Een monument en een festival om het positivisme van HELDERHEID te vieren

De in 2004 overleden Rotterdamse rapper en woordkunstenaar HELDERHEID krijgt vandaag een monument. Het wordt onthuld tijdens de nieuwste editie van het Helderheidsfestival, waarna er een hiphop line-up staat om zijn leven te vieren. Onder meer Rocks & RBDjan, Tuigcommissie, Clif (Lone Ranger), FMG en Figogang treden vandaag op in Feijenoord!

Het was een lange weg naar het monument, maar het is belangrijk dat het er komt, vindt ook mede-organisator Mike Kruidenier, alias Metalz. “Het dient een dubbele functie: zijn naam staat synoniem voor positiviteit en creativiteit. Tegelijkertijd is het een viering van het leven van een pionier op het gebied van hiphop. Uiteindelijk is het eerbetoon aan alle positieve bewegingen die we maken als de stichting Team Helderheid. In alles wat ik doe op creatief vlak, of het nou met Tuigcommissie is of in mijn solocarrière, zit een stukje Helderheid.”

Helderheid verankerd in Feijenoord

“Het is belangrijk om in een verharde maatschappij juist de kracht te tonen. Het is fantastisch dat we het mógen organiseren dit jaar”, vertelt Metalz. “Niet alleen met de situatie rondom Covid natuurlijk, maar ook de situatie in zuid en in de wereld. Wij staan voor positivisme en dat is wat we daar jaarlijks laten zien.”

Dit jaar wordt er een vier meter hoge zuil onthuld. “Het ontwerp is gebaseerd op Surinaams houtsnijwerk, en is gemaakt van roestvrij staal. Daarop staan handgeschreven teksten uit Progressie, ik denk zijn levenswerk. Het feit dat hij met zijn positieve gedachtegang letterlijk in de wijk wordt verankerd, betekent dat we een solide basis hebben gelegd. Dat trekken we dit jaar door met de onthulling, maar ook met een bijzonder sterke line-up, met allemaal gelijkgestemden.”

Een kruising tussen generaties

Sinds de eerste editie is hij betrokken. “In eerste instantie als gesprekspartner richting de gemeente. Zeventien jaar geleden is het ons gelukt om het plein officieel om te laten dopen tot Helderheidplein. Inmiddels bemoei ik me ook al een jaar of vijf met de programmering. Dit jaar hebben we een kruising tussen vele generaties. Mijn collega Jamar, het jongere broertje van Helderheid, heeft Figogang en FMG opgetrommeld, allemaal jongens uit de wijk.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @helderheid

“Wij zelf zullen als Tuigcommissie voor het eerst in een jaar of vijftien een performance doen, en dan hebben we later op de avond ook nog shows van Clif (Lone Ranger) en Rocks & RBDjan. Daarnaast doe ik ter plekke een interview met Solomon Kifle, senior A&R bij Top Notch / Noah’s Ark. Ook een jongen uit de wijk, overigens. Zo proberen we het inspirerende verhaal van Helderheid te vertellen. Wie was hij, en wie heeft hij allemaal geïnspireerd? Zondag zie je jong talent en ervaren rotten, maar allemaal binnen één movement.”

Het kleinschalige en sympathieke festival geeft altijd een podium aan jong talent. De shows beginnen om 15:00, met de winnaar van de Helderheidbokaal van vorig jaar; Mayvision. De nieuwe generatie zie je vooral in de middag. De onthulling van het monument is vanaf 13:00. Daarbij zal de verbindende rol van HELDERHEID worden onderstreept. Alle festiviteiten vinden plaats aan de Spiekmanstraat in de wijk Feijenoord. Alle info lees je hier.

Geplaatst door bowie op 29 augustus 2021