Grijze Massa – Dooutmaris

“19 tracks, dope shit, Nederlandse hiphop.” Erg overtuigend was de eigen omschrijving van deze plaat niet. Des te meer reden om eens een kritische blik te werpen op Dooutmaris. De titel slaat terug op het proces wat Raska, Knowledge en DvonZ ondergingen bij de productie.

De mannen hadden een contest gewonnen waarbij ze een half jaar tijd kregen om een album in elkaar te stouwen. Het resultaat: 500 fris gedrukte exemplaren van dit debuut. Met een arsenaal aan gasten, die op wat voor manier dan ook een bijdrage leveren, is Dooutmaris een fris album met een positieve vibe geworden.

Hierin hebben de producers een grote rol gespeeld. Morphics en Nox hebben het grootste aandeel in deze. Vaak worden beatbakkers naar de achtergrond gedrukt door de grootte van een artiest of andere factoren: nu kunnen ze op de voorgrond treden. Grijze Massa mag zichzelf in de handen wrijven gezien de sfeervolle producties met hoge houdbaarheidsdatum.

Het trio zelf weet minder te overtuigen dan de producers. DvonZ valt met z’n markante stemgeluid ietwat uit de toon, terwijl zijn producties wel iets bijdragen. Raska en Knowledge passen dan meer in de sound en sfeer van het album. Grappige bragg & boast lines worden afgewisseld met wat minder boeiende teksten, maar toch blijft het vermakelijk. Dooutmaris bestaat hoofdzakelijk uit bragg & boast, met hier en daar een serieus onderwerp (Van Kwaad Tot Erger, 3 Perspectieven, Wereld Van Vuur). Dat zijn dan ook de tracks die in positieve zin opvallen door de onderscheidende factor. Vooral Van Kwaad Tot Erger kan zorgen voor kippevelmomenten.

Het is erg discutabel om het succes van dit debuut van Grijze Massa puur en alleen op het conto van de producers te schrijven. Hiermee worden Raska, Knowledge en DvonZ tekort gedaan. Het trio heeft met de frisse, enthousiaste raps wel degelijk een aandeel in deze prima release. “Niet onderscheidend, wel beter.” Was getekend: Grijze Massa.

Tracklist:
01. Alzheimer Intro
02. Dooutmaris
03. Grijs Gebied
04. V.O.N.Z.
05. Klerelijers (Met Njambi)
06. Inktvlekken
07. Van Kwaad Tot Erger (Met Njambi)
08. Morphics Denkt Na
09. Tot De 60 Jaar
10. 3 Perspectieven
11. Vierde Wijze Uit Het Oosten
12. Zelfvertrouwen (Met Risskant de Woordvoerder, Jimmy G & Ad Rem)
13. Oostblok
14. DvonZ Denkt Na
15. Wereld Van Vuur
16. Wat Iedereen Doet
17. Midden In Het Oosten
18. Evolutie (Met Engel)
19. Nox Denkt Na

Meer info

Geplaatst door bowie op 16 september 2008