Graffitiveteranen Romeo & Mega hebben hun eigen boek uitgebracht

Romeo & Mega zijn verantwoordelijk voor een indrukwekkend boek, Traditional Graffiti, waarin het tweetal Nederlandse graffitiveteranen (actief sinds 1987, ja, je leest het goed) niet alleen zelf, maar ook de ontwikkeling van graffiti aan bod komt. Het boek telt 288 pagina’s met meer dan 500 foto’s (waaronder 50 nooit eerder verschenen beelden) en verscheen vanwege hun dertigjarige jubileum in de graffiti-scene. Het is de kroon op hun vijfentwintigjarige samenwerking.

ITEMDAVE012345

De graffitischrijvers Romeo & Mega groeiden allebei op in Sneek waar zij al in de jaren ‘80 met bussen aan de slag gingen. De chronologische reis door hun persoonlijke ontwikkeling geeft een interessant beeld van de verschillende graffitistijlen door de jaren heen. Dat het grootste deel van het 288 pagina’s tellende boek is ingevuld met beelden mag geen verrassing zijn en dat is ook helemaal niet erg. De liefde voor de kunstvorm spat er werkelijk in het gehele boek vanaf.

ITEMDAVE0123456

Dat graffiti in de jaren ‘80 populair werd in de randstad is gemeengoed maar dat ook Sneek vanaf die tijd een levendige hiphopscene had is bij veel mensen onbekend. Alleen al om die reden is het boek een aanrader. Naast de vele beelden en grappige anekdotes kent het boek ook diverse tips die vooral voor beginnende graffitischrijvers van nut kunnen zijn. Als het gaat om beelden dan komen de meest objecten waarop je kan painten eigenlijk wel voorbij. Je kan daarbij denken aan tunnels, bouwketen, auto’s en verlaten gebouwen. Een uitgebreide sectie van treinen ontbreekt maar dat neemt niet weg dat er genoeg variatie in de beelden zit zodat het niet verveelt.

ITEMDAVE01234567

De cover van het boek mag niet onvermeld blijven want die ziet er geweldig uit. Het enige minpuntje is het glossy papier dat snel onder de vette vingers komt te zitten als je er vaak doorheen bladert. Desalniettemin is het boek verplichte kost is voor de liefhebber van graffiti. En het is bewonderenswaardig dat Romeo & Mega nog steeds met dezelfde passie voor graffiti bezig zijn als in hun begindagen.

Wil je een exemplaar bemachtigen? Wacht niet te lang want het boek is verschenen in een gelimiteerde oplage van 750 stuks en is verkrijgbaar via www.sons.nl.

Geplaatst door bowie op 22 augustus 2016