Hague Hiphop 2007, prima festival aan het strand van Scheveningen

Het is zondag 9 september en tijd voor al weer de achtste editie van Hague Hiphop. Het belooft een gezellige dag te worden met een sterke line up die bestaat uit namen als: Keynote Speakerz, GMB, Illicit, Tonedeff & PackFM en vele anderen. Daarnaast kan er een hoop breakdance worden beschouwd, net als op het voorafgaande North Sea Jam, dat de twee dagen hiervoor was.

Wat verlaat aangekomen bij Club Karavaan, de locatie waar het evenement dit jaar gehouden wordt, merk ik ondanks dat het nog vrij rustig is, de sfeer goed en ontspannen is. Op het binnenpodium heeft Pure Jazz Fest samen met rappers Ki, Ahab, Homer MC, DNA en Andy Ninvalle een zeer geslaagde jamsessie. De band begint met het spelen van een klassieker waarna de track wordt omgebouwd tot een geheel eigen ding. Uit het publiek komen gast MC’s en een beatboxer, wat nog meer bijdraagt aan de ontspannen wijze waarop het optreden verloopt. Buiten is ondertussen DJ Irie zich klaar aan het maken voor een showcase turntablism. Het waait nog al stevig en dit blijkt tijdens zijn showcase nog al wat problemen op te leveren, waaronder het wegwaaien van de slipmatten. Irie laat zich hierdoor niet uit het veld slaan en zet een zeer degelijke set neer.

Het leeuwendeel van de aanwezigen op deze af en toe zonnige dag, is breakdancer of voornamelijk geïnteresseerd in breakdance. Bij de Bboy-battles is het dan ook een stuk drukker dan bij de andere optredens. Aangezien er drie plaatsen zijn waar de breakers zich kunnen uitleven, manoeuvreren zij zich ook volledig rond de optredens heen. Na de Bboy-battles betreden de Skiggy Rapz en Master Surreal als Keynote Speakerz het podium. Ondanks dat ze optreden voor hooguit 30 man, doen ze het met een energie alsof ze staan in uitverkocht Tivoli. Keynote Speakerz is dan ook een van de hoogtepunten deze dag.

Na een zelf ingelaste eetpauze, ben ik weer terug om GMB het podium op te zien lopen die voor zijn optreden nog even wat breakdance moves laat zien. De DJ van GMB heeft waarschijnlijk een wat wilde nacht achter de rug, want de communicatie tussen hem en GMB loopt wat moeilijk. Dit heeft tot gevolg dat er een rommelige show wordt neergezet, wat in het geval van GMB betekent dat het nog steeds goed aan te horen is. Maar hij heeft betere optredens gegeven.

Later op de avond is het tijd voor de “hoofdact”: Tonedeff & PackFM. Het publiek is verdubbeld en klaar voor een stevig optreden. Als eerste komt PackFM op, die een energieke show geeft waarbij hij het hele publiek aan het springen, schreeuwen en nadat hij “serenade” aan een meisje heeft gegeven, aan het lachen krijgt. Het publiek is opgewarmd en klaar voor Tonedeff. Helaas brengt hij niet de zelfde energie als PackFM, wat ervoor zorgt dat het publiek niet veel meer beweegt dan de hoofden. Tonedeff is een scherpe MC met gevatte punchlines en een degelijke show, maar hij had beter voor PackFM kunnen gaan. Als afsluiter deze avond is Illicit uitgenodigd, een gezellige show die nog leidt tot gast optredens van Master Surreal en Symplex, de MC die al eerder deze dag bij Pure Jazz Fest het podium beklom. Al met al was het een mooie dag, waarbij het breakdance publiek en het publiek dat voor de optredens kwam helaas vrij gescheiden bleef. Het was niet ontzettend druk, maar druk genoeg om het geheel een gezellige sfeer te bezorgen.

Fixtures:
Hoogtepunt: Keynote Speakerz & PackFM
Dieptepunt: duidelijke scheiding tussen breakdance-publiek en rappubliek
Bier: 2,-
Wc: gratis
Garderobe: niet aanwezig
Merchandise: CD’s en shirts
Fotograferen: volledig toegestaan.
Geluid: oke
Bezoekers: 150
Damage: gratis
Cijfer: 7

Geplaatst door bowie op 15 september 2007