en iedereen brengt zijn eigen flavour. Wij leerden elkaar ongeveer vijf jaar geleden via via kennen toen we allemaal al muziek maakten en het leek ons slim om krachten te bundelen. Bij ons gaat alles ongedwongen en ongeforceerd. Daarom duurde het ook langer voordat we met dingen naar buiten kwamen.” Ntan vult aan: “De spontaniteit van het willen rappen zit in iedereen. Niemand kan zijn bek houden als ie een beat hoort.”

dOOp: “We zijn fans van hiphop. We worden beïnvloed door andere rapmuziek en daarom is het misschien logisch dat mensen bijvoorbeeld de stijl van Blabbr en El-Matic vergelijken met Das EFX of Fu-Schickens.” Marvel: “Je wordt sowieso wel vergeleken en ze pakken zeker facetten van die stijlen, maar maken er wel hun eigen ding van. Bovendien is de vergelijking ook wel een bewijs dat je skills hebt, anders maken mensen de vergelijking niet.”

“Uiteindelijk zijn we allemaal puristen,” gaat Marvel verder. “We houden van de cultuur en hangen ook met graffers en breakers.” Ntan: “Heerlen is wat dat betreft ook wel een scene op zich, een hechte groep. We zijn lange tijd afgesloten geweest van de rest van Nederland. Dit is de eerste keer dat we buiten Heerlen of Maastricht worden geïnterviewd.”

Marvel: “Dit komt omdat weinig mensen die ons voor zijn geweest echt moves hebben gemaakt en diegenen die dat wel hebben gedaan, deden dat vaak puur voor zichzelf. Ik ben zelf met Cuttin Class begonnen met het organiseren van feestjes omdat er vijf jaar geleden nog niks gebeurde op dit gebied. Buiten de provincie deed bijvoorbeeld Tenshun heel goed zijn eigen ding, maar daar hield hij het bij. Wij willen een scene creëren. Verder is het logisch dat mensen weinig van Limburgse rappers hoorden omdat er ook niks vandaan kwam. De Limburgse houding is hier een van de oorzaken van. Vroeger had de provincie status dankzij de kolenhandel. Met de verdamping van deze handel heeft Limburg echter zo’n deuk in haar ego opgelopen dat ze zich buitengesloten voelt. Als een student vanuit Limburg in Leiden gaat studeren, is hij binnen een paar weken zijn accent kwijt omdat hij zich ervoor schaamt. Wij schamen ons niet voor Limburg. Sterker nog: wij dragen die liefde.”

Dit jaar brengt Het VerZet een compilatie album uit van tracks die de afgelopen jaren zijn opgenomen. Verder willen de VerZetters lekker optreden en muziek maken. Marvel: “Loopt het lekker, dan loopt het lekker. Worden we opgepikt? Cool. Worden we gehaat? Whatever.” dOOp: “Ik vind het al dope dat mensen ons nu diggen en dat we zoveel onverwachte positieve reacties op onze cyphers kregen. Ik dacht dat alleen mensen uit Heerlen het zouden diggen.” Marvel: “We hoeven niet per se snel succes te hebben. We zitten goed bij het Hof van Jaeden en de toekomst is de toekomst. Wat we straks doen zien we dan wel weer.”

Beeld door Lotte van den Acker (http://queendelacam.wordpress.com)

Geplaatst door bowie op 27 februari 2011