G-no is klaar om in 2018 ‘Op Eigen Kracht’ te vlammen

Het is alweer vier jaar geleden dat HIJS met Rotterdamse rapper G-no sprak. In die vier jaar heeft hij zeker niet stilgezeten. Het grote publiek maakte kennis met G-no tijdens zijn optreden in The Next MC van 101Barz. In de jacht naar nieuw raptalent eindige Gino Bart, zijn echte naam, als tweede. Elk jaar zag een mixtape het levenslicht. “Eén jaar terug heb ik mijn mixtape Mijn Verhaal uitgebracht en een paar weken terug natuurlijk mijn Voor Eeuwig-mixtape. Die gaat lekker, man. Dat is toch wel mijn beste werk tot nu toe.” We zochten hem op en praatten met hem over zijn eigen label, nieuwe mixtape en toekomstplannen.

Gino ziet dat hij in die vier jaar tijd zelf is veranderd. “Je wordt scherper en alerter. De mensen om je heen gaan ineens iets van je willen. Dat is niet altijd met de beste intenties. Er zijn wel wat vriendschappen aan kapot gegaan, relaties stukgelopen. Ik heb zoiets van ‘dit is mijn droom’, snap je? Dat zet ik gewoon voor niks of niemand aan de kant.”

“Na tien jaar krijg ik eindelijk geld voor mijn raps. Iets dat ik nooit eerder heb gekregen.”

In 2011 ging Gino van start met zijn eigen label, Hard Entertainment. “Ik breng alles uit onder de naam Hard Entertainment. Daarnaast heb ik een groep samengesteld: Team Hard. Dat is een groep jongens met wie ik de loop der jaren altijd muziek ben blijven maken. Als groep sta je er sterker voor dan alleen, daar geloof ik wel in. Verder organiseer ik Hard Rapbattles, Hard Sessies en Studio Sessies. Ik wil een van Hard Entertainment een grote naam maken. Nu is het vooral naamsbekendheid opbouwen. Uiteindelijk is het wel de bedoeling dat het zo succesvol mogelijk wordt. Dat ik en alle gasten die er mee te maken hebben, er gewoon van kunnen leven. Dat gaat nu wel iets beter. Mede doordat alles veel sneller gaat. Via Spotify, alles kunnen streamen. Na tien jaar krijg ik eindelijk geld voor mijn raps. Iets dat ik nooit eerder heb gekregen.”

G-no is groot liefhebber van battlerap.  Met zijn eigen league Hard Battles heeft Gino een segment gewijd aan battlerappen in Nederland. “Ik ben heel erg fan van de battles uit Amerika: Smack URL, King of the Dot. Het is zonder beat, a capella dus. Het gaat nog écht om de lyrics. Dat mis ik tegenwoordig gewoon een beetje in de muziek. Ik check elke dag battles. Dat houdt mij dan ook scherp tijdens het schrijven.”

“Het is toch een subcultuur, vooral voor underground liefhebbers van hiphop. Battlerap moet blijven hoe het nu is, maar het verdient wel meer aandacht.”

Hij ziet duidelijke verschillen tussen het battlerappen in de VS en in Nederland. “Qua niveau, natuurlijk. En het is daar veel groter dan in Nederland. Die gasten die daar battlen, maken er gewoon een carrière van. Die verdienen vijfduizend dollar met zo’n battle. Dat zijn gewoon beroemdheden. Geïnspireerd door de rapbattles in het buitenland, ben ik hier die Hard Battles begonnen. Ik heb inmiddels wel ondervonden dat Nederland geen Amerika is. Het kost hier vooral veel tijd, energie en geld zonder dat er echt iets mee verdiend wordt. Het is toch een subcultuur, vooral voor underground liefhebbers van hiphop. Battlerap moet blijven hoe het nu is, maar het verdient wel meer aandacht.”

Voor Eeuwig is G-no’s zevende mixtape. De tape bestaat net als zijn vorige mixtape Mijn Verhaal uit vijfentwintig tracks. Waar de keuze voor wederom een mixtape vandaan komt en géén album te droppen? “Bij een album vind ik dat je die moet maken met één vaste producer. Tot nu toe heb ik op mijn mixtapes met verschillende producers gewerkt, hier en daar zelfs nog een beat van internet geplukt. Ik gebruik muziek echt als uitlaatklep. Als ik iets in mijn hoofd heb of er even af moet schrijven dan pak ik gewoon een beat en ga ik zo snel mogelijk aan de slag, snap je? Het lijkt me wel tof om in 2018 met één producer de studio in te gaan om een album te maken. Ik heb al iemand op het oog; Ben Jur. Hij is een hele dope hiphopproducer. Ik heb met hem al een paar keer gesproken over het idee een album te maken. Het zou goed kunnen dat we dat binnenkort werkelijkheid gaan maken.”

“Er zitten geen tracks meer bij waar ik niet honderd procent energie en tijd in heb gestoken.”

“Ik maak van januari tot aan het eind van het jaar tracks. De beste selecteer ik. Uiteindelijk komen er vijfentwintig op mijn mixtape, dat is nog altijd best veel vergeleken met albums of mixtapes van andere artiesten. Er zitten geen tracks meer bij waar ik niet honderd procent energie en tijd in heb gestoken. Ik ben dan ook heel divers. Ik rap niet over één ding. Het is niet dat je bij nummer twaalf van de mixtape al denkt ‘ik heb het wel gehoord, man’. Het zit vol met verschillende flows en thema’s. Ik vind ook niet dat je maar over één ding kan, mag en zou moeten rappen. Een mens is ook niet 24/7 boos of blij.”

“Mensen willen je graag in een hokje stoppen heb ik gemerkt. Als je heel veel verschillende dingen blijft doen, is het heel lastig voor mensen om je in een hokje te plaatsen. Zelf zie ik dat niet zo, ik ben niet in een hokje te plaatsen. Vooral omdat ik dingen doe, die ik anderen niet zo snel heb horen doen. Dan denk ik toch wel dat ik in mijn eigen categorie zit.”

“Elke nieuwe track die ik maak moet beter zijn dan de vorige.”

De Rotterdammer gebruikt zijn mixtapes om zichzelf continu scherp te houden. “Elke nieuwe track die ik maak moet beter zijn dan de vorige. Ik hou mezelf scherp door veel bezig te zijn, veel te blijven schrijven. Ik merk dat mensen veel aan mijn muziek hebben. Dat het ze door een bepaalde zware tijd heen kan helpen. Ik krijg bijvoorbeeld berichten van mensen die last hebben van zelfmoordneigingen en dat mijn muziek ze daar overheen helpt. Dat is wel heavy stuff, man. Ik vind het bijna egoïstisch als ik het talent heb, het niet op zo’n manier te gebruiken.”

G-No’s Voor Eeuwig zit vol met spraakmakende lyrics. Lyrics die extra context vereisen. We legden er een paar voor aan hem:

Rap ik in ’t Engels dan was ik miljonair, maar ik rap in het Nederlands dus ik leef broke – Voor Eeuwig
“Daar geloof ik honderd procent in. Omdat daar (in Amerika, red.) wél een grote scene is voor de hiphop die ík maak, voor mensen die van luisteren naar muziek met gevoel houden. Wat nu de hitjes zijn en wie ‘beste rappers’ worden genoemd, zijn gewoon de gasten die niet dat soort muziek maken. Het draait meer om een toffe beat, een catchy refreintje, autotune erop en let’s go. Ook niets mis mee hoor. Alleen jammer dat het alleen dát is. Er moet geld worden verdiend, views en streams gehaald worden. Dat gaat makkelijker met voorgekauwde muziek.”

Ik ben bang dat ik ooit vergeten wordt. Wordt mijn leven vergeten, dan heeft mijn leven geen nut gehad – Voor Eeuwig
“Vooral omdat ik er tot voor kort geen geld mee verdiende. Dus ik dacht ‘op z’n minst moet ik die erkenning gaan afdwingen’. Dat probeer ik te doen door actiever met muziek bezig te zijn dan de gemiddelde artiest die getekend is bij een platenlabel hier in Nederland. Het is wel echt 24/7, man. Ik heb er heel veel voor opgeofferd. Ik wil elke dag gewoon met muziek bezig kunnen zijn. Het liefst ook ’s nachts terwijl iedereen slaapt. Die erkenning heb ik nu eindelijk wel gekregen, dat zit nu dus goed.”

Nu moet je rappen als een Mocro wil je buit maken. Ik ben het half, maar dat zou niet moeten uitmaken
“Je merkt gewoon dat hoe Marokkanen qua support achter hun mensen staan, dat is echt crazy. Als je bijvoorbeeld kijkt naar Badr Hari, als hij moet vechten, is alles meteen uitverkocht. Ze supporten je gewoon in alles wat je doet. Dat zie je met rappen ook. Gasten die zelf niet van Marokkaanse afkomst zijn, maar wel rappen met Marokkaans accent omdat ze met Marokkanen zijn opgegroeid, worden veel sneller omarmd. Ik wil er niet super veel de nadruk opleggen. Ik ben het zelf ook half. Maar het valt wel gewoon op.”

Dit krijgt te weinig waardering, want dit is echte rap – Beste Rapper van Nederland
“Dat heeft die clip die erbij zat ook wel laten zien. Die is niet op Puna gepost, niet op 101Barz gepost. Terwijl als je kwalitatief gezien kijkt, is dit een van mijn beste tracks. Ik voelde het al toen ik die track aan het schrijven was. Ik dacht al bij mezelf ‘dit is weer zo real, zo rauw, mensen houden daar over het algemeen gewoon niet te veel van’.”

In de recent uitgebrachte track Brief aan Rotjoch uit G-no zijn frustraties tegenover de man achter 101Barz. De tekst gaat door onder de video.

“De muziek die ik nu maak, ben ik wel zo’n tien jaar mee bezig. Je ziet dat dat maar een bepaalde hoogte bereikt. Daarom ook dat ik een beetje de andere kant opga met mijn muziek. Je ziet dat de soort hiphop die ik maak heel erg wordt gewaardeerd online en over de views mag ik ook niet klagen, maar het zijn niet de tracks waarbij ze denken ‘die willen we in de club op zaterdagavond’. Ik maak ook gewoon muziek waarmee ik dat wel kan bereiken, maar daar heb ik nooit zoveel de nadruk op gelegd. Vandaar heb ik mijn mixtape ook Voor Eeuwig genoemd. Voor mijn gevoel is mijn mixtape-reeks nu met deze laatste tape wel afgesloten op een manier dat ik voel dat ik me vereeuwigd heb met tijdloze muziek over het leven, over gevoel en over dingen die over een aantal jaar nog steeds overeind staan. Terwijl bepaalde tracks die over money gaan leuk zijn voor het moment, maar over een paar jaar alweer vergeten zijn en je je ervoor schaamt dat je er ooit naar hebt geluisterd.”

Hij was het pesten zat en ook het hele dag bidden. Hij sneed z’n polsen door en ging in het bad liggen – De Pest Aan Pesten
“Ik kwam op een dag terug van mijn werk en zat de krant te lezen en daar stond een artikel in met allemaal foto’s van jongeren erbij die zelfmoord hadden gepleegd nadat ze gepest werden op school. Dat raakte mij, man. Ik dacht dit moet gewoon meer onder de aandacht worden gebracht. Toen ben ik naar huis gegaan, beat gevonden en een concept bedacht. In het eerste couplet leef je mee met een jongen die gepest wordt en uiteindelijk zelfmoord pleegt. Wat vaak niet verteld wordt, is het verhaal van de pester. Daar zit vaak ook een verhaal achter. Ik heb het tweede couplet gebruikt om zijn kant van het verhaal toe te lichten. In dit verhaal dat ik zelf heb bedacht, zie je dat de pester zelf thuis in een lastige situatie zit en het afreageert op school op iemand anders.

“Je weet dat je het zelf hebt geschreven, maar soms denk je dat het van boven komt.”

Als ik iets in mijn hoofd heb, gaat de rest eigenlijk wel vanzelf. Soms is dat gewoon eng man. Dan heb ik iets in mijn hoofd en gaat het bijna automatisch. Vaak denk ik ook achteraf ‘hè, heb ik dat geschreven?’. Je weet dat je het zelf hebt geschreven, maar soms denk je dat het van boven komt. Ik wil niet te spiritueel gaan worden. Het is wel gek soms.”

Ik ben mezelf ook al is dat niet dope – Koning In Me Eigen Wereld
“Het lijkt alsof wanneer een artiest of een rapper een gimmick heeft, mensen dat dope vinden. Als dat werkt, kan je er een hele carrière mee opbouwen. Daarom zeg ik ook van ‘ik ben mezelf, ook al is dat niet dope’. Ik ben gewoon een avarage dude. Ik ben wel een artiest, maar gedraag me niet altijd als artiest. Ik ben gewoon die guy die je buurman zou kunnen zijn en muziek maakt.”

Ik ben nog lang niet wat ik kan zijn – Mag Niet Falen.
“Ik voel dat ik goed op weg ben en dat ik veel verder ben dan waar ik in het begin was. Ook verder dan dat ik had gedacht toen ik tien jaar geleden begon. Nu ik hier ben, heb ik wel zoiets van ‘ik ben nog helemaal niet zó ver’. Ik kan en wil nog veel verder. Ik wil uiteindelijk volledig kunnen leven van mijn muziek. Daarnaast wil ik voor de mensen om mij heen de kans bieden om dat ook te kunnen. Thuis mijn teksten schrijven, audio opnemen, video’s editen, het is allemaal tof. Maar ik wil het liefst face-to-face optreden. Ik wil de reacties van de mensen live zien. Dat vind ik wel het mooiste, man.”

Zonder dit kon ik net zo goed dood wezen – Koning In Me Eigen Wereld
“Niemand weet hoe lang die heeft hier op aarde. Iedereen gaat er wel vanuit dat je oud wordt, maar je kan morgen ook onder een bus lopen en het is klaar, man. Bang voor de dood ben ik niet. Er niet meer zijn en vergeten worden, daar ben ik wél bang voor. Ik hoop wel dat mijn leven purpose heeft gehad. Dat heeft er ook wel mee te maken dat ik zo obsessief bezig ben met muziek, om zo veel mogelijk ook na te laten. Het enigste waar ik bang voor ben, ook in mijn tracks te horen, is dat ik er opeens niet meer ben en mensen mij naar twee à drie jaar vergeten zijn. Muziek is dan wel het perfecte middel om jezelf daarmee te vereeuwigen.

“Bang voor de dood ben ik niet. Er niet meer zijn en vergeten worden, daar ben ik wél bang voor. Ik hoop wel dat mijn leven purpose heeft gehad.”

Vandaar dat ik ook geen troep kan rappen, man. Alles wat je opneemt, leg je ook vast forever gewoon. Forever! Je hebt iets opgenomen, je brengt het uit en je kan het niet meer terugnemen als je het eenmaal de wereld in hebt gestuurd. Daarom denk ik soms bij artiesten van ‘is dit dan echt wat je wil wat er is vast gelegd?’. Over met hoeveel chicks je in de club stond, over welke merken je aan had en over welke auto je waarschijnlijk niet hebt, maar waar je wél over rapt?”

G-no heeft als doel als de Tupac Shakur van Nederland de boeken in te gaan. “Hij is gewoon mijn allergrootste inspiratiebron geweest om te gaan rappen. De man is al twintig jaar dood, maar hij wordt nog steeds gezien als een god van de rap. Hij is meer dan alleen een rapper, hij is een heilige dude gewoon. Dat is wel waar ik mezelf aan meet. Hij werkte ook als een bezetene. Er kwamen meer tracks van hem uit ná zijn dood, dan toen ‘ie nog in leven was. Dat zou ik ook heel gaaf vinden. Als ik er niet meer ben, dat er tweehonderd tracks klaarliggen om uit te komen. Dat mensen ook denken dat ik mijn dood heb gefaked”, grapt Gino.

In 2018 is hij niet van plan zijn voet van het gaspedaal te halen. “Een album komt er sowieso. Daarnaast zou ik graag samen met de jongens van Hard Entertainment een mixtape maken. Voor Eeuwig is eigenlijk nog maar nét uitgebracht en voor mijn mixtape van 2018, Op Eigen Kracht, zit ik ook al rond de twintig tracks. Die gaat snel dit jaar verschijnen. Tot slot kunnen mensen heel veel clips verwachten.” De eerste videoclip van zijn volgende mixtape is ondertussen al gereleased: voor de single Ik Heb Je Nodig trotseert G-no de decembersneeuw en is hierboven te zien. Gino’s doel voor 2018? “Succes behalen. Doelen bereiken en dan weer nieuwe doelen stellen. En dan die weer halen.”

Beluister Voor Eeuwig hieronder en kijk uit naar Op Eigen Kracht.

Geplaatst door bowie op 8 januari 2018