Great Minds met memorabele show in 013

De uit Nieuwegein afkomstige jongeling Josbros heeft om 20.00 uur de eer om het bal te openen met zijn stoner-rap: tracks over zweven, jonko en ‘in de ruimte zijn als Andre Kuipers’; het voelt allemaal een beetje Wiz Khalifa-achtig aan. Ongetwijfeld is het een eer om (de hele tour!) voor Great Minds te mogen openen, maar het is tegelijkertijd ook een ondankbare taak. Josbros heeft zichtbaar moeite met de grootte van het podium en kijkt vaak naar de grond tijdens zijn verses.

Dat is anders bij Propo ’88 & BlabberMouf (Da Shogunz) met Corown Da Sensei, die met hun boombap-geluid de zaal, die al iets meer gevuld is dan bij de eerste act, vermaken. De heren zijn enthousiast en hun tracks doen de helft van de hoofden in de zaal knikken. BlabberMouf steelt de show met zijn onnavolgbare tongue-twisters, die hij regelmatig a capella uitvoert. De single Shit Is Buttah valt in de smaak bij het Tilburgse publiek, dat gaandeweg de set steeds meer meedoet met de heren on stage.
Vervolgens spelen Boef en de Gelogeerde Aap hun zoveelste thuiswedstrijd en hebben deze keer moeite om de inmiddels goedgevulde zaal mee te krijgen. Wanneer Aap vraagt om de eerste moshpit van de avond te creëren, wordt er dan ook geen gehoor aan gegeven. Tracks als Zorgeloos, Schande, Zonde, Negatief en single Ome Slome (allemaal van het laatste album Niet Hier) komen daardoor niet zo goed over als tijdens de genoemde avonden. Hoogtepunten volgen pas aan het einde bij Echte Helden (als er wél een moshpit ontstaat) en Vind Ons, Wij Zijn, Niet Hier (de titeltracks van de albums van het duo die vakkundig aan elkaar zijn gemixt tot één track). Zo eindigt het duo met hun bekendste tracks, tot genoegen van de Tilburgse crowd.

Rond een uurtje of tien is het dan zover: Dokter Moon start de beat van Hooggeleid en de avond is los: voor het eerst kijkt heel het aanwezige publiek naar het podium. Een voor een verschijnen de drie mc’s even op het podium om hun verses te doen en het publiek eet meteen uit hun handen. De handjes van het publiek gaan vervolgens de lucht in tijdens het refrein van Rat Pack Snipers. Het geluid is gedurende de gehele avond goed, hiermee verschilt de avond in 013 al enorm met de avond die ongeveer een week ervoor plaatsvond tijdens de releaseparty in Amsterdam.

De kwaliteit van het geluid is niet het enige verschil: de heren verschijnen gedurende de show in verschillende outfits (zelfs een keer in smoking) op het podium, er zijn leuke showelementen (het dansje van Jiggy en Sticks tijdens de verse van Winne op Dak Van De Wereld en de zaklampen waarmee de mc’s de zaal verlichten tijdens Bommen In Boston) en de lijst gastartiesten is iets langer geworden: zo doen naast gitarist Norman Kapoyos en Wudstik, die de refreinen van Het Licht (waarbij hij zichzelf op piano begeleidt) en Jiggy’s Ik Heb Je zingt, ook Rico (Hoedenplank) mee. Af en toe staan slechts twee van de drie mc’s van Great Minds on stage, zoals bij de remix Superster (Winne en Jiggy). Een andere keer geeft Winne de andere twee de ruimte: “Waar waren we ook alweer gebleven, Jiggy?”, vraagt Sticks na Hoedenplank tijdens een humoristisch intermezzo waarin hij en de Noah’s Ark-frontman terugblikken op hun vete van weleer. Jiggy antwoordt met: “We waren geloof ik gebleven bij het punt dat jij mensen erbij moest gaan halen om te winnen.” De zaal kan erom lachen. Ook klassiekers als Kleren van de Keyser (“Leuk, zo’n DJ Premier-productie”, aldus Sticks) en Hamvraag worden goed ontvangen. Maar waar er twee vechten om een been, gaat de derde ermee heen, zo blijkt. Winne komt terug uit de coulissen om zijn klapper W.I.N.N.E. te doen. De ‘E’ wordt uit volle borst gescandeerd door het publiek.

De setlist is ook anders dan tijdens de albumpresentatie: zo wordt Ambiance gespeeld, de single die Sticks en Jiggy Djé meer dan anderhalf jaar geleden uitbrachten ter promotie van het (nog altijd) aankomende album van laatstgenoemde en ook de door Le Professeur geproduceerde knaller Kan Er Maar 1 Zijn, waarvoor Rico terug on stage komt. Na single Doag (wederom zonder KV, jammer genoeg) lijkt de avond ten einde, maar uit het niets verschijnt Mr. Probz on stage voor het absolute hoogtepunt van de show: de mash-up van zijn single Waves en de track Nog 1 Keer van Great Minds, die eerder op de dag werd geprimeurd bij Giel op 3FM, wordt live ten gehore gebracht. Kippenvel. Na bijna twee uur is de show daarmee ten einde.

Great Minds maakt het ook live helemaal waar. Met een goede setlist waarbij zowel oude krakers (Kleren van de Keyser, Pomp Die Shit, Hamvraag) als (bijna alle) tracks van het gezamenlijke album en een spiksplinternieuwe track (Waves / Nog 1 Keer) worden gespeeld, pakken ze het publiek helemaal in. De live-instrumenten voegen ook echt wat toe, evenals de gastartiesten. 013 maakte met het unieke, avondvullende programma er een party van om niet te vergeten. Natuurlijk vormde Great Minds daarin de climax. Het is maar goed dat deze mannen naast rappers ook docenten zijn aan de Herman Brood Academie, want hier kunnen veel rappers nog wat van leren.

 

Geplaatst door bowie op 18 juni 2013