Happy birthday up in heaven, Feis; een eerbetoon door Metalz

Feis zou vandaag zijn 35ste verjaardag moeten vieren. De veel te vroeg overleden Ecktuh Ecktuh-mc wordt herdacht door een groep muzikanten. Metalz, Robin Da Landlord, Daniel Clason en DJ SD vonden dit het geschikte moment om hun eerbetoon getiteld Ik Hoor M’n Mensen Huilen uit te brengen. Rapper Metalz vertelt het verhaal achter de track.

“Twee jaar geleden, kort na het overlijden van Feis, heb ik mijn gedachten op papier gezet en vervolgens getaped. Puur om het kwijt te zijn”, vertelt de Rotterdamse Mike Kruidenier alias Metalz over het nieuwe nummer. Kortgeleden besloot hij er toch mee naar Winne te stappen. “Toen hij het hoorde gaf hij direct zijn blessing om het uit te kunnen brengen. Dus nu staat het op Spotify. Als tribute naar Feis, maar ook naar alle andere gevallen soldaten uit de game.”

Op emotionele pianotonen, stevige drumklappen en een warme blazerspartij wilde Metalz niet alleen zijn eigen pijn van zich afschrijven. Hij benadrukt ook dat de haat, en daarmee het geweld van buitenaf, het niet mag winnen van de broederschap binnen de hiphopscene. “Geweld en hiphop werden de afgelopen tijd vaak met elkaar in verband gebracht, zowel nationaal als internationaal gezien. Dat blijkt vaak onterecht.”

Daarnaast steekt hij de nabestaanden van Feis een hart onder de riem. “Ik had alles gezegd in zestien regels, maar wilde er toch een luisterervaring van maken. Dus besloten we om wat cuts te laten toevoegen en live trompet. Toen ik Winne had gesproken, was Feis’ verjaardag heel dichtbij. Dus moesten we het haast wel op die dag droppen.”

Gefeliciteerd Feis. Have a nice one, daarboven!

Beluister ‘Ik Hoor M’n Mensen Huilen’ hieronder.

Geplaatst door bowie op 25 januari 2021