Golden Era – Remixed by DJ D-Incredible

DJ D-Incredible dropt geen mixtape, maar een rémixtape. Weer eens wat anders dus. De Nijmeegse DJ/producer is onder meer bekend van producties voor de rapgroepen Zo Moeilijk en Monsterverbond. In zijn eentje is hij ook zeer productief, getuige deze twintig tracks tellende cd.

Doorgaans sta ik vrij kritisch tegenover remixes. Het meest heikele punt is het vangen van de vibe van het origineel, zodat de raps over de vervangende beat even lekker, of beter nog, lekkerder uit de verf komen. Mijn ervaring met remixes is echter dat dit proces moeilijker blijkt dan gedacht, want vele tenenkrommende pogingen tot geslaagd remixwerk hebben mijn trommelvliezen reeds gemarteld. Met enige argwaan schuif ik het schijfje mijn E-drive in, bang voor wat komen gaat…

Nou, daar gaat ‘ie dan. Versterker aan en de cursor op ’play’. Stoel naar achter, hoofd tussen de knieën, handen erbovenop, laat maar komen die remixes. Pfoe, een aangename intro, maar niet te vroeg juichen, het zou zomaar uitstel van executie kunnen betekenen. Hierna begint het feest en wat blijkt? Alle angst voor niets. Het eerste pluspunt is de uitstekende kwaliteit van de producties. Het is duidelijk dat D-Incredible een doorgewinterde productiefreak is, want de beats klinken dik, erg dik. Je moet weliswaar een liefhebber van het geluid van de oude school zijn om de het te kunnen waarderen, maar dat zit bij ondergetekende wel goed.

Het volgende pluspunt is de bovengenoemde vibe in combinatie met raps. De oldschool-boombapbeats sluiten naadloos aan bij de acapella’s, die veelal van een eerder decennium dateren. De toegevoegde scratches zijn ok, weinig bijzonders, maar ook bijzonder weinig mis mee. Ze worden rustig op de achtergrond gehouden door D-Incredible, die ook van de overige blendactiviteiten serieus werk heeft gemaakt. De vocals liggen stuk voor stuk lekker ín de beat en niet er onder of bovenop, zoals je zo vaak hoort bij remixes. Als je niet beter zou weten, zou je denken dat je hier met de originele tracks te maken had.

Derde pluspunt zijn de tracks die geselecteerd werden om te worden ge-remixed. Er staan eigenlijk alleen maar dope tracks op, zoals bijvoorbeeld One Love van Nas en Flamboyant van Big L. Vierde en laatste pluspunt dat het verdient opgemerkt te worden, is het hoesje. Dat ziet er professioneel verzorgd uit met mooi artwork. Het is misschien een lullig detail, maar het geeft net dat beetje extra aan een cd.

Zoals gezegd betreft het hier een remixtape, geen mixtape. Degene die zit te wachten op een zooitje gemixte tracks is dus aan het verkeerde adres met deze cd. Het enige DJ-werk bestaat uit wat scratches hier en daar. Gelukkig compenseert D-Incredible dit gemis ruimschoots met uitstekende beats en dope combo’s. Dus mocht je nog een tientje over hebben en behoefte hebben aan een cd’tje vol oude tracks in een nieuwe jas, maar mét de originele vibe, loop dan een keer binnen bij Fatbeats Amsterdam, 24/7 skateshop Nijmegen of neem contact op met D-Incredible zelf via dincredible@hotmail.com.

Tracklist:
01. Intro
02. DJD Reality Check
03. D-Incredible Get It Started
04. I Got A Good Thing
05. Jay Z – What More Can I Say
06. CL Smooth – American Me
07. Channel Live – Mad Izm
08. Bring It Back 2Tha Bridge
09. Large Pro – After School
10. Nas – One Love
11. Das EFX Mobb Deep
12. Lil Vic – The Exorcist
13. Blackstar – Bright As The Stars
14. Big L – Flamboyant
15. Methodman – PLO Style
16. Biz Markie – Let Me See You Bounce
17. Big L – American Dream
18. DJD Reality Check Pt.2
19. Kanye West Ft. Mos Def – 2 Words
20. For Sale!!

Meer info: http://www.myspace.com/djdincredible

Geplaatst door bowie op 9 mei 2007