Bazen spreken niet, dus spreken wij over de debuut-EP van Hakmadafack

De laatste jaren groeiden meerdere producers uit tot vaste waarden van de muziekindustrie. Voor een handvol was het zelfs weggelegd om uit te groeien tot uitvoerende artiesten; neem Yung Felix, Esko en $hirak. Met een plan waar de visie van afdruipt óf met een duidelijke branding zetten zij zichzelf neer als act. Nu komt daar een nieuwe naam bij: Hakmadafack. Het verschil: deze jongen is geen prater; hij laat liever zijn beats voor hem spreken.

Dat is ook meteen de reden dat er niet bijster veel bekend is over Hakmadafack. Bosses Don’t Speak is de titel van zijn eigen debuut-release. Die titel deed hij onlangs alle eer aan bij Rotjoch in de studio. Waar de meeste artiesten de eerste seconden gebruiken voor een introductie van zichzelf of het random gooien van shout outs, stond ‘Hak’ -kort voor Hakim Barkaoui- stokstijf, met zijn lippen op elkaar. Vanuit verschillende hoeken is te zien hoe hij stoïcijns één camera in blijft turen, terwijl de intro van een beat aanzwelt. Op het moment dat de drums en de vocalen invallen, vervaagt hij letterlijk uit beeld om plaats te maken voor de rappers; respectievelijk Geechi, Cor en Adje.

Voor de rest verschijnt Hak ook niet meer in de daadwerkelijke sessie. Waarschijnlijk heeft de redactie hem aan de microfoon moeten ketenen om het afkondigingsfilmpje op te nemen, waarin hij het verplichte promotekstje over dat we met z’n allen moeten abonneren op het YouTube-kanaal van 101Barz opratelt. Voor de rest neemt hij het moment om een videoclip te bekijken en uit de doeken te doen dat 9 april ‘de tape komt’. Wie de sessie ervoor checkte én fan is van de meest grove hiphop die er in Nederland wordt gemaakt, hoefde dus nog maar drie weken te wachten.

Hakmadafack stootte de deuren van de scene open met een stormram die Gvnchy heet. Zware drumpartijen, snel ratelende hi-hats en een aanwezige maar niet overheersende melodielijn verraadden meteen waar Hakim zijn mosterd haalt; snoeiharde trap. Wie Bosses Don’t Speak opzet, zal het daarmee eens zijn. De klokken, de spooky toetsen, brommende bassen en belachelijke 808’s worden in hoog tempo op je afgevuurd. Daarboven trekken de meest rauwe rappers blikken vol smerigheid open. Het agressieve en schurende stemgeluid van Cor bijvoorbeeld. Die gebruikt Race om uit te leggen in welke situatie hij tot vorig jaar zat.“Beetje trekken en een beetje tuchten / Maar als ik trek broeder, dan beter rustig!” Het kraakt, knispert en is grof, precies wat een beat van Hakmadafack nodig heeft.

Uiteraard zijn ook vrienden Adje en Geechi weer van de partij, net als 3robi -verantwoordelijk voor de herkenbare producer tag-, maar Hakmadafack kijkt ook over de landsgrenzen. Zo zijn daar de early drill adopters van 67 uit Brixton Hill. De Londense groep strooit met flows, mentiont Wayne Rooney en zegt precies waar het op staat: “No introduction needed, they already know the gang / Pull up on them… ready, hang, like Cillit, the rap go ‘bang!’”

Net zo straat, maar met een delivery waarmee ze minder op het pedaal trappen; Adje en Sevn Alias. Door hun kalme en zware stemgeluid brengen ze balans in de EP. Dat wil niet zeggen dat het er minder gangster van wordt. Eerstgenoemde geeft zijn visie op hoe de coronacrisis ook zijn block beïnvloedt: “Ik hoor die blokken zijn nu 30+ / de straten zijn veranderd, weinig op een nette klus”, rapt Adje in Topparty. Sevn Alias krijgt de finaletrack tot zijn beschikking. Daarop toont hij niet alleen flowtechnische hoogstandjes maar ook een respectabel vocabulaire:

“Onorthodox, ik kom te onvoorspelbaar uit die bocht / ik laat die mannen denken dat ik skeer ben, in werkelijkheid m’n ogen op een loft.” – Sevn Alias

Het ziet niet uit als een brei moeilijke woorden, maar een dubbele alliteratie en woorden die eindigen op een klinker in dit tempo opvolgen met een woord dat begint met een klinker; probeer het maar eens.

En zo blijkt de nieuwste trapsensatie van Nederland een podiumbouwer te zijn. Zodra de schijnwerpers aan gaan, verdwijnt hij van het toneel zodat anderen hun stem kunnen laten horen. Hakmadafack verzamelt met Sevn, Adje, LouiVos en 3robi een paar van de grootste straatrappers van Nederland. Hij vult het aan met internationale namen en levert de meest opgefokte hiphopplaat van de lente. Vieren dat de wereld langzaam aan weer een beetje opent, doe je stuiterend met deze vlammende EP.

Stream:

Geplaatst door bowie op 9 april 2021