Freeway & Jake One – The Stimulus Package

In het digitale tijdperk moet je luisteraars wat meer bieden dan alleen muziek, wil je ze tot het kopen van je product aanzetten. The Stimulus Package is dankzij designer Brent Rollins in ieder geval meer dan een simpele jewelcase met doorsnee fotomateriaal: bankbiljetten met Freeway en Jake One en achterop de lyrics, bijbehorende portefeuille en een downloadkaart voor de instrumentals. Gelukkig is niet alle aandacht uitgegaan naar de buitenkant, maar levert het duo ook een toffe plaat af. Philly Freezer legt in de outro uit waar het album voor staat: “It’s the reason why we named our album Stimulus Pack, all the fans giving us love and now we giving it back. I am not gonna hate on the state of hiphop, in fact, all I’m here to do is give y’all real rap.”

Die raps van Freeway gaan meestal over het straatleven, zonder te vervallen in al te simpele clichés, en behandelen onderwerpen als snitches (One Thing), een fatale shootout (Never Gonna Change) en de jacht op geld (Money). Het kenmerkende, schelle stemgeluid en bijhorende aparte, soms zeurderige uithalen zorgen er sowieso al voor dat de mc uit Philadelphia zich onderscheidt van veel van zijn collega’s. Ook op de drie eerdere albums van Freeway was dat wel het geval, maar vooral Free at Last en Philadelphia Freeway 2 misten een algemene sound die The Stimulus Package wel heeft. De uit Seattle afkomstige Jake One legt met overwegend soulvolle producties een stevige basis voor zijn rappende compagnon. Hoewel de producties variërend genoeg zijn om niet te vervelen, klinkt het album daadwerkelijk als een geheel.

Na een relaxte intro met lekkere horns is Throw Your Hands Up een adrenalineverhogende knaller van jewelste waarop Freeway je overtuigend welkom heet, mede door enkele hiphophelden van hem aan te halen: “We bringing y’all Original Flavor, raised of De La, kept Black Moon in my boombox player. Back in the day I used to steal that nigga Rakim’s style when I flowed and I didn’t say may I?” De delivery en flow van Freeway vallen positief op wanneer Jake One op Never Gonna Change het tempo in de beat verandert, wat doet denken aan zijn classic track Rock Co. Kane Flow met De La Soul. Over harde drums geeft Freezer op Know What I Mean lessen voor in de ’hood, telkens gevolgd door een stemsample die “you know what I mean” zingt. Naast de straattracks en het braggen op bijvoorbeeld Microphone Killa (met Young Chris) zijn ook enkele conceptnummers te horen. Op de mellow productie van The Product kijkt Freeway vanuit het perspectief van drugs naar de hiphopwereld en op de heerlijke Stimulus Outro leest de rapper brieven van zijn fans voor.

Tegen het einde van de plaat komen ook wat minder spannende tracks voorbij, zoals Sho’ Nuff en Freekin’ the Beat, maar The Stimulus Package staat wel als album. Recentelijk lieten Fashawn (met Exile) en Strong Arm Steady (met Madlib) al horen hoe goed het resultaat kan zijn wanneer niet Jan en alleman een beat aanlevert voor je plaat. Jake One en Freeway hebben ook duidelijk hun werk op elkaar afgestemd en houden daarmee eveneens een overtuigend pleidooi voor albums met één enkele producer. The Stimulus Package haalt in ieder geval het beste naar boven bij zowel producer als rapper.

The Stimulus Package is nu uit. Check de website van Rhymesayers voor meer informatie.

Tracklist:

01. Stimulus Intro (met Beanie Sigel)
02. Throw Your Hands Up
03. One Foot In
04. She Makes Me Feel Alright
05. Never Gonna Change
06. One Thing (met Raekwon)
07. Know What I Mean
08. The Product
09. Microphone Killa (met Young Chris)
10. Follow My Moves (met Birdman)
11. Sho’ Nuff (met Bun B)
12. Freekin’ The Beat (met Latoiya Williams)
13. Money (met Omilio Sparks & Mr. Porter)
14. Free People
15. Stimulus Outro

Geplaatst door bowie op 18 februari 2010