Fotograaf Joris Kalma brengt fotoboek uit

Het boekt draagt de titel My View en bevat 144 pagina’s met een totaal van 75 foto’s. KRS One, Rakim, GZA, Dope DOD, Evidence, Pete Philly, Postman, Method Man en Redman zijn enkele namen die je terugziet in My View. Er is niet gekozen voor een bepaalde lijn in het boek zoals een chronologische volgorde van opname bijvoorbeeld. Wel zijn artiesten die met elkaar hebben samengewerkt bij elkaar geplaatst.

Plannen voor een nieuw boek heeft Joris al: “Ik zou wel een boek willen maken over één of een aantal specifieke artiest(en). Dan wil ik meer diepgang toevoegen, dus meer laten zien dan concert en portret. Dit doe ik aan het eind van My View al met Postman en The Proov.”

We vroegen Joris Kalma naar zijn vijf favoriete beelden en het verhaal erachter. Check ze hieronder.

Pete Philly“Dit portret heb ik gemaakt tijdens de eerste Open Loops Clubnight. Omdat het nogal donker was, had mijn camera moeite met scherp stellen. Daarom vroeg ik Pete Philly of hij wou doen alsof hij op zijn telefoon keek. Hierdoor wordt zijn gezicht mooi belicht. Ik flitste via het plafond en omdat daar iets van ijzer hing (volgens mij waren het airco buizen), lijkt het net alsof het licht dat van boven komt door het water schijnt. Dit vond ik erg geslaagd.”

Redman
“Deze foto vind ik cool omdat er veel emotie in zit en omdat de pose mooi is. Ook is het leuk dat de lichten rood zijn terwijl dit Redman is.”

Jay Reaper

“Deze foto vind ik mooi vanwege de felle kleuren en de positie van Jay Reaper in het beeld. Ook is het leuk dat je niet duidelijk ziet wie het is. Als ik foto’s maak, wil ik niet alleen laten zien wat er gebeurt, het beeld moet ook mooi zijn. Fotografie is immers een kunstvorm. Mensen moeten mijn foto’s ook mooi kunnen vinden als ze helemaal niks met de betreffende artiest hebben.”

Guilty Simpson

“Eigenlijk is dit een redelijk simpel portret, maar hij is wel sterk. Dat komt doordat ik er in de afwerking veel contrast aan heb toegevoegd en veel kleur er uit heb gehaald. Ik speel in mijn foto’s altijd veel met kleur en contrast. Daarnaast leidt de achtergrond niet af, zo gaan je ogen meteen naar zijn gezicht.”

The Doppelgangaz

“Deze foto heb ik gemaakt tijdens een basement party in 5-elementz Amsterdam. Helaas worden hier geen optredens meer gegeven omdat de winkel is gestopt. Het mooie van deze zaal was dat je echt bovenop de artiesten stond. Omdat er niet veel licht was, gebruikte ik de flitser. Dit doe ik bijna nooit bij concerten, maar hier geeft het wel de rauwe sfeer mee die de avonden ook hadden. Het podium bestond uit een paar pallets met een kleed eroverheen, en werd verlicht met een paar spots. Niet te moeilijk, gewoon goede muziek en een goede sfeer.”

My View is zowel digitaal als gedrukt te bestellen via www.joriskalma.nl/myview

Geplaatst door bowie op 18 januari 2013