Guilty Simpson, Phat Kat & Supa MC brachten Detroit naar de Q-Factory

Gisteren was HIJS in de Q-Factory in Amsterdam-Oost voor een onvervalst avondje Detroit hiphop van Guilty Simpson, Phat Kat en Supa MC. De in maart geopende popzaal (voorheen ‘muziekmakerscentrum MuzyQ’) haalde in 2015 al Non Phixion, Jedi Mind Tricks, Dilated Peoples, Antwon en Smif-N-Wessun naar Nederland. Het is de tweede show van Guilty Simpson in ons land van dit jaar. In april stond hij in Tivoli de Helling waar ook rapper/producer Oh No acte de présence gaf, maar deze helaas alleen een dj-set deed.

guiltyfoto2434

Nadat het publiek in de kleine zaal eerst opgewarmd wordt door een dj trapt Supa MC de avond af op de beat van Snap’s The Power. Meestal een moment waarop het al snel corny wordt, maar Supa MC komt ermee weg omdat ie gewoon on point komt. OK, hij rapt dan wel regelmatig over z’n eigen vocalen, maar Supa MC blijkt een energieke opener die strak komt en de voorste rij aardig mee krijgt qua publieksparticipatie. Op het einde wordt het dan toch nog even corny, als hij rapt over samples van Stevie Wonder’s Higher Ground, maar dat mag de pret niet drukken.

DetroitQfactorydec201501

Phat Kat a.k.a Ronnie Euro is voor het eerst in Amsterdam. Hij is actief in de scene sinds ’93, begon met J Dilla het hiphopduo 1st Down en werkte verder samen met diezelfde Dilla (op Welcome 2 Detroit), Slum Village, Black Milk, Dwele en Obie Trice. Voor een 1/3 gevulde kleine zaal (ongeveer 65 man) doet Phat Kat zijn naam eer aan; deze heavyweigh champ komt live ook echt vet. Straight-up spittin’ op harde beats, de ene keer soulvol, dan weer bangend.

Ondanks het rookverbod in de Q-Factory gaan de eerste fakkels de lucht in en Phat Kat meldt dat ie ernaar uitkijkt om de shops straks onveilig te maken. What else is new? De laatste track doet hij met Guilty Simpson, die vervolgens het estafettestokje overneemt.

DetroitQfactorydec201503

Via Stones Throw dropte Guilty drie albums: Ode To The Ghetto (2008), O.J. Simpson (geheel geproduceerd door Madlib, 2010) en dit jaar Detroit’s Son (volledig geproduceerd door Katalyst van hiphopcollectief Quakers). Van alle soloalbums komen nummers voorbij, maar zijn laatste album vormt de rode draad. Tussendoor nipt Guilty van z’n whisky en flowt hij zoals de Scotch in z’n plastic beker vloeit.

“Hier staat een echte mc met liefde voor zijn publiek. Geen fucker die over z’n eigen vocals rapt.”

Na vrijwel elke track loopt de Detroit rapper naar zijn dj voor kort overleg wat soms de vaart uit de show haalt en hoewel niet alles even energiek is, staat hier wel een echte mc met liefde voor zijn publiek. Geen fucker die over z’n eigen vocals rapt. Van Random Axe (het project uit 2011 van Guilty, Black Milk en wijlen Sean Price) komt een joint voorbij als ode aan P. Even later volgt nog een a capella over J Dilla.

guiltyfoto24

Na een geslaagde set van ongeveer drie kwartier komt Phat Kat nog één keer on stage om de geslepen Guilty bij te staan op het nummer Dirty Glove van Detroit’s Son. Nog één keer gaat de voorste rij los, waarna Guilty Simpson besluit: ‘Now it’s time to get high.’

We hadden geen fotograaf beschikbaar om de show vast te leggen, dus schoot Roel zelf wat pics.

Geplaatst door bowie op 17 december 2015