Hasan Minhaj legt de wereldwijde impact van hiphop op briljante wijze bloot

De nieuwe aflevering van Patriot Act legt uit wat voor een impact hiphop heeft op streaming, streaming op hiphop, en dat Lil Pump eruitziet alsof Lenny Kravitz een kerstboom geneukt heeft. Maar boven alles wijst Minhaj op het bereik en de kracht van hiphop, en waarom dictatoriale regimes daar héél zenuwachtig van worden.

Wie een Netflix abonnement heeft en geïnteresseerd is actualiteiten en stand-up komedie heeft ongetwijfeld Hasan Minhaj zijn show Patriot Act een langs zien komen. Te midden van meer beeldschermen dan een op zijn toetsenbord raggende hacker in een 90s film, tackelt hij elke zondag een specifiek verschijnsel in het wereldnieuws. Dat doet hij met veel humor, en feitelijk uitstekend onderbouwde betogen.

Zelf werd hij ook al eens wereldnieuws met zijn programma, toen Netflix zijn aflevering over een Saudi-Arabische prins daar verwijderen moest. Dat zij daarmee zij zijn woorden in de rest van de wereld alleen maar meer kracht bijzetten was voor hen geen bezwaar. Ook van de op jatwerk gebaseerde hypemachine van Supreme maakte hij genadeloos gehakt, en de shirts die hen belachelijk maakte waren binnen uren uitverkocht.

Inmiddels is Minhaj bezig aan zijn tweede seizoen, en in de meest recente aflevering praat hij over zijn favoriete muziekgenre. De Amerikaan plaatst wat kritische kanttekeningen bij de hiphop die momenteel uit zijn eigen land komt, maar benadrukt vooral de wereldwijde kracht van de cultuur. De Chinese regering gebruikt het voor propaganda, de president van Turkmenistan rapt zelf (op tamelijk gênante wijze), en Putin probeert de Russische rap bij te sturen.

Spanje probeert daarentegen rappers monddood te maken, wat juist averechts werkt en inmiddels een protestbeweging op de been gebracht heeft. De militaire junta in Thailand heeft om soortgelijke redenen uiteindelijk zelfs opgegeven om de formatie Rap Against Dictatorship nog tegen te proberen houden. Hun videoclip is daar zo gigantisch populair dat het censuur simpelweg zinloos maakt. Een stuk bloedige Thaise geschiedenis dat er uit de schoolboeken verwijderd is, staat zo opnieuw vol in de aandacht bij een hele generatie.

Een generatie die nu bovendien voor het eerst naar de stembus gaat. Hiphop veranderd de wereld, en Minhaj laat zien hoe. Kijktip met een hoofdletter K, dus.

Geplaatst door Jaap van der Doelen op 11 maart 2019