Habek: Op naar de volgende 5 jaar

Utrecht is in 2004 een bloeiende scene met veel diversiteit aan acts (o.a. Illicit, Boemklatsch, Nicolay en C-Mon & Kypski), waardoor er werd besloten een platform te creëren onder de naam Habek (vrij vertaald Houd je bek!) om meer kansen te creëren voor lokaal talent. Habek organiseert in eerste instantie als groep liefhebbers diverse projecten in Utrecht en wordt in 2007 een stichting. Voorbeelden van activiteiten zijn de terugkerende avonden Rof! (2006, een podium voor lokale en nationaal opkomende namen in die tijd) en Wax and the City (2005, turntable event). De organisatie krijgt landelijke bekendheid door het organiseren van de festivals Utreg Centraal en Roffest. Rof! stopt in 2010 waarbij het stokje in 2008 al is overgenomen door J.A.E’s Hof van Jaeden. Utreg Centraal vindt zes keer plaats en stopt net als Roffest (kende in totaal drie edities) in 2010. Wanneer we Jasper Saman, beter bekend als Mseize (directeur van de stichting), vragen naar de hedendaagse ontwikkelingen is hij erg duidelijk: “We hebben een bloeiende scene gehad maar doordat de ambassadeurs niet zo vaak meer in het openbaar komen en de parties zijn verdwenen, speelt het zich nu weer af op de zolderkamers.”

De afgelopen jaren leek het inderdaad erg stil rondom Habek en Jasper legt uit waarom. “Het is wat stil geweest, maar we zijn in Utrecht met wat kleinere projecten actief en er is veel veranderd bij Habek omdat we een doorstart hebben moeten maken.” Een reorganisatie was nodig omdat de medeoprichters van Habek, Pax en PerC, andere ambities hadden en hierdoor belangrijke mankracht wegviel. Jasper hierover: “Pax wilde zich meer concentreren op zijn muzikale ambities. Hij is nog wel betrokken bij de stichting maar meer als het artistieke geweten. Hij komt nu regelmatig de stand van zaken checken en ons voorzien van nuttige info. PerC had andere ambities die hij niet kon realiseren binnen de stichting, dus hij is helemaal weg.”

Naast het feit dat het Habek-team veranderd is, wordt er ook gekozen voor een bijgestelde koers waarbij het niet per se om hiphop hoeft te gaan. Dit om de slagkracht te vergroten. In eerste instantie was het belangrijk dat er een verzamelpand kwam voor Utrechtse acts, nu is dit minder van belang door de aanwezigheid van Kytopia dat deze rol vervult. Het is voor Habek nu vele malen belangrijker om zich te richten op presentatiemomenten, talentontwikkeling en het ondersteunen van artiesten. Jasper zegt hierover het volgende: “Talentontwikkeling is nodig om de scene levendig en progressief te houden, indien dergelijke trajecten succesvol zijn, moet je daar ook een volgende stap mee maken door middel van presentatiemomenten.”
 
Jasper werkt tegenwoordig samen met diverse stagiaires, lokale partners en Vincent aka Box the Beat om de doelstelling van platform voor Utrechtse hiphop verder vorm te geven. De organisatie mag dan wel opnieuw ingericht zijn, de ambities en het gevoel van Habek blijven hetzelfde. De reorganisatie bleek de belangrijkste reden dat Roffest in 2010 haar laatste editie kende. Jasper vervolgt: “Er waren plannen voor een nieuwe Roffest, maar als je organisatie ineens zo verandert, is het niet verstandig dat door te zetten.” Op de vraag of er in 2013 ruimte is voor een nieuwe editie zegt Jasper het volgende: “Bij de laatste editie van Roffest zijn we al een stuk verbreed, hiphop was nog altijd de hoofdmoot maar we gingen breder programmeren. Met het nieuwe event zetten we die lijn voort. Er zal zeker veel aandacht zijn voor hiphop maar de algemene uitstraling zal breder zijn dan dat. We zullen onze roots een goede plek geven maar laten zien dat er veel stijlen zijn die even progressief zijn en een link hebben met hiphop.” Naast een nieuw festival kunnen we een nieuw traject voor talentontwikkeling verwachten en komen er ook weer nieuwe parties aan.

Voordat de plannen in 2013 definitief vorm gaan krijgen, is er komende donderdag (20 september) een vijf jaar party die je eigenlijk niet mag missen. De avond die plaatsvindt in de vertrouwde Ekko is een samenvatting van waar Habek zich de afgelopen jaren mee bezig heeft gehouden: oprechte hiphopartiesten die hun wortels in Utrecht hebben. Jasper omschrijft de avond als volgt: “We maken er een Utreg based avond van om alle heads uit de stad weer eens samen te brengen. Het moet een soort van remenissen avond zijn waarbij we de crews die we in het verleden veel hebben gesteund opnieuw samenbrengen. Zo willen we de oldschool vibe van een paar jaar geleden weer eens terug halen. Veel mensen willen graag nog een keer bepaalde acts zien maar dat kan nergens meer. Het is een soort van toegift voor de Utrechtse heads en we bereiden ze voor op de volgende vijf jaar.”

Update

Check ook de speciale mix die Mseize heeft gemaakt

 

Geplaatst door bowie op 19 september 2012