Hairo is terug: “Ik ben mijn fans een soloproject verschuldigd!”

De Brabantse rapper Hairo is terug en hij komt harder dan ooit tevoren. De doorgewinterde hiphopfan kan hem kennen van zijn eerdere werk bij de Engelstalige groep Frontline. Ook heeft hij in de begindagen van het label muziek gemaakt onder de vlag van Noah’s Ark. Hairo begon 2020 sterk met zijn eerste solosingle en nu de zomer is gaan liggen komt hij met een toepasselijk getitelde tweede: Hoodie Season. Op de track staat hij schouder aan schouder met Nosa, $KEER&BOO$ en Presto. Wij spraken hem uitgebreid over zijn nieuwe stap.

Hoe is de collab tot stand gekomen?
“Via Instagram zag ik dat Presto met die beat bezig was, en ik vond ‘m meteen echt hard. Ik heb hem toen direct een berichtje gestuurd, eigenlijk. Ik fokte er gelijk mee. Toen hij hem doorstuurde schreef ik binnen één dag mijn verse. Ik maakte eerst vaak mijn beats zelf, maar als je telkens keiharde sloopkogels van Presto krijgt is het als rapper makkelijk om gewoon je ding te doen. Zo ga ik nu dus steeds vaker te werk. Kort daarvoor had ik contact met $KEER&BOO$, en ik wilde hem graag op die beat horen want het paste wel bij zijn sound vond ik. Ook hij stuurde binnen 24 uur een verse terug. Nikes mixt tot nu toe al mijn projecten, en hij vond dat Nosa ook goed op het nummer zou passen. Het was gewoon een perfect fit. Het ging allemaal heel snel. Normaal gesproken schrijf ik mijn muziek in mijn eentje. Deze keer waren er allemaal mensen om me heen, ook mijn kinderen waren in dezelfde ruimte. Meer afleiding dan normaal dus. Maar ja, die verse moest er gewoon echt even uit, het ging allemaal heel makkelijk.”

“Het kan daarbuiten ijskoud zijn.”

Wat bedoel je met Hoodie Season?
“Het heeft voor mij veel betekenissen. De voornaamste reden dat ik voor de titel Hoodie Season ben gegaan is omdat het daarbuiten ijskoud kan zijn. De dingen die op straat gebeuren zijn koud. We benaderen dat alle drie vanuit onze eigen invalshoek en het heeft voor ons allen een andere betekenis. In mijn verse ga ik gedeeltelijk in op die shit die er op 1 januari 2019 gebeurde, waarbij Feis werd vermoord… dat heeft heel veel impact op mij gehad. Het thema is nu nog relevanter dan toen ik het schreef, daarom zeg ik ook op de track: ‘ik had liever dat het anders was.’ Ik sluit de track daarna af met een paar warme woorden om duidelijk te maken dat het ook anders kan: ‘Stop violence please, spread love.’ Het is therapeutisch voor mij om op een track mijn verhaal te kunnen doen.”

Motiveerde dat je om weer muziek te gaan maken?
“Ik had een carrière buiten muziek en ik heb natuurlijk ook een gezin nu. Dat zijn de voornaamste redenen dat ik al die jaren totaal niet met muziek bezig ben geweest. Ik ben echt geblessed met mijn leven maar op een bepaald moment ging het niet zo lekker. Ik was echt even zoekende. Toen ben ik inderdaad weer muziek gaan maken voor mezelf als een soort uitlaatklep. Dat begon destijds met beats, ik werd gelukkig van het produceren en het motiveerde me om weer terug de game in te stappen. Ik heb toen als doel voor mezelf gesteld dat ik gewoon tien tracks moest opnemen, daarmee begon het balletje te rollen. Dat was ook het moment dat ik andere mensen erbij begon te betrekken, zoals Nikes en Presto.”

“De hiphop waar ik graag naar luister wordt steeds minder gemaakt. Dat motiveerde me ook om zelf die sound te gaan maken.”

Een comeback van Hairo dus…
“Ik zie het niet echt als een comeback. Ik heb gewoon echt het gevoel dat ik de wereld een soloproject verschuldigd ben. Al die mensen die vroeger naar me luisterden maar nooit echt een solo Hairo hebben gezien, hebben deze muziek verdiend. Mijn favoriete rappers zijn helaas weg; Nipsey Hussle is bijvoorbeeld ook overleden. De hiphop waar ik graag naar luister wordt steeds minder gemaakt. Dat motiveerde me ook om zelf die sound te gaan maken. Ik maak gewoon de muziek waar ik zelf graag naar luister.”

Je zegt dat je de wereld een soloproject bent verschuldigd, ben je hier vroeger ooit al mee bezig geweest?
“Toen ik bij Noah’s Ark zat heb ik een heel album gemaakt. Er is een album uit die tijd met ongeveer twintig tracks dat nooit is uitgebracht. Die muziek staat gewoon bij mij thuis op een harde schijf, en die muziek was keihard! Ik heb het materiaal aan $KEER&BOO$ laten horen en hij was er heel enthousiast over. Er zitten tracks tussen die ik vandaag de dag gewoon kan releasen. Ik sluit het dus niet uit om die ooit nog uit te brengen. Voor nu ligt de focus in ieder geval op nieuwe muziek.”

Wat kunnen we verwachten van die nieuwe muziek?
“De twee singles die ik nu uit heb gebracht zijn onderdeel van mijn eerste soloproject. De andere tracks die bij dat project horen, zijn ook af. Die wil ik binnenkort ook droppen. Terwijl die nummers werden gemixt en gemasterd ben ik begonnen aan nieuwe muziek die ook al aardig vorm begint te krijgen. Ik werk in batches; de eerste is gewoon af maar daarnaast ben ik ook nog bezig met andere batches. Het is een luxe-positie, ik heb heel veel materiaal liggen en ik wil de komende tijd echt structureel meer muziek gaan uitbrengen.”

Dus je bent van plan voorlopig in de game te blijven?
“Zeker! Zolang ik het leuk vind om te doen en mensen ernaar willen luisteren blijf ik muziek maken. Op dit moment heb ik meer dan genoeg materiaal en motivatie om de komende tijd weer aan de slag te gaan. Ik hoop dat het gewoon blijft groeien, dat mensen met mij meegroeien en dat ik meer kanten van mezelf kan laten zien. Het kost tijd en energie maar ik heb nu een goed team om me heen dat me kan helpen, dat maakt het allemaal een stuk makkelijker. Ik ben zelf ook heel benieuwd naar de toekomst. Ik kan niet wachten om meer muziek te gaan delen!”

Check de Hoodie Season-video hieronder en check de track op Spotify!

Geplaatst door bowie op 2 september 2020