Gikkels – Uit M’n Cocon Gekropen

Gikkels is een mc die geen blad voor de mond neemt. In Doofpot uit hij kritiek op de politiek (“de politiek gaat over rijken / politie loopt ons te bedreigen / te provoceren en willen dus zo laten lijken / dat we hun gezag ondermijnen”) en op de plaat moet ook ‘het straatleven’ kritiek incasseren op Het Snelle Leven (“want de straten zijn hyena’s en maden die knagen / ambtenaren / pimpen, en wij denken te leven als bazen”). Gikkels speelde zich als hiphopcultuurcriticus in de kijker met Belachelijk. Hoewel zonder skinny jeans, waagt Gikkels zich toch aan een clubtrack. Op Ecstasy wordt hij bijgestaan door Krulle en Kleine Viezerik, die hem op deze track overschaduwen.

De gevoelige Gikkels komt ook om de hoek kijken, een kant die hij meer mag belichten. Mexico is een track aan het adres van Gikkels’ vorige geliefde, waarin hij het verloop van hun relatie schetst met een van emoties doorspekte stem. Met de laatste single Oprechte Liefde schetst hij de liefde voor zijn dochter en moeder (“mensen veranderen als bladeren in bomen / en u heeft me geleerd om te dromen / geleerd om te koken”).

Herboren (“want ik zat in mijn cocon / maar nu ben ik een vlinder en ik vlieg naar de zon”) voelt Gikkels zich met de komst van zijn debuutalbum. De emotionele rollercoaster die hij nastreefde heeft hij neergezet. De heren van Killing Skills tonen aan van alle markten thuis te zijn. De diversiteit in hun producties is groot: van een snufje dirty south op We Halen Door naar soulvol op Standvastig, om op Ecstasy de clubsfeer erin te peperen.

Juist omdat de diversiteit groot is, slaat Gikkels wel eens de plank mis, zoals op Ecstasy: hij is als mc niet veelzijdig genoeg om op verschillende typen beats tof te klinken. Daarom is Uit M’n Cocon Gekropen een onevenwichtig album. Het is te hopen dat Gikkels inziet dat afwisseling niet boven alles staat en dat hij beter bij zijn leest kan blijven.

Uit M’n Cocon Gekropen is nu uit op Bijlmer Style

Tracklist:

01. Uit M’n Cocon Gekropen
02. Doofpot
03. Het Snelle Leven
04. We Halen Door (met Aisha)
05. Standvastig
06. Ecstasy (met Krulle & Kleine Viezerik)
07. Vuisten In De Lucht (met Dret)
08. Mexico (met Michael Bryan)
09. Oprechte Liefde (met Linda Wagenmakers)
10. Opium
11. Belachelijk
12. Herboren (met Cimo Fränkel)

Geplaatst door bowie op 31 december 2010