Foto & Ares – Geslepen (EP)

De plaat gaat tekstueel van introspectief naar humoristisch. Zo rapt Foto (20) in de eerste track Zwaarden (wat een knipoog is naar de titel van de EP): Teruggevonden wat ik tijden miste, gewoon het plezier hebben tijdens spitten, meer had ik ook niet nodig, dit verklaarde m’n eigen stiltes en noemt Ares (17) zichzelf een kutventje met een vette flow. En liegen over die flow doet hij niet. Op Schorre Stemmen dropt hij langzame flows (waar Foto af en toe de versnelling opzoekt) en in Zakelijk komt hij zelfverzekerd en vermeldt hij tussen neus en lippen door dat de titel van belofte hem wel bevalt en dat hij zich steeds minder aantrekt van haters: In Nederland is er niet zo iets als ik maar heads vinden m’n beats niet dik en haten als ik liedjes zing, prima! En omdat ze dat wel prima vinden, gaan ze gewoon door met wat ze zelf leuk vinden om te maken: harde verses (inclusief tempowisselingen en leuke wordplay) afgewisseld met meezingbare refreinen, zoals Foto eerder deed op zijn debuutalbum Los (2012) en Ares op zijn afgelopen zomer verschenen EP Zolang De Wereld Draait. En dat alles op spannende, frisse beats. Er is over diverse zaken goed nagedacht. Zo gaat Foto verder met het rijmwoord dat Ares gebruikt in zijn eerste verse op de plaat.

GvRens zorgt voor een voornamelijk spannend geluid op de EP. Zo is er de headbanger Zakelijk waarop een dreigende (Afrikaanse?) sample de hoofdrol speelt en op Wees Gerust gaan rustige drums gepaard met een snaarinstrument, waarmee in het couplet opgebouwd wordt naar een sfeervol refrein en een break. Leuk detail hierbij is dat Foto het in zijn verse openhartig heeft over zijn ex-vriendin die een tijdje in Japan zat en dat de track eindigt met Aziatisch klinkende tonen. Opzwepend wordt het in de breaks van Schorre Stemmen en in de poppy, humoristische (nooit getraind en shit, vandaar dat ik ook niet kom met een Raymzter diss en ben de beste rapper sinds Def Rhymz, aldus Ares) afsluiter Frits Barend, dat door het uptempo ritme en het onderwerp een beetje afwijkt van de rest van de plaat. Ondanks dat gaat deze vrolijke track het live ongetwijfeld goed doen.

Neem ’t niet te serieus klinkt in het refrein van die afsluitende track terwijl de rest van de EP toch wel degelijk serieus te noemen is. Foto & Ares zijn erg gegroeid sinds hun eerste stappen in de hiphopscene en dat is duidelijk te horen. Het plezier spat van de vijf tracks af en de beats zijn van een hoog niveau, en dat voor een producer waar je nog niet veel van hebt gehoord. Foto’s broer Rens zorgt voor de perfecte fundering voor de gedachtegang van de twee mc’s die op de cover vermeld staan. Het lijkt op geen manier op wat Fotosynthese en Ares al eerder hebben uitgebracht; dat is gedurfd en pakt positief uit. Eerlijk, openhartig en fris zijn de sleutelwoorden van Geslepen. Een aanrader voor als je in bent voor een nieuwe sound met de stemmen van deze twee talenten.

Tracklist:

01. Zwaarden
02. Zakelijk
03. Schorre Stemmen
04. Wees Gerust
05. Frits Barend

Foto & Ares trappen hun gezamenlijke tour af tijdens het BoomDox festival, dat aanstaande zondag plaatsvindt in de Mini Mall te Rotterdam.

De Geslepen EP beluister je via deze link.

Geplaatst door bowie op 20 september 2013