Generatiekloof? Deel 8: Breakdance met Kid Colombia

Hiphop, ooit begonnen in de Bronx, nu een muziekgenre dat gigantisch is en nog steeds groeit. Steeds vaker zijn nieuwe hiphopplaten te vinden in de bovenste regionen van de charts. Vroeger maakten de vier elementen van hiphop samen één subcultuur, nu zijn de vier elementen steeds meer losse subculturen. Nieuwe technologieën maken het steeds gemakkelijker om zelf muziek te maken en uit te brengen. Is dat een verbetering of een verslechtering? Geeft het meer vrijheid of geeft het meer slechte muziek? Allerlei vragen die we aan jong talent stellen van de hiphop van nu. Eerst was er de generatiekloof met de oude rotten uit het vak, nu met de nieuwe generatie. Deze keer Kid Colombia aan het woord, over het element breakdancen. Jeffry Verschoor-Sowa danst onder de naam Kid Colombia en won afgelopen jaar de Red Bull BC One Holland Cypher 2014. Hiermee verdiende hij een plek in de West-Europese ronde, daar verloor hij van Tonio. Geen schande, want later zou Tonio de hele ronde winnen en doorgaan naar de World Finals.

KidColombiaGK03

Red Bull BC One Holland Cypher
“Dit was de tweede keer dat ik mee deed aan de BC One in Nederland. De eerste keer dat ik deelnam, won ik de kwalificatie en mocht ik dus meedoen aan de cypher. Eigenlijk wilden ze dit liever niet hebben omdat ik nog te jong was. Dat was twee jaar geleden, toen was ik 13, en Red Bull wil de energy drink eigenlijk niet promoten onder jonge kinderen. Maar omdat ik de kwalificatie had gewonnen, konden ze ook niet weigeren. Het jaar daarna mocht ik niet meedoen omdat ik nog geen 15 was, dus toen heb ik een jaar lang kunnen trainen. Dit jaar mocht ik weer mee doen en heb gelijk de prijs gepakt. Ik was super gemotiveerd, ik wilde mensen vooral laten zien dat ik het kon en het is super tof dat dat dan ook meteen lukt.”
Wie de cypher in Nederland wint, mag door naar de West-Europese finales, de winnaars van deze grotere regio’s komen terecht in de Red Bull BC One World Finals. Kid Colombia twijfelt geen seconde als hem gevraagd wordt wat het ultieme doel is: “Mijn grootste droom is ooit de Red Bull BC One World Finals winnen, zoals Menno afgelopen jaar. Als je aan andere b-boys of girls vraagt wat ze het liefst willen winnen, dan zullen ze allemaal zeggen: Red Bull. Het is de grootste sponsor binnen deze wereld, en de evenementen hebben ook de meeste exposure, dus ja, dat zou fantastisch zijn.”

KidColombiaGK01

Vroeger
Dat het vroeger anders was, daar hoef je niemand van te overtuigen. Maar waar zitten nou precies de verschillen tussen de jonge talenten en de veteranen? “Je ziet flinke verschillen tussen de generatie van nu en van toen. Vroeger was het allemaal veel rauwer en iets minder kritisch. Er werd minder gelet op vallen bijvoorbeeld. De dansers van nu zijn fysiek ook echt veel sterker dan vroeger. En de reden daarvoor is dat de huidige generatie alles al heeft; als je hier binnen loopt bij H3C (Haags Hiphop Centrum, red.), dan is er een gehele dansstudio beschikbaar om te trainen. Er zijn matten om op te oefenen, er is een goede muziekinstallatie, er is ruimte voor ontspanning, alles is er al. Het enige wat er nog nodig is, is simpelweg tijd steken in het oefenen. Vroeger moest je het echt op straat leren, nu zijn er gewoon veel meer mogelijkheden. Ook is het denk ik zo dat veel breakers het vroeger als hobby benaderden. Voor mij is dit het enige wat ik doe, en als ik heel eerlijk ben, ook het enige wat ik echt goed kan. Dus ik train op een hele schematische manier en benader het zo meer als topsport.”

“Hiphop gaat over respect voor elkaar.”

“Je merkt ook wel dat het internet super belangrijk is geworden. Bijna alle evenementen filmen de battles en dan staan ze de volgende dag al online. Er is steeds vaker een livestream van het evenement. Zo wordt alles steeds groter en commerciëler, maar dat betekent niet dat het ook meteen een stuk toffer wordt. Je ziet het dansen steeds meer op tv en via de livestreams. Omdat het steeds groter wordt, is het steeds vaker meer een show dan een echte battle. Dat is ook wel wat de old school generatie minder tof vindt van de huidige generatie, denk ik. Mij persoonlijk maakt het niet zo heel veel uit, ik vind het allebei erg tof. Maar het tofste blijft eigenlijk wel de battle gewoon midden in het publiek.”

De definitie van hiphop
Iets meer dan een jaar geleden publiceerde Hiphop In Je Smoel het interview met Nederlands breakdance veteraan Carlos. Het ging toen over programma’s als So You Think You Can Dance, hierover zei hij dat het een grote ontwikkeling is die een goede en een negatieve kant heeft. Hij doelde toen vooral op het feit dat deze programma’s geen dansers afleveren die alles kunnen, maar meer één trucje heel goed beheersen. Voor Kid Colombia is de keerzijde juist dat veel mensen een verkeerde definitie krijgen van de subcultuur hiphop. “Iedereen moet natuurlijk doen wat ze leuk vinden, ook bij die shows. Maar het geeft vaak niet het juiste beeld van wat hiphop is. Mensen denken nog steeds vaak aan vrouwen, geld, drugs en wapens. Dat is alleen totaal niet waar het hier bij het dansen over gaat. Hiphop gaat over respect voor elkaar. En natuurlijk is er competitie en wordt er uitgedaagd, maar op een toffe manier.”

KidColombiaGK02

Nieuwe generatie
Ondanks dat Kid Colombia pas 15 jaar oud is, is hij nu al druk bezig met het doorgeven van zijn kennis aan de nog jongere generatie. Hij geeft twee keer in de week les in breakdancen in het Haags Hiphop Centrum. “Ik heb altijd het geluk gehad, dat ik vrienden had die een paar jaar ouder waren dan ik. Op die manier heb ik heel erg de kern van hiphop meegekregen. Het is daarin belangrijk dat je iemand hebt die dat aan jou kan overdragen, die je daar in mee kan nemen. En ik zie mezelf nu wel als iemand die dat moet doen voor de jonge kids. Toen ik hier voor het eerst kwam, was ik een jaar of zes. Bij binnenkomst voelde het wel meteen als thuis, iedereen respecteerde elkaar en dat was prachtig. Het is nog best lastig om aan kinderen van die leeftijd uit te leggen wat hiphop is en waar het voor staat. Maar dat is wel wat ik gekregen heb van de mensen hier in het Haags Hiphop Centrum en daar ben ik enorm dankbaar voor. Dus uit dankbaarheid wil ik dat nu ook graag doorgeven aan de nieuwe generatie.”

 “Ik zie mezelf nu als iemand die het moet overdragen aan de jonge kids.”

Dat er nog veel vooroordelen heersen over hiphop komt Jeffry nog veel tegen in het lesgeven, vooral bij ouders. “Laatst gaf ik met een maat van me een les en daar was een Marokkaanse jongen die pas een half jaar aan het dansen was. Hij kon echt al gestoord goeie dingen, hij had echt talent. Maar zijn ouders zijn er niet zo blij mee, ze zijn het niet eens met de muziek. Toen ben ik met die vader in gesprek gegaan en heb hem gevraagd om eens te laten horen wat hij denkt dat hiphop is. Hij liet een nummer horen waar inderdaad erg veel in gescholden werd. Dus ik heb hem proberen duidelijk te maken dat dat niet de essentie is. Hij zal volgende week wel geen fan zijn, maar volgens mij is het hem wel duidelijker geworden waar het dan wel om draait. Aan de andere kant, ik zou als volwassene ook niks aannemen van een 15-jarige, dus wie weet! Maar even zonder dollen, ik hoop vooral voor die jongen dat zijn vader in gaat zien dat hiphop meer is dan wat televisie laat zien. Want ik ken weinig mensen die al zo kunnen dansen met maar een half jaar ervaring.”

Geplaatst door bowie op 10 februari 2015