Fotosynthese: ‘Ik ben de Maatstaf.’

Het aankomende talent van de jonge rapper, dat werd ontdekt door MC Ben Jur, is niet onopgemerkt gebleven. Ondanks het feit dat de jonge rapper nog een lange weg te gaan heeft qua ontwikkeling, en vooral een overdaad aan ‘grootspraak’ de hoofdtoon voert op zijn debuut, is de EP veelbelovend voor het slechts 15-jarige talent.

De liefde voor muziek begon al op jonge leeftijd. Op 8-jarge leeftijd kocht hij zijn eerste single van Brainpower en op tienjarige leeftijd begon hij echt met rappen. Hij kreeg zijn eigen gitaar en begon zelf teksten te schrijven. Zo begon hij zich langzaam wat meer te verdiepen in muziek, schafte een mic aan en ontwikkelde zich langzaam van gitaarriedeltjes tot hiphop. Nog steeds schrijft hij al zijn teksten zelf. “Mensen uit mijn omgeving merkten m’n talent voor rappen op, en zo ben ik er eigenlijk in gerold.” Op forums zocht hij contact met andere rappers uit de omgeving en kwam in contact met zeskoppig hiphopcollectief Van Kwaad Tot Erger (VKTE) en toen ging het snel. De leden van VKTE besloten na de toetreding van Foto zich nog serieuzer te richten op hun muziek en vele optredens volgden. Dankzij de andere leden van het hiphopcollectief heeft hij zijn niveau weten te verbeteren en zo voegt hij toe: “Ze weten ook dat ik nu boven dat niveau wil uitstijgen. Ze hebben me zeker gevormd als rapper: ik heb veel van hun ervaringen en kennis geleerd.” De rapper komt zelfverzekerd over, maar dit verhult niet dat hij als 15-jarige MC pas aan het begin van zijn ontwikkeling staat.

De track Maatstaf op de EP Grootspraak sluit geheel aan bij de zelfverzekerdheid van de rapper. Veel tracks waren al eerder geschreven en opgenomen. De EP is eigenlijk tot stand gekomen door Benzie en Mike DVD die voorstelden om een EP uit te brengen met producties van Benzie en Ben Jur, zodat ze iets tastbaars konden brengen en de naamsbekendheid van de rapper vergroten. De beperkt gedrukte EP’s zijn inmiddels bijna uitverkocht. De EP is in eigen beheer uitgebracht en op de vraag of hij in de nabije toekomst bij een label verder zou willen, zegt hij dat het nog niet aan de orde is aangezien zijn leeftijd nog te veel beperkingen zou opleggen voor een label. Daarnaast zal hij zich nog meer moeten ontwikkelen in de toekomst. De bij vlagen nogal zakelijke toon voor een jongen van 15 is hem niet aan komen waaien: “Vroeger was ik niet echt zakelijk en dan doe je eerder beloftes voor collabo’s hier en daar die je niet na kunt komen, maar nu gaat het wel beter.”

Maar, om weer terug te komen op zijn album dat 27 september 2008 het daglicht zag: “Mijn EP Grootspraak staat vooral voor brag & boast om te laten zien wat ik kan. Ik wil er dus zeker niet teveel op leunen in de toekomst.” Veel diepzinnigheid en tekstuele hoogstandjes kunnen we dan ook niet verwachten. Met behulp van onder meer zijn broer, Benzie, Ben Jur en Mike DVD is het album tot stand gekomen. Geheel in de lijn van zijn EP Grootspraak, meent Foto “Wij denken met alles goed na, dus we brengen niet de grootste release-feesten of verspreiden niet heel veel tracks op internet, en dat is het verschil met andere jonge talenten.”
De toekomst zal het uitwijzen of hij zich zo inderdaad met succes weet te onderscheiden van Nederlands jonge hiphoptalenten. Aan zijn overduidelijke zelfvertrouwen zal het niet liggen. “Met de ervaring om me heen heb ik met Grootspraak het perfecte album voor dat bepaalde moment neergezet.”

Op de vraag of hoe de EP is ontvangen zegt de rapper: “Ik heb positieve respons gekregen van bijvoorbeeld Lijn 5, State Magazine, hiphopnet en als ik in de Melkweg loop, ben ik toch een beetje de troetelbeer. Haha!” De eerste kleine stappen zijn dus gemaakt. De EP is de aanzet tot het verder uitbouwen van z’n solo-carrière. Van Kwaad Tot Erger staat dan ook voorlopig op een lager pitje aangezien meerdere leden met hun eigen ding bezig zijn. Tjerkovara komt onder meer met z’n eigen downloadbare plaat en Ben Jur brengt een beattape. In de toekomst zal de rapper aan zijn eigen solo-plaat gaan werken. Maar mixtapes kunnen we niet verwachten. “Daar doe ik niet aan, het is volgens mij veel krachtiger om een sterk album af te leveren.” De rapper zal hard aan de slag moeten om zijn woorden in daden om te kunnen zetten. Aan grootspraak heeft hij in ieder geval geen gebrek. Niettemin is het rappen soms lastig te combineren met school. “De ene dag ben je op Lijn 5 te horen en de volgende dag zit je in de schoolbanken een proefwerk neer te pennen.”

Zijn oudere broer Rens die wat later even aanschuift beaamt dat hij vooral in het begin veel advies gaf. Hij is dan ook naar eigen zeggen erg trots dat zijn broertje een van de aankomende hiphoptalenten van NL wordt genoemd. Positieve respons in de media is belangrijk want, voegt Foto toe, “door de monopoliepositie van bepaalde media kunnen zij rappers maken of negeren.” De rapper zal dan ook zeker meer media-aandacht en naamsbekendheid moeten genereren om op de lange termijn een plaats te kunnen veroveren in de hiphopscene. Maar hij blijft realistisch: “Ik wil wel het VWO afmaken, want zo makkelijk kan je je geld niet verdienen met rappen tenzij je een Opgezwolle bent.”

De jonge rapper zal zijn skills dan ook zeker verder moeten ontwikkelen, zowel tekstueel als verbaal, om de verwachtingen waar te maken. De toekomst zal uitwijzen of het publiek klaar is voor Fotosynthese.

Meer info

Geplaatst door bowie op 6 januari 2009