Festivalsfeer op Monsters Of Rap 2012 Winter edition

Met verder nog Das EFX en Jedi Mind Tricks op het programma trekt het eendaags festival ook deze keer weer veel publiek. Het zoeken van nog beschikbare kamers in een goedkoop hostel in de stad was lastig zat en een verklaring daarvoor is het uitverkochte Skaters Palace. Monsters Of Rap is niet slechts voor enkele tientallen Nederlanders een mooi uitje, maar vooral voor een groot aantal Duitsers. In de loop van de avond neemt de uitpuilende garderobe geen jassen meer aan, een rondje drank halen vergt engelengeduld en voor een plekje voor het podium is het dringen geblazen.
 
Zo’n plekje in een rechte lijn voor de stage is wel nodig wil je enigszins fatsoenlijk geluid hebben. Want, om maar met hét minpunt van Monsters Of Rap te beginnen, het geluid in de grote skatehal is niet best. De bas overheerst zwaar en nogal wat nuances die bepaalde producties juist tof maken vallen weg. Vooral bij de eerste paar Doppelgangaz tracks en de shows van Das EFX en de Lords is dat het geval. Nou is dat slechte geluid bij Das EFX niet heel erg; het optreden is sowieso niet om over naar huis te schrijven. Veel (onorigineel gekozen) beats van anderen om simpel te scoren en rappers Skoob en Dray zijn slecht bij stem. Overigens aan respons van het publiek geen gebrek: elke hiphopklassieker die DJ Ron Devu opzet, wordt juichend ontvangen.
 
 
Die uitbundigheid is tekenend voor het event dat qua sfeer meer op een festival lijkt dan op een normale concertavond. De dronken tegen je aan ouwehoerende Duitsers (“Da sind die Holländer! Wo is die Polizei?”) maken het af. Net als de ongelooflijk smerige toiletten trouwens. Ook de afterparty in het cafégedeelte doet denken aan de totale vreugde-uitbarsting bij hiphopfestivals over de grenzen (denk aan Splash! en Hiphopkemp). De dj’s Deckstarr & Wemsor draaien classic na classic en de fanatiekste partypeople blijven zo na het laatste optreden (1 uur) nog tot 4 uur door feesten.
 
 
De party begon stipt om half 8, zoals aangegeven. Eén van dé acts van 2011, The Doppelgangaz (EP en Matter Ov Fact) uit New York, trapt het festijn af met een stoffige, ongepolijste sound die boombapliefhebbers laat genieten. Sterke tracks van het album Lone Sharks, zoals Doppel Gospel, At Night en Suppository overtuigen de al prima gevulde zaal. Na de matige Das EFX show laten de Lords of the Underground zien dat je ook zonder recent relevant materiaal nog een toffe show kan neerzetten. De muzikale gezelligheid verdwijnt wanneer Jedi Mind Tricks al snel volgen met de voor hun kenmerkende portie bloedvergieten en zwartgalligheid. In tegenstelling tot de overbodige Jus Allah en Crypt the Warchild is Vinnie Paz goed in vorm en mede door een langzaam verbeterend geluid knalt vooral zijn solotrack End of Days heerlijk uit de speakers.

Muzikaal hoogtepunt is zonder twijfel Dilated Peoples. Positieve energie van Evidence, Rakaa en een scherpe DJ Babu, die zonder aan spontaniteit in te boeten goed op elkaar ingespeeld zijn. Nummers uit de consistente Dilated Peoples catalogus komen voorbij en het trio verovert zonder moeite het Skaters Palace. Ev’s You over drie verschillende Primo beats is een hoogtepuntje, evenals natuurlijk klassiekers als Worst Comes To Worst en Work The Angles. Maar hoe goed de act uit Los Angeles ook is, hoe gezellig de Lords ook zijn, hoe rauw Vinnie ook is en hoe veelbelovend en verfrissend The Doppelgangaz zich ook laten zien, het is boven alles de festivalsfeer die Monsters Of Rap elke keer weer de moeite waard maakt. Het standaard ‘make some noise for yourself’ waar Dilated Peoples mee afsluit, is dan ook geheel op z’n plaats.

Geplaatst door bowie op 19 februari 2012